Skocz do zawartości

Rekonstrukcja żołnierza 1 SBSpad

R51

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 186
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
No to nadałeś mojemu szaleństwu nowy kierunek... Teraz muszę dostać jeszcze kilka kombinerek :)
Mam pytanko, czy ktoś posiada wzór szablonu do malowania orła na hełmie? Już po wojnie nasi malowali sobie olbrzymiaste orły i one nie wchodzą w grę, chodzi mi o wzór z czasów Arnhem.
Drugie pytanie dotyczy beretów. Nie mogę znaleźć odpowiedniego. Z tego co ustaliłem po zdjęciach nasi mieli berety mysio- szare, tłoczone. Łódzka grupa 1SBS nosi szyte (co więcej nosi je w fasonie brytyjskim, zsunięte na bok głowy, ze zdjęc jasno wynika, że nasi naciagali berety na tył głowy. Egzemplarz z MWP będący pamiątką po Sosabowskim nie jest tutaj wyznacznikiem, bo mógł go zafasować później, poza tym ktos taki jak on mógł równie dobrze nosić czapkę z pomponem i nikt by mu złego słowa nie powiedział). Czy naprawdę nikt nie robi takich beretów?
Trzecie pytanie dotyczy spodni spadochronowych- czy 1 SBS została w nie wyposażona pod Arnhem w całości składów? Na zdjęciach widać dużą różnorodność, jedni je noszą, inni nie.

• 1 month later...

Żeby wątek nie zaginął dorzucam drugą wariację scyzoryka armii brytyjskiej, tym razem z 1945 roku. Niebawem kilka nowych drobiazgów, które przybliżą mnie do skompletowania mrocznej całości...

• 2 months later...
Słuzył do polerowania guzików...

Nie tylko, tez i do polerowania klamerek oporzadzenia P37.

Przy czym:
- guziki musialy byc wypolerowane z obu stron
- podobnie odznaka
- do polerowania odznaki, ani guzikow nie mozna bylo uzywac pasty na tekturce, bowiem scieral sie wzor

Zandarmeria tego pilnowala.
miedzy innymi moj znajomy ktory w latach 50-tych byl zandarmem w UK, a od ktorego tez sie powyzszych dowiedzialem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie