Skocz do zawartości

Forsowanie Odry w rejonie Scinawy

KUJAW_ZG

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam Wszystkich!
Mam prosbe czy czy ma ktos informacje na temat forsowania Odry w rejonie Scinawy.
Za wszelkie informacje bede bardzo wdzieczny.
pozdrawiam Kujaw
Napisano
Cześć jestem z ścinawy z tego co wiem ruscy przeprawili się w Jurczu na przeprawie Chrobrego pod Przychową i w samej ścinawie okrążyli ścinawę i tak ją zdobyli mało jest śladów walk o ścinawę miasto było zniszczone lecz moim zdaniem nie było komu bronić jako twierdzę pare bombek i dalej na Berlin.
  • 1 month later...
Napisano
Witam,

Polecam: http://malaojczyzna.za.pl/z/z.htm , 2 eszyty Ścinawskie" opisują walki o Ścinawę w 1945 z perspektywy niemieckiej (2 różne wspomnienia pewnego volkssturmisty i pewnego lekarza). Pobuszuj trochę po wskazanej stronie.

Poza tym z perspektywy radzieckiej polecam, oczywiście przy nałożeniu odpowiedniego filtra" na propagandę: Pancernym szlakiem" gen. Dymitra Leluszenki, dowódcy 4 A.Panc.

Ponadto wiele ciekawych danych - w tym artykuły jeszcze z epoki i z nacjonalistycznych pisemek niemieckich - jest w opasłych tomach Breslauer Apokalypse" Horsta W. Gleissa. (po niemiecku!)

Paweł1970 - walki o Ścinawę były krwawe, nie było to wcale parę bombek" i wpieriod na Bierlin" ;). Rzeczywiście przesadą są opowieści socjalistycznych historyków o betonowych bunkrach i doborowych jednostkach, niemniej jednak opór niemiecki był conajmniej twardy, jeśli nie fanatyczny. Walki o miasteczko trwały od 23.1.1945 do 4.2.1945. Zainteresowanym polecam wspomnianą powyżej literaturę.

Konieczna będzie wycieczka do Biblioteki Uniwersyteckiej we Wrocławiu (Dział Śląsko-Łużycki)
Napisano
wypadałoby znać historie swego miasta - szczególnie tą wojenna
-skad wziął się czołg na pomniku
-kiedy wysadzono mosty
-gdzie był klasztor broniony przez oddziały SS
-walki wokół Dłużyc i przyczółka Dziewień -bo Jurcz to trochę inna bajka
Pozdrawiam
Ciuch ciuch,ciuch
Napisano
W klasztorze i w ogóle w Ścinawie nie bronili się żadni SSmani - jedynie jednostki zapasowe i szkoleniowe Wehrmachtu oraz słabo uzbrojony Volkssturm. Wszystko jest we wspomnianej literaturze. Niestety, wymagana znajomość języka niemieckiego... Ja z kolei żałuję, że nie znam rosyjskiego... Rosjanie też mają dużo literatury odnośnie tematu.

Pozdrawiam
Napisano
dla leniwych - (pisane z pamięci)

Niemcy nie zdązyli obsadzić przedmoscia ,tempo ruskiego natarcia zaskoczyło ich ,most drogowy był już wysadzony a kolejowy oczekiwał na wyjście wojsk z kotła (m.inymi wedrujący kocioł Neringa i inne oddziały ktore wykończono pózniej w okolicach Góry )
Po moscie kolejowy do miasta zdązyły sie wedrzeć trzy radzieckie czołgi , pózniej most wysadzono
Te trzy czołgi zdązyły sporo namieszać wśród obrońców zanim wykończono je panzerfaustami -prawdopodobnie jeden z nich stoi na pomniku w centrum (hipoteza usłyszana)
W między czasie uchwycono przyczółek w okolicach wsi Dziewień i przprawę w Chobieni
W czasie umacniania przyczółków Niemcy zdązyli zebrać siły do obrony miasta
Prze cały czas nadbrzeżna częśc miasta była ostrzeliwana przez artylerię - teraz juz nic tam nie ma ale wystarczy zobaczyć na pocztówki na hydralu
rację ma Mateusz F że w tym czasie w miescie były niweilkie oddziały i volksturm - główne siły niemieckiej obrony stały w lasach za Scinawą w kierunku na Lubin
Ruscy wyprowadzili uderzenie w kierunku poludniowym z Chobieni próbując otoczyć miasto i połączyć się z przyczólkiem Dziewień co zresztą im się udało po dwudniowych walkach wokół wsi Dłużyce
Od strony pólnocno zachodniej miasta stał ten nieszczęsny klasztor który górował nad okolica i ryglował ruskie natarcie- w.g Dolaty broniły go oddziały szkolne SS
Klasztor został zrównany z ziemią przez ruska tzw.artylerię przełamania
W miescie nie było walk -opórcz epizodu z czołgami ,ale miasto zostało zniszczone na skutek ostrzału artyleryjskiego
Wojska rosyjskie miały za zadanie atakować w kierunku Lubina dlatego nie należy łączyć obrony z przyczółkiem w Jurczu - kierunek na Legnicę

tyle chaotycznej beletrystyki
Pozdrawiam ziomków
Napisano
ad Mateusz F- oddziały liniowe nie zamykały się w miastach -teren zurbanizowany ograniczał manewrowosc tychże zmechanizowanych jednostek a także wystawiał je na bezposredni ostrzał artylerii - dlatego oczekiwały one zawsze w pewnym oddaleniu aby wykonać przeciwuderzenie
(patrz; Caen w Normandii i uszykowanie wojsk przez Rommla )
stąd z żródłach do których dotarłes brak wzmianki o powazniejszych siłach obronnych w samej Ścinawie
Napisano
witam
Co do Dolaty i Majewskiego to jest tam wiele nieścisłosci niemieckie źrodła są znacznie lepsze. Np. Majewski pisze że Ścinawe zdobyto 31 stycznia jednakże ostatni punkt oporu czyli klasztor poddał sie rankiem 4 lutego. Niewiem Parowóz skąd czerpiesz swoja wiedze ale radził bym nie ufac aż tak Dolacie jedynie można Majewskiemu ale nie do końca gdyż i jemu zdażają sie nieścisłości ale żadziej.Załoga Ścinawy nie była aż tak mała liczyła 3000-3500 ludzi z czego około 1500 to Wehrmacht a reszta Volkssturm(5 btl)posiadali wsparcie artyleri i moździeży oraz czołgi przez krótki czas.A przedpole na prawym brzegu Odry to Niemcy obsadzili. Koło Lubina nie oczekiwały niemieckie dywizjie gdyż przybyły one już dośc późno aby zlikwidować przyczołek.
Napisano
A moze ktos posiada lub wie gdzie szukac info o przeprawie pod Chobienią? Moze w tych zeszytach scinawskich cos jest??
Napisano
No z Chobieniom to ciężko będzie ogólnie walki o przyczółek Ścinawski to jest sporo ale jeśli sie tyczy samej Chobieni to ciężko znam tylko kilka. forum odkrywcy nie bede podawał bo tu już szukałeś i to od dawna ale tu żadko kto odpowie wyczerpująco:-)Sam sie tym rejonem tak ogólnie tylko interesuje bo mnie ciekawią inne okolice co do literatury to z polskiej wspomniany- Dolata,Majewski,
Leluszenko(opis forsowania),Alfena jest kilka zdań,Guderian w swoich wspomnieniach coś omawia o tym rejonie.W zeszytach Ścinawskim to najwyżej wzmianka typu że pod Chobienia Rosjianie utworzyli przyczółek i tyle. No we wspomnieniach Koniewa też cos jest ogólnikowo. Warto poszperać w lokalnej prasie. To tyle tak na szybko Materiałów jest sporo zwłaszcza po niemiecku no i nawet po rosyjsku ale co tam jest sam niewiem nie wszystko przeglądałem no a gdzie szukac to po bibliotekach :-)
Napisano
Przeczytaj uwaznie kolego z dysleksją moje i swoje posty a nastepnie pomyśl czy napisałes cos innego niz ja

Co łączy wspomnienia Koniewa ,Guderiana, Leluszenki Roosevelta i matki Teresy z Kalkuty - jedno -ICH TAM NIE BYłO -informacje które przytaczaja sa bardzo ogólnikowe . Nie było tam także Dolaty i Majewskiego ale oni jako nieliczni mieli dostęp do ruskich raportów pisanych bezpośrednio po walce na które się powołuja w żródłach
Napisano
Być może nieuważnie przeczytałem i może mam dysleksję skoro tak twierdzisz :-)
Z pewnością nie napisałem więcej niż kolega ale nie to było moim celem. Guderian z pewnością coś wiedział na ten temat bo miał dostęp do meldunków a że napisał niewiele o przyczółku to już inna sprawa. Koniew jako dowódca 1 frontu Ukraińskiego moim zdaniem dość dobrze się orientował o przebiegu walk, otrzymywał w końcu meldunki na bieżąco no i mógł sobie korzystać przy pisaniu wspomnień z dokumentów to samo z Leluszenką ale ty chyba masz inne informacje o których chyba nie wiem. A że to są wspomnienia to, może dlatego są ogólnikowe, chociaż Leluszenko dość ciekawie opisał walki o przyczółek. No a literaturę jaką podałem to i tak by wypadało przeczytać nawet jeśli niekiedy nie zadowala. Jak się chce poznać temat to moim zdaniem nawet to jest dobre na początek zwłaszcza, że została napisana po polsku. No i w książkach(Majewski) jest takie coś jak bibliografia i przypisy gdzie są wymienione różne ciekawe książki do których tylko trzeba dotrzeć. No jak kogoś interesuje to mogę podesłać fragment Leluszenki.
Napisano
wm -dzieki za oddzew jakmoze to daj ten fragment Leluszenki,faktycznie na forach Odkrywcy nie wiele jest o tym przyczółku ,Scinawa dosc ładnie opisana w kilku zródłach ,Głogów tez a Chobienia nie .szkoda
Napisano
Ok, to podaj mi swojego meila to prześlę skany jest tego troche a niechce mnie sie przepisywać.
  • 4 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie