Skocz do zawartości

Leśny cmentarz

Rekomendowane odpowiedzi

Spędzałem ostatnio kilka dni w rodzinnych stronach PÓŁnocnego Mazowsza i odwiedziłem leśny cmentarz. Wiadomym mi było że tam jest ale trudno powiedzieć do końca z jakiego okresu. Pochowani są na mim zołmierze zabić podczas starcia na tzw. Grobelce. Ale nie wiadomo mi czy podczas I wś czuy polsko bolszewickiej. Prawdopodobnie ta druga. Czy ktoś może wie coś wiecej o starciach z tego okresu w rejonie Radzanowa - Bieżunia

• 1 month later...
Gdzie więc mogę szukać w jakich żródłach i publikacjach informacji na temat cmentarza i samego starcia. Jakieś raporty musiały powstawać.
Miejscowa ludność potwierdza ,ze bitwa ta miała miejsce podczas I Wojny światowej przełom 1914/1915. Pochowani są tam żołnierze obydwu stron.
Podczas II wojny Niemcyuporządkowali i ogrodzili teren.

Witam,niestety nie znam tego leśnego cmentarza.Natomiast kiedyś szukałem informacji odnośnie żołnierzy którzy leżą na cmentarzy w Bieżuniu,ale bez większych efektów.Znalazłem wzmianki o walkach o Karniszyn, natomiast moja babcia wspominała o walkach o tzw iałe góry ",obecnie zalesione wydmy,między szosami na Sierpc i Warszawę.Kiedyś tam się wybrałem,ale komary mnie przegoniły.Wyszło trochę łusek do pepeszy,jakieś monetki,medaliki i zapalnik do F1.
Pozrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie