kazex144 Napisano 1 Lipiec 2008 Autor Napisano 1 Lipiec 2008 prosze o porade jestem swiezy a mam okazje kupic za 470 zl prawie calkiem nowy.
banancew Napisano 1 Lipiec 2008 Napisano 1 Lipiec 2008 Generalnie odpuść sobie ten wykrywacz, a tym bardziej, jeśli jesteś nowicjuszem.Tej firmy miałem najpierw dukata 2, po kilku latach - z ciekawości i sentymentu nabyłem mastera III.Mam porównanie do ACE 250 i Tesoro Silver sabre, na którym teraz pracuję.Do zakupu Mastera III przekonał nie opis techniczny wykrywacza, trzy tryby pracy, namierzanie z VCO itp. oraz zasięgi podawane przez producenta. Niestety w praktyce wykrywacz w ogóle się nie sprawdził. Zasięgi w ziemi przy średniej czułości poniżej normy, srebrnego sygnetu nie był w stanie wykryć z 15 cm (robiliśmy test). Przy czułości bliskiej maksymalnej, nie dało się pracować, tak się wzbudzał. Master bardzo lubi trawę, piszczy nawet jak jest sucho.Jedyne co działało dobrze i mi się spodobało, to namierzanie z VCO. Chodzi o to, że zardzewiałe żelazo daje sygnał jak dla koloru, przy VCO wykrywka milczy.No i tryb duoton, czyli czystym dźwiękiem sygnalizuje kolor, buczeniem żelazo.Acha, zwróć uwagę, że zasięgi na stronie producenta są podawane w trybie statycznym, w którym pracuje się w praktyce bardzo ciężko, przynajmniej tą wykrywką. W dynamiku zasięgi mniejsze o co najmniej połowę.Takie moje zdanie.Sprzedałem go, dołożyłem 100 zł i mam używane Tesoro Silver Sabre - różnica ogromna, teraz aż chce się chodzić na spacery".
Saper93 Napisano 1 Lipiec 2008 Napisano 1 Lipiec 2008 Mastera IV? Nie ma takiego:) Jak juz to jakiś dukat albi pionier:) Pozdrawiam!
RESTY Napisano 1 Lipiec 2008 Napisano 1 Lipiec 2008 Zgadza się od maja tego roku jest już dostępna wersja MASTER IV produkcji PENelektronik. Pierwsze egzemplarze producent demonstrował podczas ostatniego Ogólnopolskiego Zlotu w Krośnie Odrzańskim
RESTY Napisano 1 Lipiec 2008 Napisano 1 Lipiec 2008 Sprostowanie ,to był :XXIV Międzynarodowy Zlot Miłośników Eksploracji Krosno Odrzańskie 2008
Saper93 Napisano 1 Lipiec 2008 Napisano 1 Lipiec 2008 Hehe. Rezczywiscie, a tak swoja droga to mogli coś napisac na swojej stronie:/ A tak pozatym to czym on sie rózni od swojego poprzednika, bo tylko przelotnie zobaczyłem na aukcje. Pozdrawiam!
bodo-100 Napisano 1 Lipiec 2008 Napisano 1 Lipiec 2008 MASTER IV istnieje,wygrałem go w Krośnie Odrzańskim w konkursie.Teraz jest własnością mojego syna.Wyciąga nim coraz ciekawsze fanty i coraz głębiej.Tą wykrywkę trzeba po prostu lepiej poznać.Jaka jest różnica między IV a III też chętnie bym się dowiedział,bo III - ki nie trzymałem w rękach.
Saper93 Napisano 4 Lipiec 2008 Napisano 4 Lipiec 2008 Czemu? Na militaria jest dobry. Moj master II, ładnie łapał mimo sondy 23cm :P Jak podłaczysz do IV, sonde 32cm to bedzie super. Moj, hełm łapał w ziemi ze spokojem na 70cm, dalej nie chciało mi sie kopać:) Pozdrawiam!
Saper93 Napisano 4 Lipiec 2008 Napisano 4 Lipiec 2008 A co jeszcze było mega dziwnego... zasiegi w ziemi były wyższe niż w powietrzu:P Sam nie mogłem w to uwierzyć ale to prawda. Pozdr!
ARKADIO.IE Napisano 4 Lipiec 2008 Napisano 4 Lipiec 2008 Witam :)Nie to ,że jestem na nie ,ale poczytaj to:)http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=548772#548772pozdrawiam
banancew Napisano 5 Lipiec 2008 Napisano 5 Lipiec 2008 Może kolega Kazex144 napisze czego by chciał szukać tą wykrywką ?Bo to przecież bardzo ważne kryterium przy ocenianiu wykrywacza. Jeśli szukasz drobnicy, to tak jak napisałem w poście wyżej, powinieneś poszukać innego sprzętu. Ten wykrywacz daje za dużo fałszywych sygnałów, zbyt łatwo się wzbudza, żebyś czerpał radość z szukania drobnych przedmiotów.Oczywiście, możesz ustawić niską czułość i będzie ok, ale czy warto wtedy wydać takie pieniądze za ograniczony zasięg dla małych przedmiotów w trybie dynamicznym ?To tak jakby Ci sprzedający zachwalał Porsche, ale z zastrzeżeniem, że możeż nim jechać nie więcej niż 60 km/h, bo powyżej samochód zachowuje się bardzo niestabilnie...Znam inne sprzęty i pomimo wysokiej czułości zachowują się poprawnie. I powiem wam dlaczego :Myślę że w przypadku tego wykrywacza jest to być chwyt marketingowy. Producent doskonale wie, do jakiego progu wykrywacz zachowuje się stabilnie w warunkach pracy w terenie, i właśnie do tego momentu powinien się dać przekręcić potencjometr czułości. Ale producent myśli - czemu nie przeskalować ? W warunkach laboratoryjnych" ustawi się wysoką czułość i już można napisać że zasięgi są ok. Tylko w terenie to się nie sprawdza... Ale to już problem naciągniętego poszukiwacza.Co do militariów, nie wypowiadam się bo nie szukałem nim takowych.
kazex144 Napisano 9 Lipiec 2008 Autor Napisano 9 Lipiec 2008 heheh najgorsze ze juz go mam.....mam go tylko 3 dni ale rzeczywyscie zasieg ma kiepski.... moze poradzicie cos jeszcze co do ustawien. no w sumie i militarka jest fajna i monetki tez ----- tylko czy jest taki uniwersalny w miare wykrywacz ..moze go spzedam i kupie cos innego ....tylko najpierw musze wykopac skrzynie ze złotem hehe. dzieki za porady banancew
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.