KUJAW_ZG Napisano 17 Maj 2008 Autor Napisano 17 Maj 2008 Witam Wszystkich!Mam prosbe czy czy ma ktos informacje na temat forsowania Odry w rejonie Scinawy.Za wszelkie informacje bede bardzo wdzieczny.pozdrawiam Kujaw
pawel1970 Napisano 20 Maj 2008 Napisano 20 Maj 2008 Cześć jestem z ścinawy z tego co wiem ruscy przeprawili się w Jurczu na przeprawie Chrobrego pod Przychową i w samej ścinawie okrążyli ścinawę i tak ją zdobyli mało jest śladów walk o ścinawę miasto było zniszczone lecz moim zdaniem nie było komu bronić jako twierdzę pare bombek i dalej na Berlin.
Mateusz F Napisano 23 Czerwiec 2008 Napisano 23 Czerwiec 2008 Witam,Polecam: http://malaojczyzna.za.pl/z/z.htm , 2 eszyty Ścinawskie" opisują walki o Ścinawę w 1945 z perspektywy niemieckiej (2 różne wspomnienia pewnego volkssturmisty i pewnego lekarza). Pobuszuj trochę po wskazanej stronie.Poza tym z perspektywy radzieckiej polecam, oczywiście przy nałożeniu odpowiedniego filtra" na propagandę: Pancernym szlakiem" gen. Dymitra Leluszenki, dowódcy 4 A.Panc. Ponadto wiele ciekawych danych - w tym artykuły jeszcze z epoki i z nacjonalistycznych pisemek niemieckich - jest w opasłych tomach Breslauer Apokalypse" Horsta W. Gleissa. (po niemiecku!) Paweł1970 - walki o Ścinawę były krwawe, nie było to wcale parę bombek" i wpieriod na Bierlin" ;). Rzeczywiście przesadą są opowieści socjalistycznych historyków o betonowych bunkrach i doborowych jednostkach, niemniej jednak opór niemiecki był conajmniej twardy, jeśli nie fanatyczny. Walki o miasteczko trwały od 23.1.1945 do 4.2.1945. Zainteresowanym polecam wspomnianą powyżej literaturę. Konieczna będzie wycieczka do Biblioteki Uniwersyteckiej we Wrocławiu (Dział Śląsko-Łużycki)
Parowóz Napisano 23 Czerwiec 2008 Napisano 23 Czerwiec 2008 wypadałoby znać historie swego miasta - szczególnie tą wojenna -skad wziął się czołg na pomniku-kiedy wysadzono mosty -gdzie był klasztor broniony przez oddziały SS-walki wokół Dłużyc i przyczółka Dziewień -bo Jurcz to trochę inna bajkaPozdrawiamCiuch ciuch,ciuch
Mateusz F Napisano 24 Czerwiec 2008 Napisano 24 Czerwiec 2008 W klasztorze i w ogóle w Ścinawie nie bronili się żadni SSmani - jedynie jednostki zapasowe i szkoleniowe Wehrmachtu oraz słabo uzbrojony Volkssturm. Wszystko jest we wspomnianej literaturze. Niestety, wymagana znajomość języka niemieckiego... Ja z kolei żałuję, że nie znam rosyjskiego... Rosjanie też mają dużo literatury odnośnie tematu. Pozdrawiam
Parowóz Napisano 24 Czerwiec 2008 Napisano 24 Czerwiec 2008 a moze tylko wystarczy przeczytać po polsku np.Majewskiego lub Dolatę zanim zacznie wydawać sie opinie
KUJAW_ZG Napisano 24 Czerwiec 2008 Autor Napisano 24 Czerwiec 2008 Dzieki chłopaki z tego co slyszalem to niemcy przepuscili ruskich przez most i dopiero go wysadzili...ile w tym prawdy??pozdrawiam :)
pawel1970 Napisano 25 Czerwiec 2008 Napisano 25 Czerwiec 2008 Z tych zeszytów to same bajki dlatego wiem co się znajduje w tych okolicach
pawel1970 Napisano 25 Czerwiec 2008 Napisano 25 Czerwiec 2008 A wiecie że w moście samochodowym po wojnie w filarze były jeszcze niewypały przez co niemcy całego mostu nie wysadzili
past Napisano 25 Czerwiec 2008 Napisano 25 Czerwiec 2008 100% poczytaj jak Parowóz pisze Dolate i Majewskiego. Książki są w każdej większej bibliotece
Parowóz Napisano 25 Czerwiec 2008 Napisano 25 Czerwiec 2008 dla leniwych - (pisane z pamięci)Niemcy nie zdązyli obsadzić przedmoscia ,tempo ruskiego natarcia zaskoczyło ich ,most drogowy był już wysadzony a kolejowy oczekiwał na wyjście wojsk z kotła (m.inymi wedrujący kocioł Neringa i inne oddziały ktore wykończono pózniej w okolicach Góry )Po moscie kolejowy do miasta zdązyły sie wedrzeć trzy radzieckie czołgi , pózniej most wysadzonoTe trzy czołgi zdązyły sporo namieszać wśród obrońców zanim wykończono je panzerfaustami -prawdopodobnie jeden z nich stoi na pomniku w centrum (hipoteza usłyszana)W między czasie uchwycono przyczółek w okolicach wsi Dziewień i przprawę w Chobieni W czasie umacniania przyczółków Niemcy zdązyli zebrać siły do obrony miasta Prze cały czas nadbrzeżna częśc miasta była ostrzeliwana przez artylerię - teraz juz nic tam nie ma ale wystarczy zobaczyć na pocztówki na hydralu rację ma Mateusz F że w tym czasie w miescie były niweilkie oddziały i volksturm - główne siły niemieckiej obrony stały w lasach za Scinawą w kierunku na LubinRuscy wyprowadzili uderzenie w kierunku poludniowym z Chobieni próbując otoczyć miasto i połączyć się z przyczólkiem Dziewień co zresztą im się udało po dwudniowych walkach wokół wsi Dłużyce Od strony pólnocno zachodniej miasta stał ten nieszczęsny klasztor który górował nad okolica i ryglował ruskie natarcie- w.g Dolaty broniły go oddziały szkolne SS Klasztor został zrównany z ziemią przez ruska tzw.artylerię przełamania W miescie nie było walk -opórcz epizodu z czołgami ,ale miasto zostało zniszczone na skutek ostrzału artyleryjskiego Wojska rosyjskie miały za zadanie atakować w kierunku Lubina dlatego nie należy łączyć obrony z przyczółkiem w Jurczu - kierunek na Legnicę tyle chaotycznej beletrystykiPozdrawiam ziomków
Parowóz Napisano 25 Czerwiec 2008 Napisano 25 Czerwiec 2008 ad Mateusz F- oddziały liniowe nie zamykały się w miastach -teren zurbanizowany ograniczał manewrowosc tychże zmechanizowanych jednostek a także wystawiał je na bezposredni ostrzał artylerii - dlatego oczekiwały one zawsze w pewnym oddaleniu aby wykonać przeciwuderzenie (patrz; Caen w Normandii i uszykowanie wojsk przez Rommla )stąd z żródłach do których dotarłes brak wzmianki o powazniejszych siłach obronnych w samej Ścinawie
wm Napisano 26 Czerwiec 2008 Napisano 26 Czerwiec 2008 witamCo do Dolaty i Majewskiego to jest tam wiele nieścisłosci niemieckie źrodła są znacznie lepsze. Np. Majewski pisze że Ścinawe zdobyto 31 stycznia jednakże ostatni punkt oporu czyli klasztor poddał sie rankiem 4 lutego. Niewiem Parowóz skąd czerpiesz swoja wiedze ale radził bym nie ufac aż tak Dolacie jedynie można Majewskiemu ale nie do końca gdyż i jemu zdażają sie nieścisłości ale żadziej.Załoga Ścinawy nie była aż tak mała liczyła 3000-3500 ludzi z czego około 1500 to Wehrmacht a reszta Volkssturm(5 btl)posiadali wsparcie artyleri i moździeży oraz czołgi przez krótki czas.A przedpole na prawym brzegu Odry to Niemcy obsadzili. Koło Lubina nie oczekiwały niemieckie dywizjie gdyż przybyły one już dośc późno aby zlikwidować przyczołek.
MOLA Napisano 28 Czerwiec 2008 Napisano 28 Czerwiec 2008 A moze ktos posiada lub wie gdzie szukac info o przeprawie pod Chobienią? Moze w tych zeszytach scinawskich cos jest??
wm Napisano 28 Czerwiec 2008 Napisano 28 Czerwiec 2008 No z Chobieniom to ciężko będzie ogólnie walki o przyczółek Ścinawski to jest sporo ale jeśli sie tyczy samej Chobieni to ciężko znam tylko kilka. forum odkrywcy nie bede podawał bo tu już szukałeś i to od dawna ale tu żadko kto odpowie wyczerpująco:-)Sam sie tym rejonem tak ogólnie tylko interesuje bo mnie ciekawią inne okolice co do literatury to z polskiej wspomniany- Dolata,Majewski,Leluszenko(opis forsowania),Alfena jest kilka zdań,Guderian w swoich wspomnieniach coś omawia o tym rejonie.W zeszytach Ścinawskim to najwyżej wzmianka typu że pod Chobienia Rosjianie utworzyli przyczółek i tyle. No we wspomnieniach Koniewa też cos jest ogólnikowo. Warto poszperać w lokalnej prasie. To tyle tak na szybko Materiałów jest sporo zwłaszcza po niemiecku no i nawet po rosyjsku ale co tam jest sam niewiem nie wszystko przeglądałem no a gdzie szukac to po bibliotekach :-)
Parowóz Napisano 29 Czerwiec 2008 Napisano 29 Czerwiec 2008 Przeczytaj uwaznie kolego z dysleksją moje i swoje posty a nastepnie pomyśl czy napisałes cos innego niz ja Co łączy wspomnienia Koniewa ,Guderiana, Leluszenki Roosevelta i matki Teresy z Kalkuty - jedno -ICH TAM NIE BYłO -informacje które przytaczaja sa bardzo ogólnikowe . Nie było tam także Dolaty i Majewskiego ale oni jako nieliczni mieli dostęp do ruskich raportów pisanych bezpośrednio po walce na które się powołuja w żródłach
wm Napisano 29 Czerwiec 2008 Napisano 29 Czerwiec 2008 Być może nieuważnie przeczytałem i może mam dysleksję skoro tak twierdzisz :-)Z pewnością nie napisałem więcej niż kolega ale nie to było moim celem. Guderian z pewnością coś wiedział na ten temat bo miał dostęp do meldunków a że napisał niewiele o przyczółku to już inna sprawa. Koniew jako dowódca 1 frontu Ukraińskiego moim zdaniem dość dobrze się orientował o przebiegu walk, otrzymywał w końcu meldunki na bieżąco no i mógł sobie korzystać przy pisaniu wspomnień z dokumentów to samo z Leluszenką ale ty chyba masz inne informacje o których chyba nie wiem. A że to są wspomnienia to, może dlatego są ogólnikowe, chociaż Leluszenko dość ciekawie opisał walki o przyczółek. No a literaturę jaką podałem to i tak by wypadało przeczytać nawet jeśli niekiedy nie zadowala. Jak się chce poznać temat to moim zdaniem nawet to jest dobre na początek zwłaszcza, że została napisana po polsku. No i w książkach(Majewski) jest takie coś jak bibliografia i przypisy gdzie są wymienione różne ciekawe książki do których tylko trzeba dotrzeć. No jak kogoś interesuje to mogę podesłać fragment Leluszenki.
MOLA Napisano 29 Czerwiec 2008 Napisano 29 Czerwiec 2008 wm -dzieki za oddzew jakmoze to daj ten fragment Leluszenki,faktycznie na forach Odkrywcy nie wiele jest o tym przyczółku ,Scinawa dosc ładnie opisana w kilku zródłach ,Głogów tez a Chobienia nie .szkoda
wm Napisano 29 Czerwiec 2008 Napisano 29 Czerwiec 2008 Ok, to podaj mi swojego meila to prześlę skany jest tego troche a niechce mnie sie przepisywać.
Herr Hans Napisano 7 Listopad 2008 Napisano 7 Listopad 2008 Witam! Wiecie może jakie jednostki (konkretne oddziały) walczyły w obronie Ścinawy? Dzięki.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.