WolfWilk Napisano 14 Lipiec 2008 Autor Napisano 14 Lipiec 2008 WitamChcaiłem się dowiedzieć czy ktoś wie jak trafić do polskiego magazynu amunicji w lesie rakowskim w Piotrkowie tryb. Został on wysadzony przez Polaków jak niemcy zbliżali się do Piotrkowa we wrześniu 1939 roku. Jak ktoś wie jak trafić do fundamentów to prosze o odpowiedź w tym temacie i opisanie jak tam trafić tak żeby każdy mógł skorzystać z tej wypowiedzi.I jeszcze chciałem zapytac gdzie połazić z piszczałką w piotrkowie jak i w jego okolicachPozdrawiam
reich86 Napisano 14 Lipiec 2008 Napisano 14 Lipiec 2008 Jest to las za między ulicami Rakowską i Wolborską, tam masz wysadzoną prochownię. Ogólnie na miejscu prochowni jest więcej dziur po poszukiwaczach niż drzew. A gdzie szukać w okolicy Piotrkowa to chyba nikt Ci nie powie (jak u wędkarzy - panie usiądz tam karp murowany"). Ja grzebiąc po necie i kilku książkach nie znalazłem miejsca w okolicy, na którym nie byłoby dołków po amatorach eksploracji, ale czasami... Pozdr
obert8 Napisano 15 Lipiec 2008 Napisano 15 Lipiec 2008 oj wolfik juz ci pisalem na innym forum nie idz na latwizne szukaj czytaj a jak nie umiesz to siedz z d.... w domu bo nie jestes poszukiwaczem tylko kopidolem
WolfWilk Napisano 15 Lipiec 2008 Autor Napisano 15 Lipiec 2008 WitajPoprostu szukam różnych miejsc a znalazłem już wiele stare młyny wodne w mojej okolicy leśniczówki które już nie istnieją i takie tam inne.Las rakowski obeszłem już wiele razy nie znalazłem pozostałości tego magazynu. Ponoc ktoś już znalazł całkiem niedawno i może sie odezwie i napisze jak tam dojśćO i jeszcze jedno pytanie czy ktoś posiada niemiecką mapę sztabową z 2 wojny, bo ja posiadam wiele map ale takiej nie mogę znaleśćPozdrawiam
wujekblacha Napisano 16 Lipiec 2008 Napisano 16 Lipiec 2008 Pytam poważnie: co liczycie znaleźć po takim wysadzeniu? Łuski? Lotki? Fakt że mogą być łuski z wrześniowymi biciami (sam sobie odpowiedziałem), ale może coś więcej?
WolfWilk Napisano 16 Lipiec 2008 Autor Napisano 16 Lipiec 2008 W tym lesie można znaleśc wiele rzeczy.Magazyn wybuchł i nawet po wybuchu można znleść łuski w dobrym stanie jak i całe naboje.Jeszcze 30 lat temu mój tata zbierał łuski w miejscu gdzie stał magazyn odgarniając ziemię i często mu się trafiały całe naboje. 30 lat temu w tamtym miejscu był pożar bo to była polanka z małymi drzewkami i jak strażacy gasili to się bali żeby żadnych wybuchów nie było bo tam amunicja wtedy to na wierzchu leżała. Potem popalone drzewka zrównali z ziemią, zaorali to miejsce i posadzili nowy las, który nadal teraz rośnie. Ja chodząc teraz po lesie z miesiąc temu to znalazłem łuske od mausera z 1923 roku i dużo odłamków granatów moździerzowych bez wykrywacza.Pozdrawiam
bjar_1 Napisano 16 Lipiec 2008 Napisano 16 Lipiec 2008 Trafia się tam porozrywana amunicja 7,92 x 57 Mauser i 8 x 50R Lebel polskiej produkcji. Kiedyś wychodziły" też granaty zaczepne i pociski do 46 mm granatnika.
WolfWilk Napisano 16 Lipiec 2008 Autor Napisano 16 Lipiec 2008 Wiele rzeczy trafia sie właśnie w tym miejscu, ponieważ jak to wybuchło to wszystko się rozproszyło w dużym promieniu.Ja ostatnio jak chodze po lesie to znajduje strasznie dużo odłamków moździerzowych i innych znalazłem tez kawałki blachy ocynkowanej i blachy z ołowniu i wiem że z tamtych czasów bo to też były odłamki. Podobno przed wysadzeniem polacy zakopali tak jakieś 10 skrzyń z jakimś uzbrojeniem ale nie znam dokładnie tej histori.Pozdraiwam
Nomad Napisano 23 Czerwiec 2011 Napisano 23 Czerwiec 2011 Właśnie się tam wybieram. Liczę na pocisk moździerzowy w stanie magazynowym :D dużo tego tam tylko rozproszone i nie kompletne. Tzw. pewniak, jak Ruski Bród na Pilicy. Przekopany setki razy a i tak coś wychodzi.
Salamandra Napisano 29 Czerwiec 2011 Napisano 29 Czerwiec 2011 Kolego Nomad jeżeli odkryłeś nowy Ruski Bród i co za tym idzie nowe eldorado podziel się z nami, od lat poluje na jakiś nieśmiertelnik niemiecki....Do tej pory o ile mi wiadomo Ruski Bród jest położony ear" Przysucha - a do Pilicy mu trochę jeszcze ciut ciut...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.