Skocz do zawartości
  • 0

Fragment szabli

Cromwell

Pytanie

Napisano

Witam!

Wróciłem z urlopu i wieczorami czyszczę oraz robię remanent w moich nowych „eksponatach”. Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji fragmentu głowni szabli znalezionej w Kaliszu Pomorskim. Głownia ma 26 mm szerokości i 5 mm grubości. Posiada też jedną bruzdę oraz jedną strudzinę. Ktoś zrobił sobie kiedyś (prawdopodobnie) z tej szabli oryginalny nóż. Jeszcze raz bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam
Cromwell

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dziękuję za podpowiedź. Sporo informacji już znalazłem. Czyli potwierdza Pan, że jest to szabla francuska wz. 1822?

Pozdrawiam
Cromwell
Napisano
Napisałem, że jest to szabla, a powinienem był napisać, fragment szabli. Jednak inaczej patrzy się na, ktoś może powiedziałby kawałek metalu, gdy się wie, co to jest. Taki przedmiot w moich oczach ma wtedy zupełnie inną wartość.

Dziękuję
Cromwell
Napisano
Tak, jestem tego samego zdania co kolega smuga_79.
Fragment czy nie - to i tak wspomnienie po kawaleryjskiej szabli, wspaniała pamiątka po minionych czasach...
Gdyby udało się Panu ustalić jakie polski jednostki walczyły w rejonie znalezienia tej szabli, proszę się z nami podzielić, może uda się wspólnie ustalić, po której jednostce jest to wspomnienie.

Pozdrawiam
Napisano
Witam!

Kampania Wrześniowa nie może być w przypadku Kalisza Pomorskiego brana pod uwagę. Ciężkie walki toczyły się tutaj w lutym 1945 r. (Wał Pomorski). Myślę, że szabla ta należała do jakiegoś przedwojennego kawalerzysty (1 Pułk Ułanów Krechowieckich, 2 Pułk Ułanów Grochowskich, 6 Pułk Ułanów Kaniowskich lub inny), który po wojnie zamieszkał w Kaliszu Pomorskim. Tego już chyba nie dojdziemy.

Pozdrawiam
Cromwell
Napisano
Zauważ, że w walkach o Wał Pomorski brała udział 1 Warszawska Samodzielna Brygada Kawalerii. No, ale rzeczywiście, w takiej sytuacji do niczego się nie dojdzie.

Pozdrawiam
Napisano
Witam!

Bardzo dziękuję za te informacje. Teraz będę się zastanawiał skąd ta szabla mogła się znaleźć w Kaliszu Pomorskim.

Pozdrawiam
Cromwell
Napisano

Witam!

Wróciłem z urlopu i wieczorami czyszczę oraz robię remanent w moich nowych „eksponatach”. Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji fragmentu głowni szabli znalezionej w Kaliszu Pomorskim. Głownia ma 26 mm szerokości i 5 mm grubości. Posiada też jedną bruzdę oraz jedną strudzinę. Ktoś zrobił sobie kiedyś (prawdopodobnie) z tej szabli oryginalny nóż. Jeszcze raz bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam
Cromwell

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie