MAB Napisano 17 Luty 2004 Autor Napisano 17 Luty 2004 WitamSłuchajcie, mam ważną sprawę.Otóż po długim namyśle i gruntownym przebadaniu sprawy postanowiłem zebrać wszystkie pamiątki z mojej okolicy w jedno miejsce i założyć muzeum, aby móc je wyeksponować.Bardzo chciałbym aby taka placówka w przyszłości przynajmniej spełniała rolę centrum historycznego, centrum które gdy odejdzie już ostatni człowiek pamiętający trudne czasy II wojennej zawieruchy mogło spełniać także rolę oświatową i w jakiś sposób wychowawczą.Niestety nic a nic nie wiem na temat organizacji takich rzeczy.Nie wiem jakie kroki mam i gdzie podjąć, jak mam napisać statut, do kogo się zwrócić, itd.Proszę pomóżcie bo sprawa jest ważna i naprawdę poważna, na tyle zresztą poważna, że zaangażował się w nią burmistrz, który już obiecał wsparcie np. w postaci lokalu.Tak więc jeśli ktoś wie co należy szczegółowo zrobić, aby założyć muzeum ewentualnie chociażby izbę pamięci to proszę o pomoc.Pozdrawiam, Mariusz
MAB Napisano 17 Luty 2004 Autor Napisano 17 Luty 2004 Aha, jesli ktoś chciałby na priva to: m.szkup@eniro.plMariusz
marg33 Napisano 17 Luty 2004 Napisano 17 Luty 2004 Założenie muzeum to poważna sprawa i nie wiem czy Ci się uda.Lepiej założyć izbę pamięci,o wiele mniej problemów (biurokracja!!!).Np.szefem muzeum musi być ktoś z kwalifikacjami.Napisz do mnie ,podam Ci adres kolegi,który może pomóc-powodzenia.
Monsun Napisano 17 Luty 2004 Napisano 17 Luty 2004 Witam,w którymś z poprzednich odkrywców (bodajrze przy relacji wydobycia pantery) zamieszczony był cały schemat prawny założenia prywatnego muzeum. Jest tam krok po kroku opisane, gdzie się udać, jakie mieć dokumenty ... itp.PozdrMarcin
mech Napisano 17 Luty 2004 Napisano 17 Luty 2004 Tu masz statut:http://www.odkrywca-online.pl/index1.php?action=prawo&artykul=statut_muz
mech Napisano 17 Luty 2004 Napisano 17 Luty 2004 To tez jest ważne:http://www.odkrywca-online.pl/index1.php?action=prawo&artykul=przep_muz
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.