R51 Napisano 29 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2008 Ten nieco ekshibicjonistyczny wątek ma za zadanie przedstawić moje starania mające na celu odtworzenie sylwetki żołnierza 1 SBSpad. Piszę ekshibicjonistyczny, bo niestety w kilku kwestiach byłem zmuszony na pójście na pewne odbiegające od standardów rozwiązania- nie mam zamiaru tego ukrywać, by nie wprowadzać w błąd tych, którzy być może zechcą posiłkować się moimi przemyśleniami w swoich działaniach a także po to aby bardziej doświadczeni ode mnie mogli mi podpowiedzieć ewentualne rozwiązania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 29 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2008 Oprócz rad, które otrzymałem od bardziej otrzaskanego ode mnie w tej kwestii kolegi, posiłkuje się literaturą. Pośród książek, do których zaglądałem na uwagę zasługują trzy widoczne na fotografii pozycje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 29 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2008 Spadochroniarz bez Denisona to jak ciasteczko bez wisienki. Widoczny na zdjęciu egzemplarz jest repliką wykonaną w Indiach. Nie pytajcie ile czasu i zachodu kosztowało mnie wydostanie go z łap... znanej firmy kurierskiej, która miała mi go dostarczyć. Prościej by było jakbym pojechal po niego osobiście... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 29 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2008 ...i gustowny ogun"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 29 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2008 Tutaj zaczynają się wyboje. Po kupieniu chyba trzech brytyjskich kurtek wzoru 49 doszedłem do wniosku że są do kitu. Kołnierzyk trzeba by było doszyć, ale byłyby spore problemy ze stykaniem się kołnierzyków, tak aby można je było zapiąć na haftkę. Greki wydawały się jakieś niedorobione, kieszenie jakieś inne, wogóle jakoś dziwnie...poza tym nie widziałem odpowiednich spodni, tak aby kolor kurtki i spodni był zgodny. MIałem już spodnie kanadyjskie, dokupiłem więc do nich kurtkę. Przy kołnierzyku co prawda nie ma stójki i kolor jest nieco ciemniejszy, ale nie muszę tutaj niczego chlastać (no chyba że będę chciał doszyć stójkę z haftkami) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 29 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2008 Klejne schody związane są ze spodniami. Spodnie spadochroniarzy różniły się znacznie od tych noszonych przez inne rodzaje broni. Przede wszystkim kieszenią na dupie. Póki co mam te kanadyjczyki (swoją drogą są tak ładnego kroju, że zimą chodze w nich po cywilu". Czy ktoś ma jakieś sugestie jak mógłbym to rozwiązać? Może jakaś firma w POlsce szyje takie spodnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 29 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2008 Spinacze są koszerne bo wojenne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 29 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2008 Mam nadzieję że pieczątka jest jako tako widoczna... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 29 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2008 Oporządzenie w jednej kupie. Z wyjątkiem pasa głównego sorty wojenne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 29 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2008 Pieczatka na ladownicach uniwersalnych... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 29 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2008 Zasobnik na maskę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 29 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2008 pokrowiec na saperkę" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 29 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2008 pokrowiec na manierkę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 29 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2008 W dalszym ciągu szukam hełmu. Słyszałem że są do odstania w... Holandii. Na razie zadowoliłem się repliką paska pod brodę od hełmu spadochronowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 29 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2008 Tornister także wojenny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 29 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2008 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 29 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2008 Co prawda do spadochroniarza się nie nada ale te owijacze kosztowały 3 funciaki i są wojenne. Grzech by było nie kupić choć pary... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 29 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2008 ... to też nie dla spadochroniarza, ale strasznie lubię maski przeciwgazowe. MOż eby jakiegoś karpatczyka zmontować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 29 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2008 Resztki z taśmy niewłaściwie pocięte. Oryginały. Może by tak podkleić i przyszyć sobie na ramiona zamiast podrób? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 29 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2008 Do kieszonki w zasobniku na maskę jak ulał. Od wojny nie dygane. Swoją drogą ciekawe jak to miało chronić przed gazem? Paciorek byłby bardziej pomocny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 29 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2008 Kupiony lata temu na Jarmarku Dominikańskim za zetkę. Muszę przyznać że nie wiedziałem wtedy że to brytyjskie wojskowe... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 29 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2008 Na razie tyle. Jak wpadną mi buty, koszula czy hełm to się pochwalę. Zachęcam do konstruktywnej krytyki. Rozszarpcie mnie kruki i wrony... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 29 Czerwiec 2008 Share Napisano 29 Czerwiec 2008 R51 bardzo fajny temat :) Dawaj dalej i szczegółowiej :DZ przyjemnością się czyta o czymś równie podobnym, a jakże jednak odmiennym. Chyba każdy kto odtwarza jakąś sylwetkę, patrząc na kolegów na zlotach zastanawia się czasami, jakby to było spróbować kompletować takiego SBS-a, czy np. Karpatczyka, czy choćby Berlingowca ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 29 Czerwiec 2008 Share Napisano 29 Czerwiec 2008 Zgodnosc kolorow spodni i bluzy to rzadkosc, jedynie gdy obie rzeczy byly z tej samej partii materialu i z tej samej fabryki. Czytalem ostatnio wspomnienia (choc nowozelanczykow) gdzie wspominano iz kazda rzeczy byla innego odcienia,Szelki do small packa wygladaja na indyjska produkcje, ta szla ponoc glownie Afryka/Wlochy.Czy na owjkach jest wyrazna data wojenna? Tego typu steple (biale) widzialem na produkcji z lat 50-tych.Co do pozycji WW II Tommy.." to trzeba weryfikowac tez z innymi zrodlami, sa bowiem bledy.Ladownice to MKII czy MKIII? na SBS to raczej powinny byc MKIII (tak by wchodzily w ladownice magazynki do stena).Komplet ladny, jeszcze tylko trzeba wypelnic small packa i noszak na saperke (gdzie poza saperka bylo i wiele inszych rzeczy).Dla przypomnienia watki rytyjskie":http://www.odkrywca-online.com/kilka-uwag-o-oporzadzeniu-brytyjskim,214812.html#214812http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=502094#530393 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 29 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2008 Oczywiście MK III Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.