cromags Napisano 22 Lipiec 2008 Napisano 22 Lipiec 2008 Możesz też zająć się ustawą o broni i amunicji, ja się nią z racji zawodu zajmuję i też zamierzam w końcu coś zdziałać bo strasznie wkurza mnie robienie spraw karnych za niezbite spłonki ludziom.
Wyro Napisano 22 Lipiec 2008 Autor Napisano 22 Lipiec 2008 Jednak to chyba trudniejsza sprawa niż z monetami i guzikami. Ale jeśli masz konkretne propozycje, to jak najbardziej. Ale to już inny resort. Inne regulacje. Ale można to w jednym piśmie połączyć. Czekam na Twoje konkretne propozycje. Zwłaszcza jak zajmujesz się tym zawodowo!Widzę tu juz kilku poważnych Poszukiwaczy merytorycznie przygotowanych do sprawy i kilka fajnych pomysłów forowiczów. Na dniach myślę, że będę do Was pisał, dzwonił do tych, którzy podali mi telefony i zaczniemy forum przekuwać na konkrety.
Maniek7_2006 Napisano 23 Lipiec 2008 Napisano 23 Lipiec 2008 żeby nie było problemów z bronią z pochodzącej z wykopków, że sprzęt zardzewiały, jest u nas traktowany dalej jako broń, i żeby można było sobie legalnie kupować deko broni np. z Czech i trzymać legalnie w domu, i żeby nikt się nie przyczepił, że to broń, choć bronią już nie jest i nie będzie.PozdrO
Ilkenau Napisano 23 Lipiec 2008 Napisano 23 Lipiec 2008 Wyro: poszukiwań zakazuje ustawa o zabytkach, i to tę ustawę trzebaby zmienić, żeby zalegalizować poszukiwania na szeroką skalę, a droga do zmiany wiedzie przez komisje sejmowe, inicjatywy ustawodawcze i całe to nudziarstwo, które znamy z telewizji. Cały czas uważam, że interpelacja nic nie da, ale życzę szczerze powodzenia. W odpowiedzi na interpelację minister zacytuje przepis obowiązującej ustawy i będzie po sprawie.Rozsądniejsze byłoby dokumentowanie przez ciebie przykładów pozytywnej działalności poszukiwaczy, współpracy z archeologami i konserwatorami jako argumentów na rzecz złagodzenia obecnych przepisów.
Wyro Napisano 23 Lipiec 2008 Autor Napisano 23 Lipiec 2008 Illkenau, jeśli tylko droga ustawodawcza zostaje to będzie trudniej. Pozostaje narobienie szumu (do zrobienia) i próba przekonania posłów (znam tylko szefa koła parlamentarnego - to mniej niż klub, ale można spróbować). W każdym razie jak ruszę temat dam znać. Jak skapituluję - też napiszę. A tak poza tym, to przy każdej okoliczności - nawet tutaj - ciesze się, że nie jestem wyznawcom DEMOKRACJI :) Vox populi widać ile znaczy i co może:)
Ilkenau Napisano 23 Lipiec 2008 Napisano 23 Lipiec 2008 No i został jeszcze poseł Palikot i jego komisja Przyjazne Państwo", nawet kiedyś wymachiwał pistoletem i sztucznym penisem, więc przynajmniej jakieś śladowe zainteresowanie bronią u niego widać, a szumu to on potrafi narobić...
Wyro Napisano 23 Lipiec 2008 Autor Napisano 23 Lipiec 2008 Palikot Palikotem, ale miał on walczyć z absurdami prawnymi przy działalności gospodarczej. Nie lubię ani jego ani PO, ale pomysł był super. Na razie nie widać efektów. U nas też chodzi o absurdy. A co do pesymizmu i ustawy. Mam już sporą wiedzę za sobą. Nie ma potrzeby zmieniać ustawy. Wystarczy rozporządzenie Zdrojewskiego skierowane do WKZ (to nie rozwiązuje jeszcze spraw związanych z militarką, ale to już baaardzo dużo). Jest nadzieja. Trzeba tylko działać. Z góry dzięki Pawłowi i Igorowi za rady! Reszcie również. Czytam dalej, radzę się dalej i działam. szkoda tylko, że praca, dom:) bo mało czasu na to, ale razem sobie poradzimy. Piszcie! Wzorce brytyjskie - tak, szkocie - też ciekawe, a może nasze, Wasze?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.