Skocz do zawartości
  • 0

Id guzika i medalika

mmland

Pytanie

Napisano

Ostatnio wyszły mi dwa takie fanty z jednego miejsca.
Pierwszy to guzik prawdopodobnie Legionowy i byc może ktoś rozpozna jaki to wzór i kto go zrobił i gdzie.
Guzik ma 24,5mm średnicy jest wypukły a od spodu płaski a w środku jest tektura.Wykonany jest prawdopodobnie z cienkiej blachy mosiężnej.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
BS, BSW- BRUDER SCHNEIDER WIEN. Zakład medalierski założony ok. 1880 roku w Wiedniu przez braci Schneider. Firma istniała do 1944 r.
Ia- QUALITAT- inaczej pierwsza jakość.
Równie dobrze może być to guzik wzoru 1916.
Napisano

Ostatnio wyszły mi dwa takie fanty z jednego miejsca.
Pierwszy to guzik prawdopodobnie Legionowy i byc może ktoś rozpozna jaki to wzór i kto go zrobił i gdzie.
Guzik ma 24,5mm średnicy jest wypukły a od spodu płaski a w środku jest tektura.Wykonany jest prawdopodobnie z cienkiej blachy mosiężnej.

Napisano

Druga strona. Brak uszka.
Na dwunastej są litery (Ia), na dziewiątej (B), na trzeciej(S), a na szóstej jest listek koniczyny a w każdym z listków jest literka (D, S, W)

Napisano

Druga strona. MATKA BOŻA RÓŻAŃCOWA
Muszę dodac iż fanty z tego miejsca gdzie to znalazłem doskonale zachowują swój stan a patyna jaka jest na fantach wykonanych z mosiądzu ma swój urok i dlatego jej nie usuwam bo myślę iż są one ładniejsze w takim stanie.Może ktoś się wypowie z jakiego okresu on może byc.

Napisano
mam jeszcze jedno pytanie czy ktoś spotkał się z medalikiem wykonanym z mosiądzu, bo ja pierwszy raz. O ile wiem takie przedmioty były wykonywane ze srebra i z aluminium.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie