Skocz do zawartości

wzorcowy fort F1879"

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
w wielu źródłach dotyczących twierdzy Modlin dowiedziałem się że niektóre forty pierścienia zewnętrznego powstały na podstawie wzorcowego fortu F1879. Czy ktoś wie gdzie mogę znaleźć plany takiego fortu i więcej informacji o nim.

• 2 weeks later...
To był nie tyle „wzorcowy fort”, ile sporządzony przez Zarząd Główny Inżynierii rosyjskiego Ministerstwa Wojny w 1879 roku „projekt typowy” fortu, o następujących parametrach:

„Fort pięcioboczny o zarysie barkanu, składający się z dwóch czół barków i szyi. fort dwuwałowy, broniony przez pododdziały piechoty i artylerii. Wał przedni frontu niski, zbudowany w postaci zamkniętego pięcioboku wyznaczającego zasadniczy jego zarys, stanowił pozycję ogniową piechoty.

Wał tylny, wysoki zlokalizowany, za wałem niskim, przebiegający wzdłuż czół i częściowo barków fortu, stanowił pozycję ciężkiej artylerii fortecznej. Rów forteczny broniony z murowanych kaponier skarpowych. Odcinki czołowe rowów ze skarpowej kaponiery głównej zlokalizowanej na styku czół, odcinek szyjowy z kaponiery szyjowej, a odcinki barkowe z półkaponier umieszczonych na styku czół i barków. Skarpa rowu fortecznego nie obmurowana, lecz na całej długości osłonięta murem Carnota. Przeciwskarpa obmurowana tylko na odcinkach czołowych fortu w postaci muru oporowego ze sklepieniami prostopadłymi murowanymi występami wpuszczonymi w przeciwskarpę.

Podstawowe charakterystyki profili fortu F1879 przedstawiały się następująco: wysokość wału niskiego, mierzona od linii zerowej tzw. horyzontu - 4,267 m, wału wysokiego i linii ognia stanowisk artylerii na stropie koszar obronnych - 8,53 m oraz grzbietu stoku bojowego - 2,13 m; szerokość rowu fortecznego na linii horyzontu - 12,8 m, natomiast jego głębokość - 5,18m.”

Wszystkie powyższe informacje za http://twierdzamodlin.nsk.pl/, czas zużyty na Googlowanie – ok. 1 min :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie