Skocz do zawartości
  • 0

Pociski ołowiane ??

Bobi

Pytanie

Napisano

Witam!!
Ponieważ nie znam się zbytnio na militariach proszę o id. Wygląda na pocisk z ołowiu 25mm długości, 10mm średnicy. Ten w środku na fotkach czyszczony papierem ściernym do koloru czystego ołowiu, reszta malowana na kolor piaskowy. Znalezione ponad 20 sztuk na dość małym terenie wbite w ziemie na głębokość około 16cm. Mogły być wystrzelone z działka lotniczego ??
Pozdro...

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!!
Ponieważ nie znam się zbytnio na militariach proszę o id. Wygląda na pocisk z ołowiu 25mm długości, 10mm średnicy. Ten w środku na fotkach czyszczony papierem ściernym do koloru czystego ołowiu, reszta malowana na kolor piaskowy. Znalezione ponad 20 sztuk na dość małym terenie wbite w ziemie na głębokość około 16cm. Mogły być wystrzelone z działka lotniczego ??
Pozdro...

Napisano

Dzięki tomek64 za naprowadzenie mnie na odpowiednie ścieżki :) dla pewności dodam dokładniejszą fotkę.
Pozdrowionka

Napisano

Cześć !!
Przewertowałem niemal całego neta aby utwierdzić się w przekonaniu że to Berdan , ale tu zgadzam się z biar_1 i dołączam fotkę znalezioną na aukcji (i stamtąd skopiowaną) jako Jarmann M 1884 i są one chyba bardziej podobne niż z Berdana.
Pozdrowionka...

Napisano
One nie są malowane, tylko skorodowane (chyba, że ja coś źle zrozumiałem). I nie czyść tego nalotu papierem ściernym, bo w końcu dostaniesz ołowicy, ten nalot to głównie zasadowy węglan/siarczan ołowiu (trujące!)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie