Skocz do zawartości
  • 0

Guzik

Lorus

Pytanie

Napisano

Witam , wie ktoś od czego on może być? Lub chociaż z jakiego okresu pochodzi? Ma 3 dziurki jest z aluminium, znaleziony na uczęszczanej teraz drodze koło pałacyku.

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam , wie ktoś od czego on może być? Lub chociaż z jakiego okresu pochodzi? Ma 3 dziurki jest z aluminium, znaleziony na uczęszczanej teraz drodze koło pałacyku.

Napisano
Ze sporym prawdopodobieństwem, może to być guzik od niemieckiego zeltbahnu. Były także stalowe i z materiału przypominającego ebonit.
Napisano
Mogę tylko ci podpowiedzieć że to jest guzik tzw.miseczkowy.
Niestety Austriacka armia mijała guziki miseczkowe w I WŚ ale one mijały 4 otwory.Próbuj dalej.
Napisano
Dokonałem pomiaru guzików w moich celtach, i średnica oscyluje w granicach 15mm. Niezależnie czy stal czy alu, wszystkie są trzydziurkowe.
Napisano
Nie musi, ale jest spore prawdopodobieństwo że tak. Celta miała tych guzików sporo, a celty były chętnie wykorzystywane w trudnych czasach powojennych przez ludność wsi jako solidny, nieprzemakalny materiał, więc może komuś nawet służył przez lata. Jeszcze w latach 90 tych widziałem przy kurtce rolnika guzik groszek" WH.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie