Skocz do zawartości
  • 0

hełm

poloch

Pytanie

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Oczywiście nie przepłaciłeś, ale na 200zł to bym niestety nie liczył http://www.allegro.pl/item383241261_helm_wegierski_wz_35/38.html Piotrek
Napisano

Witam,
probowałem załozyc nowy watek dotyczący hełmu wegierskiego, ale pewnie moderator nie pozwolił więc dołączam sie do tego watku:

Będąc ostatnio na urlopie w rodzinnej miejscowości udało mi się odkupić od gospodarza hełm (zapłaciłem 50zł). Poczatkowo myślałem, że jest to hełm niemiecki, ale po krótkim śledztwie okazało się, że jest to hełm węgierski. Hełm słuzył jako psia micha, więc żal było to tak zastawić. Na hełmie są ślady czarnej farby

MK

Napisano
odpowiedz dla mk_33
widać, że hełm jest w ładnym stanie blacha zdrowa, nie pęknieta, nie spawana,widoczne numery seryjne, na allegro dostaniesz napewno wiecej niż 200 zł. pozdrawiam
Napisano
Jako ciekawostkę chciałbym dodać, że hełm ten znalazłem w pewnym gospodarstwie w poblizu miejscowosci Łomazy, na południe od Białej Podlaskiej. Z opowiadań ojca, i babci wiem, że to właśnie Węgrzy bronili Łomaz w lipcu 1944 przed Armia Czerwoną. Dzieki ze info na temat ceny - nie chcę go sprzedawać, chciałem sie tylko upewnic, że nie przepłaciłem.

Pozdr.
MK

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie