Rudolf31 Napisano 9 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 9 Czerwiec 2008 Witam,w wielu źródłach dotyczących twierdzy Modlin dowiedziałem się że niektóre forty pierścienia zewnętrznego powstały na podstawie wzorcowego fortu F1879. Czy ktoś wie gdzie mogę znaleźć plany takiego fortu i więcej informacji o nim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darda Napisano 19 Czerwiec 2008 Share Napisano 19 Czerwiec 2008 To był nie tyle „wzorcowy fort”, ile sporządzony przez Zarząd Główny Inżynierii rosyjskiego Ministerstwa Wojny w 1879 roku „projekt typowy” fortu, o następujących parametrach:„Fort pięcioboczny o zarysie barkanu, składający się z dwóch czół barków i szyi. fort dwuwałowy, broniony przez pododdziały piechoty i artylerii. Wał przedni frontu niski, zbudowany w postaci zamkniętego pięcioboku wyznaczającego zasadniczy jego zarys, stanowił pozycję ogniową piechoty.Wał tylny, wysoki zlokalizowany, za wałem niskim, przebiegający wzdłuż czół i częściowo barków fortu, stanowił pozycję ciężkiej artylerii fortecznej. Rów forteczny broniony z murowanych kaponier skarpowych. Odcinki czołowe rowów ze skarpowej kaponiery głównej zlokalizowanej na styku czół, odcinek szyjowy z kaponiery szyjowej, a odcinki barkowe z półkaponier umieszczonych na styku czół i barków. Skarpa rowu fortecznego nie obmurowana, lecz na całej długości osłonięta murem Carnota. Przeciwskarpa obmurowana tylko na odcinkach czołowych fortu w postaci muru oporowego ze sklepieniami prostopadłymi murowanymi występami wpuszczonymi w przeciwskarpę.Podstawowe charakterystyki profili fortu F1879 przedstawiały się następująco: wysokość wału niskiego, mierzona od linii zerowej tzw. horyzontu - 4,267 m, wału wysokiego i linii ognia stanowisk artylerii na stropie koszar obronnych - 8,53 m oraz grzbietu stoku bojowego - 2,13 m; szerokość rowu fortecznego na linii horyzontu - 12,8 m, natomiast jego głębokość - 5,18m.” Wszystkie powyższe informacje za http://twierdzamodlin.nsk.pl/, czas zużyty na Googlowanie – ok. 1 min :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.