Skocz do zawartości

TEMAT CIEKAWY DO WYPOWIEDZENIA SIĘ.

hirogen

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wszystkich proszę o wypowiedzenie się w moim temacie: od kilku lat nabywam na allegro i na giełdach militaria każdy eksponat miał opis że nie łamie prawa i posiadanie nie jest zabronione nic nie zawiera materiałów zabronionych niebezpiecznych i zostały nabyte na aukcjach sprawdzane przez administratorów i policje i są dostępne na rynku dla każdego. W tym roku to co mam zostało zaprezentowane w miejskim domu kultury jako Pasje Naszych Czytelników Militaria " wystawa była ogólni dostępna dla wszystkich wystawę widziało ponad 4000 ludzi trwała 2 miesiące. Wystawa była opisana w gazecie i jest opisana w internecie przed zorganizowaniem tej wystawy pytałem komendanta policji i pokazałem wszystko czy mogę zorganizować tą wystawę i powiedział tak i wystawa trwała bez żadnych przeszkód. Co o tym myślicie co pisałem proszę o wypowiedzenie się pozdrawiam.
Napisano
No jezeli chodzi o wystawe to super pomysł.
Pogratulowac pomyslu i realizacji.

Ale dokładnie nie wiem gdzie tkwi pytanie w twoim tekscie.
Jezeli chodzi o to ze twoje fanty mimo zakupu na nielegalnym rynku i nie zawsze zgodnych z ustawą, przeszły przez tyle bramek kontrolnych? To moja wypowiedz jest taka.

Moderatorzy i smutni panowie nie są super dokladni, albo cos przeocza albo po prostu oleją ze względu ze niektóre portale ;) dostarczają im o wiele więcej ciekawych miejsc do kontrolowania. I na bank maja pełne ręce roboty jeszcze na długie lata, dzięki samobójczemu działaniu pewnych poszukiwaczy.

Wrzuc fotki co tam wystawiłeś , bo tak możemy sobie rozmaiwać o wszystkim i o niczym.

Pozdrawiam.
Napisano
Militaria to szerokie pojęcie - jeśli kupujesz na giełdach i np. Allegro hełmy, pasy, buty, ładownice, to administratorzy Allegro, czy komendant policji nic Ci nie zrobią, jak sądzę. Ale jakbyś kupił np. karabin, nawet zdekowany, a nie miałbyś np. zezwolenia na broń kolekcjonerską, to pokazywanie tego na publicznej wystawie jest co najmniej ryzykowne. Podobnie w czasie np. wystawek na rekonstrukcjach - lepiej mieć ładne repliki, i oryginały - ale takich rzeczy, które nie łamią prawa, niż - co się zdarza - wykładać oryginalną broń. Byłem już dwukrotnie świadkiem sytuacji, gdy na takich wystawkach dociekliwi bardzo panowie upewniali się, czy wszystko jest zgodne z literą prawa. Zależy zatem co masz na myśli, pisząc - militaria.
A co do opisów niektórych przedmiotów na Allegro wiadomo, że tam każdy karabin nie łamie prawa ;) , zwłaszcza, gdy sprzedający, siejący na potęgę błędami ortograficznymi w opisie, dokleja do niego fragment o Ustawie z innych opisów i myśli, że to wystarczy. Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie