Danger Napisano 29 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2008 Prosze o rade jak się zabrać do tego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danger Napisano 29 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2008 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danger Napisano 29 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2008 .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danger Napisano 29 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2008 :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danger Napisano 1 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 1 Lipiec 2008 Co powiecie na elektrolize i jak się przy tym zachowa mosiądz (garda)_.Czy trzeba było by rozkręcić głownie?A może moczenie w czymś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maniek7_2006 Napisano 1 Lipiec 2008 Share Napisano 1 Lipiec 2008 Myślę, że elektroliza może być, tylko z małym natężeniem prądu, mosiądz po elektro będzie całkowicie złoty, lub gdzie nie gdzie mogą się pokazać czerwonawe plamki.PozdrOPS. Ładne trafienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maniek7_2006 Napisano 1 Lipiec 2008 Share Napisano 1 Lipiec 2008 Ale można też garde odkręcić i samą głownie elektro, a garde zostawić w patynce, ale jak zrobisz należy do Ciebie.PozdrO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danger Napisano 1 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 1 Lipiec 2008 Dziękuje Maniek7 za odpowiedź zarówno jak i uznanie trafienia choć chciałbym abym to ja trafił:)Szabelke znalazł kolega choć byłem uczestnikiem tego zdażenia,teraz już należy do mnie więc nie chce jej pozostawić samej sobie bo korozja jej napewno nie oszczędzi.Co do głowni to wolał bym jej nie rozkręcać a to dlatego aby czegoś nie urwać,chyba że dało by się to zrobić bezinwazyjnie.Może moczenie w jakimś roztworze?Pozdrawiam Danger ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maniek7_2006 Napisano 2 Lipiec 2008 Share Napisano 2 Lipiec 2008 Mhmm, nie mam pojęcia, jeżeli garda to czysty mosiądz to można całość w elektro, tylko wtedy garda się bedzie świecić jak psu..., gdyby był to jakiś metal mosiądzowany mogą pojawić się plamy, takie czerwonawe. Może być fosol, ale on też wyczyści garde do złota myślę, że najlepiej będzie odkręcić garde, i samą głownię w elektro, bo garda jest w ładnej patynce, ma taki wykopkowy charakter".PozdrO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 2 Lipiec 2008 Share Napisano 2 Lipiec 2008 Co kto lubi, zaznaczam! Osobiście rozebrał bym. Głoewni do elektrolizy, doczyścić ręcznie włókniną na mokro i zawoskować. Jelec z pałąkiem i trzewikiem wypolerować, i tak spatynuje za jakiś czas ale bez plam obecnych. Dorobić drewno i całość poskładć.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maniek7_2006 Napisano 3 Lipiec 2008 Share Napisano 3 Lipiec 2008 Osobiście też bym tak zrobił, ale decyzja należy do Kolegi Dangera.PozdrO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danger Napisano 3 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 3 Lipiec 2008 W takim razie prosze o instruktarz jak zabrać się do rozkręcania głowni.Wole dokładnie zapytać niż później żałować czegoś.Osobiście też wolałbym zostawić garde z taką patyną jaka jest ewentualnie delikatnie ją przetrzeć ale tak by nie nabłyszczyć zbytnio.Nie chciałbym pokancerować śróbki mocującej...Dziękuje za rady i prosze o jeszcze:)Pozdrawiam Danger Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maniek7_2006 Napisano 3 Lipiec 2008 Share Napisano 3 Lipiec 2008 Co do rozkręcania niech się wypowiedzą inni, ja jeszcze nigdy w ręku szabli nie miałem (pomińmy macanie na kole";) ale wykopać własną, i rozkręcać niestety nie:(PozdrO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 3 Lipiec 2008 Share Napisano 3 Lipiec 2008 Namoczyć w nafcie czy innej ropie na kila tygodni. Co jakiś czas ostukiwć kawałkiem twardego drewna (dość mocno ale tak aby nie pogiąć). Na koniec odkręcać DOPASOWANYM śrubokrętem. Najlepiej złapać szable w imadło (szczęki alu) i dopiero przysadzić się do odkręcania.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danger Napisano 4 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 4 Lipiec 2008 Dzięki,zrobiłem tak jak radzicie czyli mocze garde w nafcie, zobaczymy co z tego wyjdzie.Mam jeszcze pytanie co do skóry która amortyzuje stuknięcia o pochwe (niewiem jak to się dokładnie nazywa chyba dławik?)mianowicie jest ona zerwana z jednej strony i troche krucha-czy warto ją reanimować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maniek7_2006 Napisano 6 Lipiec 2008 Share Napisano 6 Lipiec 2008 Myślę, że warto spróbować, bo to w końcu oryginał, a jak się nie uda to zastąpić inną, można ją umyć w wodzie z detergentem, tylko ze gąbeczką przecierając, Broń Boże nie zanurzać, i przesmarować gliceryną, skóra wtedy nabierze elastyczności.PozdrOPS. Daj fotki szabelki po oczyszczeniu:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 6 Lipiec 2008 Share Napisano 6 Lipiec 2008 Skóry nie smarować gliceryną!!! Do skóry jest lanolina, gliceryna do gumy.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maniek7_2006 Napisano 6 Lipiec 2008 Share Napisano 6 Lipiec 2008 Nie wiem ale kiedyś na forum dostałem taką poradę, można jeszcze posmarować olejkiem rycynowym, tylko, że skóra ściemnieje, ja posmarowałem paski od plecaka i są nadal elastyczne, i nic się z nimi nie dzieje, choć smarowane były jakiś czas temu.PozdrO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maniek7_2006 Napisano 10 Lipiec 2008 Share Napisano 10 Lipiec 2008 WitamI jak poszło czyszczenie, daj fotki po oczyszczeniu tego cuda.PozdrO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danger Napisano 10 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 10 Lipiec 2008 Jeszcze nie rozkręcałem ani nawet nie próbowałem tego robić ponieważ pisaliście by odczekać kilka tygodni więc czekam (mocząc w nafcie:))Fotki z pewnością zamieszcze po czyszczeniu.Obecnie mocze również i ostrze w nafcie.Gdy rdza będzie odpuszczać to może zrezygnować z elektrolizy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maniek7_2006 Napisano 11 Lipiec 2008 Share Napisano 11 Lipiec 2008 To już sam zdecydujesz, ja jednak bym rozkręcił i ostrze w elektro.PozdrO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.