Skocz do zawartości

Zasięg Proximy

draco236

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam panowie może już ktoś ma ten wykrywacz i przetestował go w końcu. Jakie ma zasięgi na różne przedmioty najczęściej spotykany w lesie,polu itd.. nie powietrzne:)testy ale z gruntu, bo coś nie widać nigdzie zdanych testów itd.Chciałbym coś zakupić ale pasują mi testy z terenu.Panowie postarajcie sie oczywiście ci co maja tą wykrywke.Zależy mi na czasie
Napisano
Dołączam się do prośby. Niby coś jest na ten temat w wątku o nowym Rutusie, ale przydałoby się wiecej opinii na temat tego wykrywacza, a szczególnie jego zasięgów.
Napisano
Witam! Na innym forum ktoś napisał cyt:

1. 1 grosz współczesny - do 28 cm
2. 2 grosze współczesne - do 31 cm
3. 10 groszy współczesne - do 26 cm
4. 20 groszy współczesne - do 28 cm
5. 50 groszy współczesne - do 32 cm
6. 1/2 silber groschen z 1840 r. - do 27 cm
7. 10 groszy aluminiowe z 1978 r. - do 32 cm
8. 10 fenigów z 1940 r. - do 35 cm
9. 50 fenigów, aluminiowe z 1920 r. - sygnał w dyskryminacji (70-74) - do 36 cm
10. boratynka - do 29 cm
11. 5 groszy z 1938 r. - sygnał dyskryminacji (46) - do 33 cm
12. 50 groszy z 1923 r. - do 34 cm
13. 2 grosze z 1928 r. - sygnał dyskryminacji (40) - do 31 cm
14. 1 złoty z 1929 r. - sygnał dyskryminacji (38-40) - do 36 cm
14. szóstak Jana Kazimierza z 1666 r. - sygnał dyskryminacji (58) - do 37 cm
15. Tymf Jana Kazimierza z 1665 r. - sygnał dyskryminacji (66-68) - do 40 cm
16. 10 zł, Piłsudski z 1935 r. - sygnał dyskryminacji (82 - czyste srebro!) - do 41 cm
17. klamra od pasa o wymiarach 5 cm x 3,5 cm - do 54 cm

Pomiar w powietrzu..

pzdr.
Napisano
No niby zasięgi dobre ale przydał by sie teścik zrobiony z przedmiotami w gruncie,też jestem zainteresowany tym wykrywaczem ale jak widać nikt nie chce sie pochwalić zasięgiem...może pan ARKADIUSZ napisze jakie są prawdziwe zasiegi PROXIMY wykonane w gruncie.
Napisano
Nie wiem czemu ale zasiego w terenie zawsze mi się wydają większe, moze dlatego że juz po 1m kopania saperką wydaje mi się jakbym do Chin się miał dokopać :)
A co do zasięgów proximy to z jakiś 80cm wyjąłem ostatnio pół carskiej manierki (sygnał był wyraźny).
PozdrO
tomekk
Napisano
Witam,tomekk mam pytanie czy po zakupie proximy się nie rozczarowałeś?czy możesz ją polecać innym takim jak ja wahającym się jeszcze przed zakupem.Brat chce żebym mu wybrał jakiś sprzęt bo jest zielony jak trawa na wiosnę.Pzdr.
Napisano

Witam!
Co do zachodnich wykrywaczy to nie mam porównania, ale w porównaniu do solarisa z którym chodziłem prawie dwa lata, to według mnie różnica jest diametralna, po ziemiankach gdzie chodziłem z solarką i nic już mi prawie nie piszczało wyciągam znowu różne rzeczy , żeby nie być gołosłownym oto kolorki które wyciągnąłem z ziemianek w których już z solarką byłem, moim zdaniem zasięg jest większy , możliwość identyfikacji znaleziska w porównaniu do solarisa o wiele lepsza, żywotność baterii która w porównaniu do solarisa też jest większa.
Nie powiem Ci czy jest to sprzęt lepszy od jakiś whitesów i minelabów czy z nimi konkurujący , gdyż nie bardzo mogę go do nich porównać, kumpel lata ze smętkiem a ja zmieniłem solrke na proxime, ale tego wyboru nie żałuję bo według mnie sprzęt o niebo lepszy od poprzedniego modelu.
PozdrO
tomekk

Napisano
Witam!
Na razie byłem z proximą kilka razy i nadal sie jej uczę.
Na pewno mogę powiedzieć że wszystko zależy od głębokości zalegania, gdy robie testy w locie na różne przedmioty to np. szrapnelówka daje sygnał około +28, łuski około +46;+48, zaś guziki już +50 lub +54 więc można się zorientować z czym ma się do czynienia, niestety w terenie różnie to bywa na różnych głębokościach czy tez przedmiot ułoży się nie trochę inaczej i już może odczyt identyfikacji być trochę zniekształcony, ja już mniej więcej odróżniam co nieco znaleziska ale jeszcze muszę poćwiczyć aby definitywnie odpowiedzieć na twoje pytanie. Co do pierścieni wiodących to już nie jest za różowo gdyż dają one wysokie sygnały , można takowe sygnały omijać a nawet wyciąć je dyskryminacją wybiórczą ale wtedy omija się też dużo ciekawych rzeczy. Ja jak na razie kopię wszystkie dodatnie i patrze co pokazuje wyrocznia na wyświetlaczu ;)
Co do monet to mogę już w 70% ocenić czy to moneta czy nie, gdyż sygnał jest konkretny (bez rozpiętości fazowej) i bardzo krótki. Np. ostatnio kopiąc kopiejki byłem praktycznie pewien że sygnałem jest moneta.
PozdrO
tomekk
Napisano
W niedzielę robiłem pierwsze kroki z proximą i jest dobrze. Dla porównania mam XLT i może zaraz mnie ktoś wyklnie od czci i wiary ale nowy rutek nie odbiega od swego pierwowzoru" :) to oczywiście opinia na świeżo po pierwszym wypadzie ale naprawdę dobrze się zapowiada.

Pozdrawiam B.
Napisano
Witam,dzięki za obszerną odpowiedz,po niej mam już prawie sprecyzowane zdanie.Prosiłbym Cię jeszcze o odpowiedz jak jest z zasięgiem na żelaztwo np.z jakiej odległości zaczyna ciągnąć auto,rower bądz dekiel studzienki kan.Pzdr.
  • 2 weeks later...
Napisano
coś w tym jest zabor ;) , co do zasięgów to nie wiem nad czym się tu rozwodzić trochę lepsze jak solarki i tyle, no ja regularnie robie jeden test mianowicie jak z solarisem chodziłem to szpadelek w ręku się trzymało tak z dala od sondy i było ok , a teraz z proximą to tylko na ramieniu muszę nosić bo mi ciągle piska :D
PozdrO
Napisano
Witam panowie ja robiłem teścik z tą 5 groszówką teraźniejszą w lesie i na ugorze po świeżo skoszonej trawie i oto wyniki na ugorze około 25cm ,a w lesie od 25 do 27cm sprawdzane w kilku miejscach sygnał czysty cyferki pokazywały ze to kolorek test był wykonywany na dynamice max czułości dyskryminacja -90 tak żeby wszystko wykrywał i jak zakopałem na 30 cm nawet nie pisną nic dopiero po zakopaniu płycej wyłapywał te 5 groszy na pewno jak jakaś monetka wielkości 5 groszy będzie na 25 cm to ja złapie bez problemu , a nawet te 27cm monetkę zakopywałem i dobrze przyklepałem ziemią .Moze ktos ma jakies własne testy??????i się podzieli heheh

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie