pelikan85 Napisano 18 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 18 Lipiec 2008 witam kupiłem 3miesięcznego Garreta i mam z nim problem. piknie mi na monetę przejeżdżając znów piknie na metal i raz tak raz tak czasem wyskoczy nikiel,lub rings itp. a w dołku znajduje się łuska, żadko kiedy mam jakiś czysty sygnał. i nie mogę dojść do wprawy jak identyfikować znalezisko. chodzę na ustawieniach jewerly czułość 3kreski. proszę o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lina__90 Napisano 18 Lipiec 2008 Share Napisano 18 Lipiec 2008 Kolego co do ustawień niestety nie pomogę ale tak między nami to chyba nie ten dział forum :)pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wujekblacha Napisano 18 Lipiec 2008 Share Napisano 18 Lipiec 2008 iron- żelazonickel- często aluminium, monety niklowe i miedzioniklowe w tym współczesnePozostałe sygnały interesujące. Kop kolego kop. A jak jest monetka to wzbudza się jak szalony, aż z ręki wyrywa ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pelikan85 Napisano 18 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 18 Lipiec 2008 no więc właśnie w tych piknięciach leży problem iron to iron a moneta to miedź itp. więc jak mi wystkoczy na monetę i po chwili na ten sam obiekt wskazuje mi żelazo to szlag mnie trafia!!!kopiesz a tam mosiądz, nastepny dołek takie samo zachowanie ace a w dołku gwóźdź stalowy. nie po to kupiłem sprzęt z dyskryminacją by kopać metalowe ścierwa!!!pomóżcie moze coś z wykrywką jest nie tak??i proszę moderatora o przeniesienie wątku do sprzętu.przepraszam zapędziłem się:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wujekblacha Napisano 18 Lipiec 2008 Share Napisano 18 Lipiec 2008 No więc tak. Usiądź, opanuj się, weź głeboki oddech i wypij kawę ;)Pierwsze odczucie zawsze jest takie: TEN SPRZĘT MUSI BYC USZKODZONY!!!Kolego: to mozna powiedzieć nie wcześniej jak po odpowiedzi na takie pytania:1. Czy mam dobre zasilanie (nowe baterie lub naładowane akumulatorki)2. Czy mam dobrze złożóny sprzęt (ważne dobre dokręcenie nakrętek mocujących sondę oraz odpowiednie naciągnięcie kabla poprzez jego dosyć ciasne skręcenie)3. Zwróć także uwagę na samo wejście kabla do sondy czy tam się nic nie wyrwało ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wujekblacha Napisano 18 Lipiec 2008 Share Napisano 18 Lipiec 2008 Kolejna sprawa: jak machasz cewką i uderzysz w trawę, bryłę ziemi, kamień, pniak, sprzęt wzbudza się i trzeba to zlekceważać poprzez ponowienie machnięcia na wyższej wysokości lub olanie tego miejsca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wujekblacha Napisano 18 Lipiec 2008 Share Napisano 18 Lipiec 2008 A przeskok z koloru na iron jest też możliwy i ja generalnie olewałem takie sygnały (oczywiście szukając np. monet;) bo ace reaguje na ogłe kształty. Trafiając konserwę pokazuje kółko-czyli monete- czyli kolor ;) Jednak dyskryminacja działa i za chwilę pokazuje prawdę, że to iron- żelazo!!! ;)Co do mosiądzu.......nie wiem :(A aluminiowe polmosy też pieknie pokazuje jak talary ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wujekblacha Napisano 18 Lipiec 2008 Share Napisano 18 Lipiec 2008 Gwóźdź stalowy na jevelery? Raczej niemożliwe, chyba że był ocynkowany, albo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wujekblacha Napisano 18 Lipiec 2008 Share Napisano 18 Lipiec 2008 albo zawinięty w kółko, albo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ebramus Napisano 18 Lipiec 2008 Share Napisano 18 Lipiec 2008 Ale się rozpędziłeś z tymi postami ! Nie ma co ! Administracja na wczasach ;)?M0żna sobie pisać jak się chcę?Z moich obserwacji dodam że, Gwóźdź stalowy na jevelery -całkiem możliwe jeżeli w tym samym miejscu jest jakaś odrobina kolorku np. końcówka od sznurowadła lub kawałek aluminium z papierkiem od gumy do żucia . Wykrywacz odbiera to w jednakowym czasie i tym samym miejscu i wskazuje jako kolor . