ut1957 Napisano 24 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 24 Lipiec 2008 Spędzałem ostatnio kilka dni w rodzinnych stronach PÓŁnocnego Mazowsza i odwiedziłem leśny cmentarz. Wiadomym mi było że tam jest ale trudno powiedzieć do końca z jakiego okresu. Pochowani są na mim zołmierze zabić podczas starcia na tzw. Grobelce. Ale nie wiadomo mi czy podczas I wś czuy polsko bolszewickiej. Prawdopodobnie ta druga. Czy ktoś może wie coś wiecej o starciach z tego okresu w rejonie Radzanowa - Bieżunia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luftlander Napisano 26 Lipiec 2008 Share Napisano 26 Lipiec 2008 Czy chodzi o ten...http://www.fodz.pl/?d=10&id=90&l=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ut1957 Napisano 30 Sierpień 2008 Autor Share Napisano 30 Sierpień 2008 Gdzie więc mogę szukać w jakich żródłach i publikacjach informacji na temat cmentarza i samego starcia. Jakieś raporty musiały powstawać.Miejscowa ludność potwierdza ,ze bitwa ta miała miejsce podczas I Wojny światowej przełom 1914/1915. Pochowani są tam żołnierze obydwu stron.Podczas II wojny Niemcyuporządkowali i ogrodzili teren. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Svensson Napisano 30 Sierpień 2008 Share Napisano 30 Sierpień 2008 Witam,niestety nie znam tego leśnego cmentarza.Natomiast kiedyś szukałem informacji odnośnie żołnierzy którzy leżą na cmentarzy w Bieżuniu,ale bez większych efektów.Znalazłem wzmianki o walkach o Karniszyn, natomiast moja babcia wspominała o walkach o tzw iałe góry ",obecnie zalesione wydmy,między szosami na Sierpc i Warszawę.Kiedyś tam się wybrałem,ale komary mnie przegoniły.Wyszło trochę łusek do pepeszy,jakieś monetki,medaliki i zapalnik do F1. Pozrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.