Skocz do zawartości

pogrzeb uczestnika akcji pod Arsenałem

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
6.7.Warszawa (PAP) - Na warszawskich Powązkach zostanie w piątek pochowany zasłużony żołnierz AK, uczestnik akcji pod Arsenałem i Powstania Warszawskiego Witold Mieczysław Bartnicki. Bartnicki zmarł 9 lipca w Warszawie. Miał 83 lata.

Bartnicki był żołnierzem batalionu ośka", posługiwał się pseudonimem Wiktor Kadłubek. Uczestniczył w akcji Szarych Szeregów pod Arsenałem, w czasie której uwolniony został z rąk gestapo Jan Bytnar ps. Rudy i w wielu innych operacjach AK w czasie okupacji
niemieckiej.

Brał udział w Powstaniu Warszawskim, w czasie którego służył w załodze zdobytego czołgu. 5 sierpnia jedna pantera z Bartnickim w wieżyczce poprowadziła atak na obóz koncentracyjny przy ulicy Gęsiej. Czołg staranował bramę i ogniem z działa likwidowała
wieżyczki strażnicze. Atak zakończył się sukcesem. Żołnierze uwolnili 350 Żydów.

Podczas powstania Bartnicki przeszedł szlak bojowy Wola, Stare Miasto, Czerniaków.

Za swoje zasługi Bartnicki został odznaczony Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski, Krzyżem Walecznych, Krzyżem AK, Krzyżem Powstania Warszawskiego, Krzyżem Zasługi dla ZHP z Rozetą i Mieczami. (PAP)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie