wujekblacha Napisano 9 Lipiec 2008 Napisano 9 Lipiec 2008 Jak pokazuje historia nie można być mocarstwem na wieki. Padł Rzym, padł Napoleon, Hitler i kilku innych po drodze. Padnie i USA, choć i tak długo się trzymało :)))Jest mi to generalnie obojętne, bo zawsze w historii pojawia się ktoś kto zajmuje miejsce padającego, dlatego Polska winna martwić się tylko i wyłącznie o swoje interesy i swoich obywateli !
boberlium Napisano 9 Lipiec 2008 Napisano 9 Lipiec 2008 padli: Majowie, Grecja, Rzym, Aztekowie, Egipcjanie, ZSRR, 3 Rzesza :) jak widać na każdego przyjdzie czas ;]Już nie wspomnę o podbiciu kiedyś Moskwy przez Polaków :) którzy ciemiężyli Rosję Carską :D Jako jedynym na świecie udało się nam to !!! :)
Maniek7_2006 Napisano 9 Lipiec 2008 Napisano 9 Lipiec 2008 No ba, bo Polak potrafi, i jak coś chce to osiągnie. Może kiedyś Polska zostanie mocarstwem?PozdrO
wujekblacha Napisano 9 Lipiec 2008 Napisano 9 Lipiec 2008 A po co? Jaki tu by przykład dać...Kanada? Żyja sobie spokojnie u boku USA i nie udowadniają, że są lepsi, choć gorszymi też ich nikt nie nazwie ;)
Maniek7_2006 Napisano 9 Lipiec 2008 Napisano 9 Lipiec 2008 Mhm, moim skromnym zdaniem, cała Europa powinna Polaków po nogach całować, np. gdyby nie Polacy w Bitwie o Anglię, czy Monte Cassino? Historia potoczyła by się troszkę inaczej, a wojna by troszeczkę potrwała. I to właśnie Polska powinna dostać strefe okupacyjną w Niemczech zamiast Francji(za co ona dostała?, Polak był na każdym froncie, Francuz sporadycznie, wiele bitew bez Polaków wyglądało by zupełnie inaczej. Ale, że alianci Nas sprzedali sowietom to też inna historia. Takie moje zdanie.PozdrO
Maniek7_2006 Napisano 9 Lipiec 2008 Napisano 9 Lipiec 2008 Sorry za podwójny post, ale nie ma opcji edycji.Oglądałem ostatnio program na Discovery, o bitwach w których udział brali Polacy, akurat było o bitwie o Anglię, za stacjonowanie polskich wojsk w Anglii, Anglia wystawiła nam rachunek na 63 000 000 funtów, ale pomoc Polaków w bitwie o Anglię, która bez nich zakończyła by się inaczej to jest nic? Nie ma to jak wdzięczność sojuszników.PozdrO
dominik.zd Napisano 9 Lipiec 2008 Napisano 9 Lipiec 2008 Obserwowałem temat od dłuższego czasu i przyznaję, że jestem tego samego zdania co Maniek7_2006.A propos Francji to wystarczy wpisać w wikipedii hasło Francja" i mamy wszystko czarno na białym.Cyt. z wikipedii: Ale II wojna światowa jest militarną klęską. Zajęcie i okupowanie przez wojska niemieckie, kolaboracja z Niemcami są początkami zmierzchu roli Francji w świecie, chociaż nadal Francja zachowuje znaczącą pozycję w Europie." - za to Fracja dostała strefę okupacyjną w Niemczech, np. za rząd Vichy.pozdrawiam
zbyniek Napisano 9 Lipiec 2008 Napisano 9 Lipiec 2008 Maniek7_2006,święta prawda, Niemcy mówili że Anglia trzyma się na balonach zwiadowczych" a Hitler Z Polskim wojskiem i moim uzbrojeniem podbił bym cały świat", Niemcy cenili Polaków jak żołnierzy a nienawidzili jako wrogów,Dzięki Polakom Niemcy tak szybko przegrali, ciekawe co by było gdyby: dywizjon 303 nie obronił Anglii, gen.Anders nie zdobył Monte Cassino a 2 dywizja nie walczyła we Francji, dodam jeszcze że jak Polacy walczyli o Anglię i Francję to reszta trzęsła gaciami i pisali jaki to tchórzliwy jest Polak. Anglicy wstydźcie się swojej historii!!!
Maniek7_2006 Napisano 9 Lipiec 2008 Napisano 9 Lipiec 2008 Dzięki za poparcie Koledzy, Europo do stóp Królowej Polski! bez niej by Was nie było;)PozdrO
Maniek7_2006 Napisano 9 Lipiec 2008 Napisano 9 Lipiec 2008 sorry za te podwojne posty, Bocian prosimy o funkcje edycji postów:)Gdyby nie Polscy żołnierze nie byłoby Francji i Anglii tylko Grosse Deutsche Reich. A jak Polacy nie walczyli by o Anglie, to nie było by też desantu w 1944. I za pomoc wystawili Nam jeszcze rachunek, śmiech na sali.PozdrO
dominik.zd Napisano 9 Lipiec 2008 Napisano 9 Lipiec 2008 A najgorsze w tym wszystkim jest to, że Polacy w czasie II Wojny Światowej pomogli Brytyjczykom i Francuzom, a Brytyjczycy i Francuzi zostawili Polskę samą w czasie Kampanii Wrześniowej. Można powiedzieć, że z łaską wypowiedzieli wojnę Niemcom, o czym świadczy postawa Neville'a Chamberlaina-poczytajcie o nim w wikipedii:http://pl.wikipedia.org/wiki/Neville_ChamberlainCytat: Wydaje się, że Chamberlain usiłował skierować niemiecką agresję na wschód i uniemożliwić zawarcie sojuszu między Polską i Niemcami". pozdrawiamP.S.I tak wiemy o co chodzi, więc proponuję zakończyć dyskusję na temat Anglików w tym temacie, bo z tytułu wynika, że jest on o czym innym (można dodać nowy wątek). :)
wujekblacha Napisano 10 Lipiec 2008 Napisano 10 Lipiec 2008 Już Sobieskiemu pod Wiedniem wskazano rolę Polski. Dalej poprzez zabory aż po dzisiejszy dzień mamy kontynuację tej historii. Polak to dobry żołnierz i pomimo swej małopaństwowości" stawał się oczkiem u wagi" przechylającym szalę zwycięstwa. Niestety nie umieliśmy politycznie wykorzystać naszych sukcesów i atutów :(Zresztą nie pozwalano nam.Wracając do Pana Samochodzika to faaaaaaaaaaaaajny film ;)
Maniek7_2006 Napisano 10 Lipiec 2008 Napisano 10 Lipiec 2008 Tak, troszeczkę zboczyliśmy z tematu, Pan Samochodzik to fany film;)PozdrO
wujekblacha Napisano 10 Lipiec 2008 Napisano 10 Lipiec 2008 Wakacje z duchami" też jest extra :)))))))))))
Maniek7_2006 Napisano 10 Lipiec 2008 Napisano 10 Lipiec 2008 to raczej do drugiego wątku o duchach pasuje;)Ze starych seriali najlepsze dla mnie są: 4 Pancerni i pies, Pan Samochodzik, Wakacje z duchami, Przygody psa cywila, Do przerwy 0:1, a z filmów to oczywiście trylogia o Pawlakach i Kargulach, trylogia Jak rozpętałem...Oczywiście jest wiele więcej dobrych polskich filmów, ale wybrałem takie przygodowe i komediowe:)PozdrO
dominik.zd Napisano 10 Lipiec 2008 Napisano 10 Lipiec 2008 No ja lubię te filmy co Maniek7_2006. Dodałbym jeszcze Podróż za jeden uśmiech" i Gruby".pozdrawiam
Maniek7_2006 Napisano 11 Lipiec 2008 Napisano 11 Lipiec 2008 Ooo właśnie jeszcze o tych zapomniałem, i Przygody Tolka Banana, też chyba było coś takiego.PozdrO
dominik.zd Napisano 11 Lipiec 2008 Napisano 11 Lipiec 2008 Było, było i też mi się podobało.Dzisiaj to są albo seriale, albo bajki tj Budzik" itp.Dla młodzieży nic nie dają porządnego, tylko te amerykańskie głupoty w stylu Sabrina nastoletnia czarownica" :)pozdrawiam
41pp Napisano 11 Lipiec 2008 Autor Napisano 11 Lipiec 2008 dominik.zd nie zgodzę się z Tobą, jak mam kłopoty z trawieniem to oglądam sobie Moda na sukces" lub M jak Mydło" szczególnie przygody Myszki", zaraz ulży, a jeszcze jak wystąpi sabcia" sędzina Marta, to i w nerkach ulży!!!!!!Pozdr. GW
dominik.zd Napisano 11 Lipiec 2008 Napisano 11 Lipiec 2008 Dobrze, że filmy te mają właściwości zdrowotne:)pozdro
41pp Napisano 11 Lipiec 2008 Autor Napisano 11 Lipiec 2008 Mają mają nie trzeba latać po kurortach!!! I wydawać kasę! Wystarczy pstryk" w TV.GW
41pp Napisano 11 Lipiec 2008 Autor Napisano 11 Lipiec 2008 Nie, no takich kłopotów to ja nie mam!!! Poco antybiotyk wystarczy aspiryna!GW
OloOcki Napisano 13 Lipiec 2008 Napisano 13 Lipiec 2008 Hitler wiedział, że trzeba najpierw zaatakować Polskę a nie Francje. Jakby zaatakowal najpierw Francje to dalko by nie zaszedl Polaki by sie rzcily z jednej stroby a Francuzi cos by probowali z tamtej. I dlatego zaatkowal Polske pierwsza zeby uniemozliwic ataki z wschodniej strony i wiedział, że Francuzui nie pomogą, wypowiedzenie wojny było tylko ruchem politycznym.Ale też tak chwalicie Polskę, zgadzam się dość dużo zmieniła. Ale popatrzcie gdyby nie USA to wojne wygrał by Hitler.
wujekblacha Napisano 14 Lipiec 2008 Napisano 14 Lipiec 2008 Cieszcie się, że Chińczycy nie atakowali małymi grupami np. po milionie na skrzydle :)))
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.