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wujekblacha Napisano 18 Lipiec 2008 Share Napisano 18 Lipiec 2008 Kolego: strachy to na lachy ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walker69 Napisano 18 Lipiec 2008 Share Napisano 18 Lipiec 2008 Fałszywe sygnały zdarzają się czasami.1. Zmniejsz czułość jeśli jest dużo przeszkód jak patyki czy kępy trawy2. Jak jakiś sygnał jest niepewny: odgarnij liście czy tam wierzchnią warstwę butem i sprawdź jeszcze raz.Może w polu sygnału jest też inny przedmiot (na, pod, obok), więc po odkopaniu przeszukaj dokładnie jeszcze raz ziemię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pelikan85 Napisano 18 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 18 Lipiec 2008 dziękuję koledzy za pomoc. jeszcze raz wszystko posprawdzam!i mam nadzieję że już opanuję ten sprzęt:)jeszcze raz dzięki i pozdrawiam serdecznie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarnykot Napisano 19 Lipiec 2008 Share Napisano 19 Lipiec 2008 wujekblacha: jak machasz cewką i uderzysz w trawę, bryłę ziemi, kamień, pniak, sprzęt wzbudza się i trzeba to zlekceważać poprzez ponowienie machnięcia na wyższej wysokości lub olanie tego miejsca."Czy ze sprzętem ace150, ace250 jest taki problem, że jak śmigają po mokrej trawie to piszczą przy uderzeniu w zielsko czy w bryłkę? :)pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ravfal Napisano 20 Lipiec 2008 Share Napisano 20 Lipiec 2008 czarnykocie - oczywiście że tak! Mam ACE 250 i na wysoko ustawionej czułości stukne o jakiś patyk albo trawe to wykrywacz się wzbudza i to dość mocno. trawa sucha czy mokra to moim zdaniem ma niewielkie znaczenie...Pozdro... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarnykot Napisano 20 Lipiec 2008 Share Napisano 20 Lipiec 2008 dzięki za odpowiedź :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diago Napisano 21 Lipiec 2008 Share Napisano 21 Lipiec 2008 Kolego pelikan nauczysz sie ACE jest prostym wykrywaczem zabawka" niestety sam jeszcze takiego posiadam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beero Napisano 21 Lipiec 2008 Share Napisano 21 Lipiec 2008 mam 250,nie ma znaczenia, mokro-sucho, tylko sensitive"czulosc wysoka, zawsze piszczy ZDROW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kitolif Napisano 21 Lipiec 2008 Share Napisano 21 Lipiec 2008 Na najwyższej czułości po lekkim stuknięciu się wzbudza, zawsze krecha niżej i po problemie ;)Pozdra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wujekblacha Napisano 22 Lipiec 2008 Share Napisano 22 Lipiec 2008 ace jest bardzo dynamiczny więc trzeba machać. przeszkód nie ma na polu i tylko dobrze zbronowanym. W pozostałych przypadkach zawsze w coś walniesz ;)Wzbudza sie, wzbudza, ale potem odróżnia się już uderzenie" od sygnałów właściwych ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K.O.P. Napisano 22 Lipiec 2008 Share Napisano 22 Lipiec 2008 Ja kopie każdy sygnał który powtarza się przy machnieciu sondą tam i spowrotem nad znaleziskiem i nigdy nie patrze na wyświetlacz a czy może to byc znalezisko monetkowe rozpoznaje tylko i wyłącznie po dzwięku,Pamietaj zawsze kop krótkie sygnały takie jak dla 2 groszówki polskiej terażniejszej to zazwyczaj moneta miedziana albo cos ciekawego :) ja też moim ace znajduje żelastwo ale zazwyczaj duże i okrógłe zbliżone do kształtu monety ale to bardzo rzadko pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.