Skocz do zawartości

Pan samochodzik i Templariusze

41pp

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jak pokazuje historia nie można być mocarstwem na wieki. Padł Rzym, padł Napoleon, Hitler i kilku innych po drodze. Padnie i USA, choć i tak długo się trzymało :)))
Jest mi to generalnie obojętne, bo zawsze w historii pojawia się ktoś kto zajmuje miejsce padającego, dlatego Polska winna martwić się tylko i wyłącznie o swoje interesy i swoich obywateli !
  • Odpowiedzi 104
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
padli: Majowie, Grecja, Rzym, Aztekowie, Egipcjanie, ZSRR, 3 Rzesza :) jak widać na każdego przyjdzie czas ;]

Już nie wspomnę o podbiciu kiedyś Moskwy przez Polaków :) którzy ciemiężyli Rosję Carską :D Jako jedynym na świecie udało się nam to !!! :)
Napisano
Mhm, moim skromnym zdaniem, cała Europa powinna Polaków po nogach całować, np. gdyby nie Polacy w Bitwie o Anglię, czy Monte Cassino? Historia potoczyła by się troszkę inaczej, a wojna by troszeczkę potrwała. I to właśnie Polska powinna dostać strefe okupacyjną w Niemczech zamiast Francji(za co ona dostała?, Polak był na każdym froncie, Francuz sporadycznie, wiele bitew bez Polaków wyglądało by zupełnie inaczej. Ale, że alianci Nas sprzedali sowietom to też inna historia. Takie moje zdanie.

PozdrO
Napisano
Sorry za podwójny post, ale nie ma opcji edycji.

Oglądałem ostatnio program na Discovery, o bitwach w których udział brali Polacy, akurat było o bitwie o Anglię, za stacjonowanie polskich wojsk w Anglii, Anglia wystawiła nam rachunek na 63 000 000 funtów, ale pomoc Polaków w bitwie o Anglię, która bez nich zakończyła by się inaczej to jest nic? Nie ma to jak wdzięczność sojuszników.

PozdrO
Napisano
Obserwowałem temat od dłuższego czasu i przyznaję, że jestem tego samego zdania co Maniek7_2006.
A propos Francji to wystarczy wpisać w wikipedii hasło Francja" i mamy wszystko czarno na białym.
Cyt. z wikipedii: Ale II wojna światowa jest militarną klęską. Zajęcie i okupowanie przez wojska niemieckie, kolaboracja z Niemcami są początkami zmierzchu roli Francji w świecie, chociaż nadal Francja zachowuje znaczącą pozycję w Europie." - za to Fracja dostała strefę okupacyjną w Niemczech, np. za rząd Vichy.
pozdrawiam
Napisano
Maniek7_2006,święta prawda, Niemcy mówili że Anglia trzyma się na balonach zwiadowczych" a Hitler Z Polskim wojskiem i moim uzbrojeniem podbił bym cały świat", Niemcy cenili Polaków jak żołnierzy a nienawidzili jako wrogów,Dzięki Polakom Niemcy tak szybko przegrali, ciekawe co by było gdyby: dywizjon 303 nie obronił Anglii, gen.Anders nie zdobył Monte Cassino a 2 dywizja nie walczyła we Francji, dodam jeszcze że jak Polacy walczyli o Anglię i Francję to reszta trzęsła gaciami i pisali jaki to tchórzliwy jest Polak. Anglicy wstydźcie się swojej historii!!!
Napisano
sorry za te podwojne posty, Bocian prosimy o funkcje edycji postów:)

Gdyby nie Polscy żołnierze nie byłoby Francji i Anglii tylko Grosse Deutsche Reich. A jak Polacy nie walczyli by o Anglie, to nie było by też desantu w 1944. I za pomoc wystawili Nam jeszcze rachunek, śmiech na sali.

PozdrO
Napisano
A najgorsze w tym wszystkim jest to, że Polacy w czasie II Wojny Światowej pomogli Brytyjczykom i Francuzom, a Brytyjczycy i Francuzi zostawili Polskę samą w czasie Kampanii Wrześniowej. Można powiedzieć, że z łaską wypowiedzieli wojnę Niemcom, o czym świadczy postawa Neville'a Chamberlaina-poczytajcie o nim w wikipedii:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Neville_Chamberlain
Cytat: Wydaje się, że Chamberlain usiłował skierować niemiecką agresję na wschód i uniemożliwić zawarcie sojuszu między Polską i Niemcami".
pozdrawiam
P.S.I tak wiemy o co chodzi, więc proponuję zakończyć dyskusję na temat Anglików w tym temacie, bo z tytułu wynika, że jest on o czym innym (można dodać nowy wątek). :)
Napisano
Już Sobieskiemu pod Wiedniem wskazano rolę Polski. Dalej poprzez zabory aż po dzisiejszy dzień mamy kontynuację tej historii. Polak to dobry żołnierz i pomimo swej małopaństwowości" stawał się oczkiem u wagi" przechylającym szalę zwycięstwa. Niestety nie umieliśmy politycznie wykorzystać naszych sukcesów i atutów :(
Zresztą nie pozwalano nam.
Wracając do Pana Samochodzika to faaaaaaaaaaaaajny film ;)
Napisano
to raczej do drugiego wątku o duchach pasuje;)

Ze starych seriali najlepsze dla mnie są: 4 Pancerni i pies, Pan Samochodzik, Wakacje z duchami, Przygody psa cywila, Do przerwy 0:1, a z filmów to oczywiście trylogia o Pawlakach i Kargulach, trylogia Jak rozpętałem...

Oczywiście jest wiele więcej dobrych polskich filmów, ale wybrałem takie przygodowe i komediowe:)

PozdrO
Napisano
Było, było i też mi się podobało.
Dzisiaj to są albo seriale, albo bajki tj Budzik" itp.
Dla młodzieży nic nie dają porządnego, tylko te amerykańskie głupoty w stylu Sabrina nastoletnia czarownica" :)
pozdrawiam
Napisano
dominik.zd nie zgodzę się z Tobą, jak mam kłopoty z trawieniem to oglądam sobie Moda na sukces" lub M jak Mydło" szczególnie przygody Myszki", zaraz ulży, a jeszcze jak wystąpi sabcia" sędzina Marta, to i w nerkach ulży!!!!!!
Pozdr. GW
Napisano
Hitler wiedział, że trzeba najpierw zaatakować Polskę a nie Francje. Jakby zaatakowal najpierw Francje to dalko by nie zaszedl Polaki by sie rzcily z jednej stroby a Francuzi cos by probowali z tamtej. I dlatego zaatkowal Polske pierwsza zeby uniemozliwic ataki z wschodniej strony i wiedział, że Francuzui nie pomogą, wypowiedzenie wojny było tylko ruchem politycznym.

Ale też tak chwalicie Polskę, zgadzam się dość dużo zmieniła. Ale popatrzcie gdyby nie USA to wojne wygrał by Hitler.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie