von Neumarkt Napisano 19 Maj 2008 Autor Napisano 19 Maj 2008 Dzisiaj mija równo dwadzieścia lat od katastrofy transportu wojskowego w Pile,gdzie śmierć poniosło 10 żołnierzy w tym mój przyjaciel z lat młodości Tadeusz Jakowczyk.Cześć ich pamięci!,v.N .
Piterpila Napisano 14 Styczeń 2012 Napisano 14 Styczeń 2012 Witam Wszystkich.Jestem reporterem i operatorem telewizyjnym. Interesuję się koleją, jej historią i teraźniejszością. Mieszkam w Pile.19.05.1988 miała miejsce na stacji w Pile katastrofa kolejowa wojskowego składu pociągu. Zginęło w niej 10 żołnierzy. Służyli oni w 11 Bolesławieckim Pułku Przeciwlotniczym (rozformowany). Mało było w ówczesnym czasie publikacji o tym wydarzeniu. Były tylko krótkie wzmianki. Nieco o tym wydarzeniu można przeczytać tutaj: http://dzienniknowy.pl/aktualnosci/pokaz/1445.dhtmlArtykuł zawiera jednak wiele nieścisłości. Obecnie przygotowuję film dokumentalny o tym wydarzeniu.Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w odnalezieniu osób, które miały do czynienia z tym wydarzeniem. Bezpośrednio, jadąc w tym pociągu, a może pośrednio, będąc rodziną, znajomymi, kolegami ofiar, ich przełożonymi itp. W cytowanym artykule padają nazwiska ofiar i roczniki. Wiem, że może nie wszyscy byli z Bolesławca, bo wiadomo jak to z żołnierzami. Mogli być z całej Polski. Zdaję sobie sprawę, że nie jest łatwo wracać do takich tragedii, ale chyba warto utrzymać pamięć o ofiarach, które zginęły na służbie. Proszę o kontakt, jeśli ktoś jest w stanie pomóc: e-mail: piotrchamczyk@wp.pl lub p.chamczyk@tvasta.plZ poważaniem Piotr Chamczyk
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.