Skocz do zawartości

co myslicie o masterze III, IV

kazex144

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Generalnie odpuść sobie ten wykrywacz, a tym bardziej, jeśli jesteś nowicjuszem.
Tej firmy miałem najpierw dukata 2, po kilku latach - z ciekawości i sentymentu nabyłem mastera III.
Mam porównanie do ACE 250 i Tesoro Silver sabre, na którym teraz pracuję.

Do zakupu Mastera III przekonał nie opis techniczny wykrywacza, trzy tryby pracy, namierzanie z VCO itp. oraz zasięgi podawane przez producenta. Niestety w praktyce wykrywacz w ogóle się nie sprawdził. Zasięgi w ziemi przy średniej czułości poniżej normy, srebrnego sygnetu nie był w stanie wykryć z 15 cm (robiliśmy test). Przy czułości bliskiej maksymalnej, nie dało się pracować, tak się wzbudzał. Master bardzo lubi trawę, piszczy nawet jak jest sucho.
Jedyne co działało dobrze i mi się spodobało, to namierzanie z VCO. Chodzi o to, że zardzewiałe żelazo daje sygnał jak dla koloru, przy VCO wykrywka milczy.
No i tryb duoton, czyli czystym dźwiękiem sygnalizuje kolor, buczeniem żelazo.
Acha, zwróć uwagę, że zasięgi na stronie producenta są podawane w trybie statycznym, w którym pracuje się w praktyce bardzo ciężko, przynajmniej tą wykrywką. W dynamiku zasięgi mniejsze o co najmniej połowę.
Takie moje zdanie.
Sprzedałem go, dołożyłem 100 zł i mam używane Tesoro Silver Sabre - różnica ogromna, teraz aż chce się chodzić na spacery".
Napisano
Zgadza się od maja tego roku jest już dostępna wersja MASTER IV produkcji PENelektronik.
Pierwsze egzemplarze producent demonstrował podczas ostatniego Ogólnopolskiego Zlotu w Krośnie Odrzańskim
Napisano
Hehe. Rezczywiscie, a tak swoja droga to mogli coś napisac na swojej stronie:/ A tak pozatym to czym on sie rózni od swojego poprzednika, bo tylko przelotnie zobaczyłem na aukcje.

Pozdrawiam!
Napisano
MASTER IV istnieje,wygrałem go w Krośnie Odrzańskim w konkursie.Teraz jest własnością mojego syna.Wyciąga nim coraz ciekawsze fanty i coraz głębiej.Tą wykrywkę trzeba po prostu lepiej poznać.Jaka jest różnica między IV a III też chętnie bym się dowiedział,bo III - ki nie trzymałem w rękach.
Napisano
Czemu? Na militaria jest dobry. Moj master II, ładnie łapał mimo sondy 23cm :P Jak podłaczysz do IV, sonde 32cm to bedzie super. Moj, hełm łapał w ziemi ze spokojem na 70cm, dalej nie chciało mi sie kopać:)

Pozdrawiam!
Napisano
A co jeszcze było mega dziwnego... zasiegi w ziemi były wyższe niż w powietrzu:P Sam nie mogłem w to uwierzyć ale to prawda.

Pozdr!
Napisano
Może kolega Kazex144 napisze czego by chciał szukać tą wykrywką ?
Bo to przecież bardzo ważne kryterium przy ocenianiu wykrywacza. Jeśli szukasz drobnicy, to tak jak napisałem w poście wyżej, powinieneś poszukać innego sprzętu. Ten wykrywacz daje za dużo fałszywych sygnałów, zbyt łatwo się wzbudza, żebyś czerpał radość z szukania drobnych przedmiotów.
Oczywiście, możesz ustawić niską czułość i będzie ok, ale czy warto wtedy wydać takie pieniądze za ograniczony zasięg dla małych przedmiotów w trybie dynamicznym ?
To tak jakby Ci sprzedający zachwalał Porsche, ale z zastrzeżeniem, że możeż nim jechać nie więcej niż 60 km/h, bo powyżej samochód zachowuje się bardzo niestabilnie...

Znam inne sprzęty i pomimo wysokiej czułości zachowują się poprawnie. I powiem wam dlaczego :
Myślę że w przypadku tego wykrywacza jest to być chwyt marketingowy. Producent doskonale wie, do jakiego progu wykrywacz zachowuje się stabilnie w warunkach pracy w terenie, i właśnie do tego momentu powinien się dać przekręcić potencjometr czułości. Ale producent myśli - czemu nie przeskalować ? W warunkach laboratoryjnych" ustawi się wysoką czułość i już można napisać że zasięgi są ok. Tylko w terenie to się nie sprawdza... Ale to już problem naciągniętego poszukiwacza.

Co do militariów, nie wypowiadam się bo nie szukałem nim takowych.
Napisano
heheh najgorsze ze juz go mam.....
mam go tylko 3 dni ale rzeczywyscie zasieg ma kiepski....
moze poradzicie cos jeszcze co do ustawien.
no w sumie i militarka jest fajna i monetki tez ----- tylko czy jest taki uniwersalny w miare wykrywacz ..
moze go spzedam i kupie cos innego ....tylko najpierw musze wykopac skrzynie ze złotem hehe. dzieki za porady banancew

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie