Skocz do zawartości

Magazyn Amunicji w Piotrkowie Trybunalskim

WolfWilk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam

Chcaiłem się dowiedzieć czy ktoś wie jak trafić do polskiego magazynu amunicji w lesie rakowskim w Piotrkowie tryb. Został on wysadzony przez Polaków jak niemcy zbliżali się do Piotrkowa we wrześniu 1939 roku. Jak ktoś wie jak trafić do fundamentów to prosze o odpowiedź w tym temacie i opisanie jak tam trafić tak żeby każdy mógł skorzystać z tej wypowiedzi.

I jeszcze chciałem zapytac gdzie połazić z piszczałką w piotrkowie jak i w jego okolicach

Pozdrawiam
Napisano
Jest to las za między ulicami Rakowską i Wolborską, tam masz wysadzoną prochownię. Ogólnie na miejscu prochowni jest więcej dziur po poszukiwaczach niż drzew. A gdzie szukać w okolicy Piotrkowa to chyba nikt Ci nie powie (jak u wędkarzy - panie usiądz tam karp murowany"). Ja grzebiąc po necie i kilku książkach nie znalazłem miejsca w okolicy, na którym nie byłoby dołków po amatorach eksploracji, ale czasami... Pozdr
Napisano
oj wolfik juz ci pisalem na innym forum nie idz na latwizne szukaj czytaj a jak nie umiesz to siedz z d.... w domu bo nie jestes poszukiwaczem tylko kopidolem
Napisano
Witaj
Poprostu szukam różnych miejsc a znalazłem już wiele stare młyny wodne w mojej okolicy leśniczówki które już nie istnieją i takie tam inne.
Las rakowski obeszłem już wiele razy nie znalazłem pozostałości tego magazynu. Ponoc ktoś już znalazł całkiem niedawno i może sie odezwie i napisze jak tam dojść

O i jeszcze jedno pytanie czy ktoś posiada niemiecką mapę sztabową z 2 wojny, bo ja posiadam wiele map ale takiej nie mogę znaleść

Pozdrawiam
Napisano
Pytam poważnie: co liczycie znaleźć po takim wysadzeniu? Łuski? Lotki? Fakt że mogą być łuski z wrześniowymi biciami (sam sobie odpowiedziałem), ale może coś więcej?
Napisano
W tym lesie można znaleśc wiele rzeczy.
Magazyn wybuchł i nawet po wybuchu można znleść łuski w dobrym stanie jak i całe naboje.
Jeszcze 30 lat temu mój tata zbierał łuski w miejscu gdzie stał magazyn odgarniając ziemię i często mu się trafiały całe naboje. 30 lat temu w tamtym miejscu był pożar bo to była polanka z małymi drzewkami i jak strażacy gasili to się bali żeby żadnych wybuchów nie było bo tam amunicja wtedy to na wierzchu leżała. Potem popalone drzewka zrównali z ziemią, zaorali to miejsce i posadzili nowy las, który nadal teraz rośnie. Ja chodząc teraz po lesie z miesiąc temu to znalazłem łuske od mausera z 1923 roku i dużo odłamków granatów moździerzowych bez wykrywacza.

Pozdrawiam
Napisano
Trafia się tam porozrywana amunicja 7,92 x 57 Mauser i 8 x 50R Lebel polskiej produkcji. Kiedyś wychodziły" też granaty zaczepne i pociski do 46 mm granatnika.
Napisano
Wiele rzeczy trafia sie właśnie w tym miejscu, ponieważ jak to wybuchło to wszystko się rozproszyło w dużym promieniu.
Ja ostatnio jak chodze po lesie to znajduje strasznie dużo odłamków moździerzowych i innych znalazłem tez kawałki blachy ocynkowanej i blachy z ołowniu i wiem że z tamtych czasów bo to też były odłamki. Podobno przed wysadzeniem polacy zakopali tak jakieś 10 skrzyń z jakimś uzbrojeniem ale nie znam dokładnie tej histori.

Pozdraiwam
  • 2 years later...
Napisano
Właśnie się tam wybieram. Liczę na pocisk moździerzowy w stanie magazynowym :D dużo tego tam tylko rozproszone i nie kompletne. Tzw. pewniak, jak Ruski Bród na Pilicy. Przekopany setki razy a i tak coś wychodzi.
Napisano
Kolego Nomad jeżeli odkryłeś nowy Ruski Bród i co za tym idzie nowe eldorado podziel się z nami, od lat poluje na jakiś nieśmiertelnik niemiecki....Do tej pory o ile mi wiadomo Ruski Bród jest położony ear" Przysucha - a do Pilicy mu trochę jeszcze ciut ciut...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie