Lorus Napisano 30 Maj 2008 Autor Napisano 30 Maj 2008 Witam, posiada ktoś może informacje o działaniach zbrojnych w okolicy Rypina?? Z dostępnych publikacji można uzyskać tylko ogólne informacje. Wiem że było tu lotnisko Luftwaffe, a niedaleko w Rusinowie był ośrodek szkoleniowy HJ. Lecz nie mogę o tym znaleźć żadnej informacji. Z góry dzięki za pomoc
wojwoj Napisano 30 Maj 2008 Napisano 30 Maj 2008 Gdzie w Rypinie było lotnisko LW? Chyba jakies rezerwowe albo szybowcowe :). na przedwojennym WIGu niczego nie widać, byc może zrobili coś na polach na wschód od Rypina http://www.mapy.blink.pl/wig/P36_S29_Rypin.jpgWojtek
Lorus Napisano 30 Maj 2008 Autor Napisano 30 Maj 2008 To było lotnisko chyba polowe dość duże, kiedyś znajdowano tam amunicje i broń, było to obok torów, teraz tam mieści się Damix" i MPEC. Grupa z Rypina dokonała rozpoznania tego lotniska: załogi, uzbrojenia, magazynów. Na mapach właśnie nic nie ma także tych wojennych, także nie ma nic o HJ. Może ktos słyszał o tym??
Lorus Napisano 30 Maj 2008 Autor Napisano 30 Maj 2008 Aktualnie tory biegną zupełnie inaczej, przez Zakrocz, a także pociągnięto je do Brodnicy, na wojennych mapach jest już aktualny stan.
DTH Napisano 30 Maj 2008 Napisano 30 Maj 2008 Nie wiem, jak tam HJ, ale Gestapo na pewno mialo swoja placowke;)
Lorus Napisano 30 Maj 2008 Autor Napisano 30 Maj 2008 Tak, komenda Gestapo to tak zwany Dom Kaźni" zabito tu około 1000 księży nauczycili ziemian i żydów. Dziś jest tu muzeum. O tym wiadomo dużo, tylko lotnisko i HJ mnie mocno ciekawią
luis1 Napisano 6 Październik 2008 Napisano 6 Październik 2008 Witam. Przypadkowo trafiłem na ten post. Też mnie to interesuje i co więcej, uważam, że jest czego szukać. Niestety, rodowitych mieszkańców jest niewielu, a ci pochodzenia niemieckiego nie chcą wiele pamiętać. Trochę ich rozumiem. Teren za torami kolejowymi został zamknięty. Wysiedlono Polaków i Żydów. W ten sposób zlikwidowano kilka wiosek, w tym gminny Czermin. Z tego co wygrzebałem, to utworzono tam Wielki Obóz Szkoleniowy 4 Luftflotte (odpowiada za front wschodni). Chodzi więc o kilka lotnisk (w tym zapasowych). Plany jednego lotniska zachowały się, ale nie udało mi się, na razie, do nich dotrzeć. Te, pod Damixem, było budowane w końcówce wojny, wyposażono je już w zbiorniki podziemne, ale nie zdążono go użyć - tak słyszałem. W latach 70-tych miałem w ręku MG z tego terenu, strzelnica dla MG była w obecnym Kwiatkowie. Utworzonym dywizjonem dowodził wówczas oberst Hans-Georg Schreder (był tu ok. 1,5 roku, co jego karierze to wieki), specjalista od obrony p-lot (sądzę, że miał tu 88-ki :)), przed wojną dowódca policji miejskiej w Gdańsku (major), jako general-major dowodził Grupą Armii podczas obrony Berlina. Tuż po wojnie odszedł do cywila i nie wrócił do armii. W oficjalnej francuskiej notce biograficznej generalicji niemieckiej, w okresie pobytu w Rypinie jest dziura. Ja wiem z pewnego źródła, że dowodził oberst. Informacje o gościu mam z netu, jakiegoś forum w języku angielskim. Pozdrawiam.
marry Napisano 14 Grudzień 2008 Napisano 14 Grudzień 2008 witam. Cóż pociągnąłbym wątek = otóż faktycznie w Rypinie istaniał 4-ty zapasowy batalion Lufftwafe. Lotnisko? Kontrowersja - bo nikt nie wie gdzie było ale fakt faktem, że najbardziej wiarygodne jest położenie na wschód (ukształtowanie terenu?). Teren dzisiejszego DAMIX-u"... napewno w tych okolicach. Sam kilkanaście lat temu wykopałem kilkanaści pocisków i łusek (broń przeciwlotnicza)/ Dawniej słyszałem, ze miało to być największe lotnisko w Europie. Ponoć znadowano także dużo amunicji na polach wokół Domu Dziecka" i okolicy. Cóż czy było lotnisko?, a może miało być - ale chyba była napewno bateria przeciwlotnicza, bo jednak 4-ty batalion zapasowy Lufftwafe chyba nie sadził drzewek.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.