Skocz do zawartości

Inerpelacja poselska w sprawie prawa dot. eksploracji

Wyro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Możesz też zająć się ustawą o broni i amunicji, ja się nią z racji zawodu zajmuję i też zamierzam w końcu coś zdziałać bo strasznie wkurza mnie robienie spraw karnych za niezbite spłonki ludziom.
Napisano
Jednak to chyba trudniejsza sprawa niż z monetami i guzikami. Ale jeśli masz konkretne propozycje, to jak najbardziej. Ale to już inny resort. Inne regulacje. Ale można to w jednym piśmie połączyć. Czekam na Twoje konkretne propozycje. Zwłaszcza jak zajmujesz się tym zawodowo!

Widzę tu juz kilku poważnych Poszukiwaczy merytorycznie przygotowanych do sprawy i kilka fajnych pomysłów forowiczów. Na dniach myślę, że będę do Was pisał, dzwonił do tych, którzy podali mi telefony i zaczniemy forum przekuwać na konkrety.
Napisano
żeby nie było problemów z bronią z pochodzącej z wykopków, że sprzęt zardzewiały, jest u nas traktowany dalej jako broń, i żeby można było sobie legalnie kupować deko broni np. z Czech i trzymać legalnie w domu, i żeby nikt się nie przyczepił, że to broń, choć bronią już nie jest i nie będzie.

PozdrO
Napisano
Wyro: poszukiwań zakazuje ustawa o zabytkach, i to tę ustawę trzebaby zmienić, żeby zalegalizować poszukiwania na szeroką skalę, a droga do zmiany wiedzie przez komisje sejmowe, inicjatywy ustawodawcze i całe to nudziarstwo, które znamy z telewizji. Cały czas uważam, że interpelacja nic nie da, ale życzę szczerze powodzenia. W odpowiedzi na interpelację minister zacytuje przepis obowiązującej ustawy i będzie po sprawie.
Rozsądniejsze byłoby dokumentowanie przez ciebie przykładów pozytywnej działalności poszukiwaczy, współpracy z archeologami i konserwatorami jako argumentów na rzecz złagodzenia obecnych przepisów.
Napisano
Illkenau, jeśli tylko droga ustawodawcza zostaje to będzie trudniej. Pozostaje narobienie szumu (do zrobienia) i próba przekonania posłów (znam tylko szefa koła parlamentarnego - to mniej niż klub, ale można spróbować). W każdym razie jak ruszę temat dam znać. Jak skapituluję - też napiszę. A tak poza tym, to przy każdej okoliczności - nawet tutaj - ciesze się, że nie jestem wyznawcom DEMOKRACJI :) Vox populi widać ile znaczy i co może:)
Napisano
No i został jeszcze poseł Palikot i jego komisja Przyjazne Państwo", nawet kiedyś wymachiwał pistoletem i sztucznym penisem, więc przynajmniej jakieś śladowe zainteresowanie bronią u niego widać, a szumu to on potrafi narobić...
Napisano

Palikot Palikotem, ale miał on walczyć z absurdami prawnymi przy działalności gospodarczej. Nie lubię ani jego ani PO, ale pomysł był super. Na razie nie widać efektów. U nas też chodzi o absurdy. A co do pesymizmu i ustawy. Mam już sporą wiedzę za sobą. Nie ma potrzeby zmieniać ustawy. Wystarczy rozporządzenie Zdrojewskiego skierowane do WKZ (to nie rozwiązuje jeszcze spraw związanych z militarką, ale to już baaardzo dużo). Jest nadzieja. Trzeba tylko działać. Z góry dzięki Pawłowi i Igorowi za rady! Reszcie również. Czytam dalej, radzę się dalej i działam. szkoda tylko, że praca, dom:) bo mało czasu na to, ale razem sobie poradzimy. Piszcie! Wzorce brytyjskie - tak, szkocie - też ciekawe, a może nasze, Wasze?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie