Skocz do zawartości

Rekonstrukcja żołnierza 1 SBSpad

R51

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak juz jestesmy przy narzedziach
Toporki uzywane do wybijania otworow w szybowcu. W czasie lotu byly 2 osoby wyznaczone do tego aby wybic dziure jak by bylo wodowanie.

• Odpowiedzi 186
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 2 weeks later...
Napisano

zostajac przy narzedziach, jest znana fotka zolnierzy SBS rozpakowujacych zasobnik zrzutowy, jeden z zolnierzy ma w zabce kombinerki.

Obok:
gora - z data 1945
dol- bez daty

• 2 weeks later...
Napisano
No to nadałeś mojemu szaleństwu nowy kierunek... Teraz muszę dostać jeszcze kilka kombinerek :)
Mam pytanko, czy ktoś posiada wzór szablonu do malowania orła na hełmie? Już po wojnie nasi malowali sobie olbrzymiaste orły i one nie wchodzą w grę, chodzi mi o wzór z czasów Arnhem.
Drugie pytanie dotyczy beretów. Nie mogę znaleźć odpowiedniego. Z tego co ustaliłem po zdjęciach nasi mieli berety mysio- szare, tłoczone. Łódzka grupa 1SBS nosi szyte (co więcej nosi je w fasonie brytyjskim, zsunięte na bok głowy, ze zdjęc jasno wynika, że nasi naciagali berety na tył głowy. Egzemplarz z MWP będący pamiątką po Sosabowskim nie jest tutaj wyznacznikiem, bo mógł go zafasować później, poza tym ktos taki jak on mógł równie dobrze nosić czapkę z pomponem i nikt by mu złego słowa nie powiedział). Czy naprawdę nikt nie robi takich beretów?
Trzecie pytanie dotyczy spodni spadochronowych- czy 1 SBS została w nie wyposażona pod Arnhem w całości składów? Na zdjęciach widać dużą różnorodność, jedni je noszą, inni nie.
Napisano
Posłuży jako wzór dla szablonu, bo wydaje się, że nasi sobie te orły malowali a nie naklejali kalkomanie jak Niemcy...
Napisano
Odnosnie orlow:
http://www.odkrywca-online.com/insignia-na-helmie-ii-korpusu,187171.html#187171

Byl jeszcze jeden watek, ale nie moge znalezc.
  • 1 month later...
Napisano

Żeby wątek nie zaginął dorzucam drugą wariację scyzoryka armii brytyjskiej, tym razem z 1945 roku. Niebawem kilka nowych drobiazgów, które przybliżą mnie do skompletowania mrocznej całości...

• 2 months later...
Napisano

Przybyła świeża dostawa sprzętu z Anglii. Zaczynam od przyboru bez którego brytyjska armia nie mogłaby prowadzić wojny. Słuzył do polerowania guzików...

Napisano

toggle rope czyli lina służąca do pokonywania przeszkód (np. drzewa na którym niespodziewanie się zawisło:))

Napisano
Słuzył do polerowania guzików...

Nie tylko, tez i do polerowania klamerek oporzadzenia P37.

Przy czym:
- guziki musialy byc wypolerowane z obu stron
- podobnie odznaka
- do polerowania odznaki, ani guzikow nie mozna bylo uzywac pasty na tekturce, bowiem scieral sie wzor

Zandarmeria tego pilnowala.
miedzy innymi moj znajomy ktory w latach 50-tych byl zandarmem w UK, a od ktorego tez sie powyzszych dowiedzialem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie