dr.tommy Napisano 31 Marzec 2009 Autor Napisano 31 Marzec 2009 Willys MA i w drugim planie Dodge VC1 Command Car.
wiluś Napisano 10 Kwiecień 2009 Napisano 10 Kwiecień 2009 2 Willysy i Scout car zdobyte na froncie wschodnim.
dr.tommy Napisano 10 Kwiecień 2009 Autor Napisano 10 Kwiecień 2009 Marzenie każdego Willysomaniaka, plac pełen Willysów- Francja- zdjęcia z Life.
mietek Napisano 11 Kwiecień 2009 Napisano 11 Kwiecień 2009 Wlochy, zamocowany kanister POW - Petrol, Oil, Water
mietek Napisano 11 Kwiecień 2009 Napisano 11 Kwiecień 2009 I baniaki, pierwszy ma malowanie piaskowe.
dr.tommy Napisano 14 Kwiecień 2009 Autor Napisano 14 Kwiecień 2009 dziś znalazłem coś takiego, całkiem ciekawe.
MartensGd Napisano 4 Maj 2009 Napisano 4 Maj 2009 Witam Szanownych Kolegów.Poszukuję zdjęć lub jakichś opisów oznakowania willysów będących na składzie 1 D.Panc Gen Maczka od 1944r.Będę dzwięczny za każde info.
dr.tommy Napisano 5 Maj 2009 Autor Napisano 5 Maj 2009 spróbuj na http://www.willysmb.fora.pl/ może tam odpowiedzą.
dr.tommy Napisano 5 Maj 2009 Autor Napisano 5 Maj 2009 Tyle mojej pomocy. 1- znak husaria 1dp była też z tyłu,2- oznaczenie pułku pancernego,3- oznaczenie mostowe ( waga w tym przypadku oznacza 1 tone),4- znak pancerny?? może ktoś wspomoże,a i na tylnym zderzaku było PL na białym tle. Jak mi się coś jeszcze przypomni to dopiszę.
KaktuS Napisano 5 Maj 2009 Napisano 5 Maj 2009 Bogowie - dp, a właściwie D.P. to dywizja piechoty.Swego czasu malowanie Willysa w barwach 1. D. Panc. poruszaliśmy w watku http://www.odwach.aplus.pl/rku/viewtopic.php?t=1496. Zapraszam do lektury, niemniej uprzedzam o tendencyjnym ukierunkowaniu na 10 Pułk Dragonów.Pozdrawiam. KaktuS.
MartensGd Napisano 5 Maj 2009 Napisano 5 Maj 2009 Dobry link Kaktus :)Zazdroszczę Kolegom drobiazgowej wiedzy... Nieźle.Co D.P. czy tez D.Panc. to różni różnie piszą:) ja przychylałbym się do D.Panc.
dr.tommy Napisano 6 Maj 2009 Autor Napisano 6 Maj 2009 Kaktus,a powiedz mi kolego jak mają się przypożądkowania jednostek do tych cyfer na podszybiu po stronie pasażera ( białe na czerwonym tle). Co dokładnie oznacza ta 40??
KaktuS Napisano 6 Maj 2009 Napisano 6 Maj 2009 No mają się tak, że są to numery jednostek i tak 50 " na czerwonym tle to Kwatera Główna 10. Brygady Kawalerii Pancernej, 54 " to oczywiście 10. Pułk Dragonów,natomiast 40 " wystepowała w większej gamie kolorystycznej:na czarnym tle - Kwatera Główna 1. Dywizji Pancernej,na tle podzielonym na pół w poziomie - czerwony u góry i niebieski na dole - Kwatera Główna Artylerii Dywizjyjnej,na tle podzielonym na pół w poziomie - biały u góry i niebieski na dole - . Batalion Łączności, Szwadron Dowodzenia Łączności oraz 1 i 2 Szwadron Łączności,na tle niebieskim - Dowództwo Saperów Dywizyjnych,na tle podzielonym na trzy części w poziomie - niebieski u góry, żółty w środku i czerwony na dole - Oddziały Warsztatowo - Naprawcze - Dowództwo Oddziałów Warsztatowych,na tle podzielonym na trzy części w pionie - po bokach niebieski i w środku czerwony - 1. Park Materiałowy - Szefostwo Słuzby Materiałowej.Jednak proponuję rozważnie umieszczać oznaczenia jednostek na Willysach - mogło sie zdarzyć iż pojazdów tej zacnej marki nie było na stanie konkretnego pododdziału. W Dywizji pojazdy amerykańskie były w przeważajacej mniejszości wobec produkcji brytyjskiej i tak np. 10. Pułk Dragonów miał na stanie tylko siedem tych maszyn.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.