xender Napisano 12 Czerwiec 2008 Autor Napisano 12 Czerwiec 2008 Witam wszystkichPrzymierzam się do zakupu nowego wykrywacza. Ponieważ sprzęt który chcę kupić (jak na moje warunki finansowe) jest bardzo drogi - poszukuję alternatywnego dojścia. I tu pytanie poradźcie do jakiej kwoty warto jest kupić wykrywacz z zagranicy (USA) żeby przysłowiowo na wypadek miny (czytać: uszkodzenia wykrywacza, usterki) nie władować się w ogromne koszta naprawy które przekroczą różnicę w cenie. Dokładnie przymierzam się do GARRETA 2500 GTI( wiadomo że czym taniej tym lepiej :). I na koniec pytanie prawne. czy jeżeli kupię wykrywacz w USA podbiją gwarancję i opłacę cło w Polsce to mogę porzestemplować" gwarancję np. w Vikingu - nie jest to przewóz na czarno ani lewizna w celu ominięcia podatków ?Pozdrawiam i z góry dzięki za infoxender
stangret Napisano 13 Czerwiec 2008 Napisano 13 Czerwiec 2008 Jeszcze miesiąc temu chciałem zrobić to samo ale...Cena Garretta w stanach jest bardzo kusząca przy obecnym kursie dolara. Zanim się zdecydowałem zasięgnąłem języka w Revenue&Customs (mieszkam w Anglii) i okazało się że cło i podatek to następne 23%. Cena za wykrywacz 1147$ plus koszta przesyłki ok 140$. Do tego czekanie, wyprawa po odbiór i zapłacenie należności celno podatkowych i co najważniejsze BRAK GWARANCJI. Po przeliczeniu okazało się że ten sam sprzęt mogę kupić od ręki w Polsce za niewiele drożej z pełną gwarancją i polską instrukcją.Stwierdziłem po prostu że szkoda zachodu.pozdrawiamstangret
Muszkieterka Napisano 13 Czerwiec 2008 Napisano 13 Czerwiec 2008 Mój kolega też nie mógł zboleć nie wykorzystania okazji zakupu w USA przy tak niskim kursie dolara, ale mu się wszystko udało dopiąć szczęśliwie na ostatni guzik.Chciał coś na monetki, więc zakupił na ebayu Bounty Hunter Tracker IV - nowy za niecałe 90 dolarów. Do tego dopłacił 40 dolarów za przesyłkę do Polski. Wszystko go wyniosło niecałe 290zł, gdy u nas na allegro kosztuje 700zł. Myślę, że nawet gdyby go oclili, to i tak po doliczeniu cła różnica jest gigantyczna. W sumie wychodzi, że za te same pieniądze mógłby kupić 2 sztuki zamiast jednej w Polsce. Co do sprzętu używanego - wolałabym raczej nie ryzykować, chyba że trafia się coś w naprawdę okazyjnej b.niskiej cenie, która dałaby odpowiednią rezerwę na ewentualne naprawy. Z nowym sprzętem nie ma większego ryzyka.
stangret Napisano 13 Czerwiec 2008 Napisano 13 Czerwiec 2008 Nie wiem jak jest z cłem przy zakupie z ebaya, ale przy kupnie wykrywacza w Kellyco Metaldetectors (najlepsze ceny)jest prawie pewne że towar przejdzie przez cło. Okazje oczywiście się trafiają, ale osobiście nie chcę ryzykować zakupu sprzętu bez gwarancji, kiedy płaci się naprawdę spore pieniadze.pozdrawiamstangret
VanWorden Napisano 13 Czerwiec 2008 Napisano 13 Czerwiec 2008 Jest jeszcze Ebay angielski na którym też się trafiają super okazje a cła w EU nie ma:)PozdrawiamVW
Muszkieterka Napisano 13 Czerwiec 2008 Napisano 13 Czerwiec 2008 Stangret, nie zgodzę się że Kellyco ma najlepsze ceny, wg mnie są raczej mocno przeciętne. Wykrywacz, o którym wcześniej pisałam w Kellyco kosztuje 120 dolarów, a na ebayu wiele firm oferuje go za niecałe 90 dolarów. Na imieniny przyjaciela wymyśliłam dać mu kupiony w USA wykrywacz, tyle że mam wygodnie, bo przywiezie mi go w walizce kolega z pracy :-)
stangret Napisano 13 Czerwiec 2008 Napisano 13 Czerwiec 2008 Za 90 dolców można zaryzykować nawet bez gwarancji.Mieć kogoś kto właśnie wraca ze stanów i ma chęc coś zabrać to szczęście niepojęte". Sam bym tak chciał.pozdrawiamstangret
maxim026 Napisano 13 Czerwiec 2008 Napisano 13 Czerwiec 2008 jak kupiłem Whitesa 6000 Di Pro Sl za 450 dolara i koszt wysyłki to 60 dolara. i tylw Fishera CZ 3 D za 430 dolar plus koszt pzesyłki 60 dolar to wszystko, i jak tu sie nie opłaci . a ceny na alegro to fajne .:)
maxim026 Napisano 13 Czerwiec 2008 Napisano 13 Czerwiec 2008 pardą jestem w kraju gdzie Żaba mówi dzień dobry
zdziss15 Napisano 29 Czerwiec 2008 Napisano 29 Czerwiec 2008 Czy jest możliwość przewozu wykrywacza z usa samolotem ??
xender Napisano 7 Lipiec 2008 Autor Napisano 7 Lipiec 2008 Witam Serdecznie dziękuję za wszystkie informacje - sprzęt już nabyłemPozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.