Skocz do zawartości

Rypin, Rippin

Lorus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, posiada ktoś może informacje o działaniach zbrojnych w okolicy Rypina?? Z dostępnych publikacji można uzyskać tylko ogólne informacje. Wiem że było tu lotnisko Luftwaffe, a niedaleko w Rusinowie był ośrodek szkoleniowy HJ. Lecz nie mogę o tym znaleźć żadnej informacji. Z góry dzięki za pomoc
Napisano
Gdzie w Rypinie było lotnisko LW? Chyba jakies rezerwowe albo szybowcowe :). na przedwojennym WIGu niczego nie widać, byc może zrobili coś na polach na wschód od Rypina

http://www.mapy.blink.pl/wig/P36_S29_Rypin.jpg

Wojtek
Napisano
To było lotnisko chyba polowe dość duże, kiedyś znajdowano tam amunicje i broń, było to obok torów, teraz tam mieści się Damix" i MPEC. Grupa z Rypina dokonała rozpoznania tego lotniska: załogi, uzbrojenia, magazynów. Na mapach właśnie nic nie ma także tych wojennych, także nie ma nic o HJ. Może ktos słyszał o tym??
Napisano
Aktualnie tory biegną zupełnie inaczej, przez Zakrocz, a także pociągnięto je do Brodnicy, na wojennych mapach jest już aktualny stan.
Napisano
Tak, komenda Gestapo to tak zwany Dom Kaźni" zabito tu około 1000 księży nauczycili ziemian i żydów. Dziś jest tu muzeum. O tym wiadomo dużo, tylko lotnisko i HJ mnie mocno ciekawią
  • 4 months later...
Napisano
Witam. Przypadkowo trafiłem na ten post. Też mnie to interesuje i co więcej, uważam, że jest czego szukać. Niestety, rodowitych mieszkańców jest niewielu, a ci pochodzenia niemieckiego nie chcą wiele pamiętać. Trochę ich rozumiem. Teren za torami kolejowymi został zamknięty. Wysiedlono Polaków i Żydów. W ten sposób zlikwidowano kilka wiosek, w tym gminny Czermin. Z tego co wygrzebałem, to utworzono tam Wielki Obóz Szkoleniowy 4 Luftflotte (odpowiada za front wschodni). Chodzi więc o kilka lotnisk (w tym zapasowych). Plany jednego lotniska zachowały się, ale nie udało mi się, na razie, do nich dotrzeć. Te, pod Damixem, było budowane w końcówce wojny, wyposażono je już w zbiorniki podziemne, ale nie zdążono go użyć - tak słyszałem. W latach 70-tych miałem w ręku MG z tego terenu, strzelnica dla MG była w obecnym Kwiatkowie. Utworzonym dywizjonem dowodził wówczas oberst Hans-Georg Schreder (był tu ok. 1,5 roku, co jego karierze to wieki), specjalista od obrony p-lot (sądzę, że miał tu 88-ki :)), przed wojną dowódca policji miejskiej w Gdańsku (major), jako general-major dowodził Grupą Armii podczas obrony Berlina. Tuż po wojnie odszedł do cywila i nie wrócił do armii. W oficjalnej francuskiej notce biograficznej generalicji niemieckiej, w okresie pobytu w Rypinie jest dziura. Ja wiem z pewnego źródła, że dowodził oberst. Informacje o gościu mam z netu, jakiegoś forum w języku angielskim.
Pozdrawiam.
  • 2 months later...
Napisano
witam. Cóż pociągnąłbym wątek = otóż faktycznie w Rypinie istaniał 4-ty zapasowy batalion Lufftwafe. Lotnisko? Kontrowersja - bo nikt nie wie gdzie było ale fakt faktem, że najbardziej wiarygodne jest położenie na wschód (ukształtowanie terenu?). Teren dzisiejszego DAMIX-u"... napewno w tych okolicach. Sam kilkanaście lat temu wykopałem kilkanaści pocisków i łusek (broń przeciwlotnicza)/ Dawniej słyszałem, ze miało to być największe lotnisko w Europie. Ponoć znadowano także dużo amunicji na polach wokół Domu Dziecka" i okolicy. Cóż czy było lotnisko?, a może miało być - ale chyba była napewno bateria przeciwlotnicza, bo jednak 4-ty batalion zapasowy Lufftwafe chyba nie sadził drzewek.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie