Skocz do zawartości

wz.34 jak czyścić ???

Danger

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuje Maniek7 za odpowiedź zarówno jak i uznanie trafienia choć chciałbym abym to ja trafił:)
Szabelke znalazł kolega choć byłem uczestnikiem tego zdażenia,teraz już należy do mnie więc nie chce jej pozostawić samej sobie bo korozja jej napewno nie oszczędzi.
Co do głowni to wolał bym jej nie rozkręcać a to dlatego aby czegoś nie urwać,chyba że dało by się to zrobić bezinwazyjnie.Może moczenie w jakimś roztworze?

Pozdrawiam Danger !

Mhmm, nie mam pojęcia, jeżeli garda to czysty mosiądz to można całość w elektro, tylko wtedy garda się bedzie świecić jak psu..., gdyby był to jakiś metal mosiądzowany mogą pojawić się plamy, takie czerwonawe. Może być fosol, ale on też wyczyści garde do złota myślę, że najlepiej będzie odkręcić garde, i samą głownię w elektro, bo garda jest w ładnej patynce, ma taki wykopkowy charakter".

PozdrO

Co kto lubi, zaznaczam! Osobiście rozebrał bym. Głoewni do elektrolizy, doczyścić ręcznie włókniną na mokro i zawoskować. Jelec z pałąkiem i trzewikiem wypolerować, i tak spatynuje za jakiś czas ale bez plam obecnych. Dorobić drewno i całość poskładć.
Wojtek

W takim razie prosze o instruktarz jak zabrać się do rozkręcania głowni.Wole dokładnie zapytać niż później żałować czegoś.Osobiście też wolałbym zostawić garde z taką patyną jaka jest ewentualnie delikatnie ją przetrzeć ale tak by nie nabłyszczyć zbytnio.Nie chciałbym pokancerować śróbki mocującej...

Dziękuje za rady i prosze o jeszcze:)

Pozdrawiam Danger

Namoczyć w nafcie czy innej ropie na kila tygodni. Co jakiś czas ostukiwć kawałkiem twardego drewna (dość mocno ale tak aby nie pogiąć). Na koniec odkręcać DOPASOWANYM śrubokrętem. Najlepiej złapać szable w imadło (szczęki alu) i dopiero przysadzić się do odkręcania.
Wojtek

Dzięki,zrobiłem tak jak radzicie czyli mocze garde w nafcie, zobaczymy co z tego wyjdzie.Mam jeszcze pytanie co do skóry która amortyzuje stuknięcia o pochwe (niewiem jak to się dokładnie nazywa chyba dławik?)mianowicie jest ona zerwana z jednej strony i troche krucha-czy warto ją reanimować?

Myślę, że warto spróbować, bo to w końcu oryginał, a jak się nie uda to zastąpić inną, można ją umyć w wodzie z detergentem, tylko ze gąbeczką przecierając, Broń Boże nie zanurzać, i przesmarować gliceryną, skóra wtedy nabierze elastyczności.

PozdrO

PS. Daj fotki szabelki po oczyszczeniu:)

Nie wiem ale kiedyś na forum dostałem taką poradę, można jeszcze posmarować olejkiem rycynowym, tylko, że skóra ściemnieje, ja posmarowałem paski od plecaka i są nadal elastyczne, i nic się z nimi nie dzieje, choć smarowane były jakiś czas temu.

PozdrO

Jeszcze nie rozkręcałem ani nawet nie próbowałem tego robić ponieważ pisaliście by odczekać kilka tygodni więc czekam (mocząc w nafcie:))Fotki z pewnością zamieszcze po czyszczeniu.Obecnie mocze również i ostrze w nafcie.Gdy rdza będzie odpuszczać to może zrezygnować z elektrolizy?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie