szmarut23 Napisano 15 Maj 2008 Autor Napisano 15 Maj 2008 A se pomyślał i się wybiera nad Chotczę w niedzielę...No i właśnie: kopał ktoś tam? Coś ciekawego i mniej wyszło?Chodzi o fanty zarówno z P.L. :D jak i II WŚ.Jeśli tak prosiłbym o foteczkę. Jak nie tu to na priva.A może macie mapkę z trzydziestego pierwszego? Bo szukałem i szukałem i czytałem i tyle ile napisaly wiem, planu bitwy nie znalazłem.
szmarut23 Napisano 15 Maj 2008 Autor Napisano 15 Maj 2008 Po polskiemu ja pisał bo piateczkę przyjął na urodzinkach kolegi..pzdr
rutus1 Napisano 16 Maj 2008 Napisano 16 Maj 2008 cześć.tak się składa ze ja jestem z chotczy ale niestety w niedzielę mnie tam nie ma .szmarut23 a ty skąd jesteś.
robos74 Napisano 17 Maj 2008 Napisano 17 Maj 2008 Moi dziadkowie mieszkali do końca wojny w Chotczy po wojnie wyprowadzili się na ziemie odzyskane. Od taki zbieg okoliczności. Pozdro!
szmarut23 Napisano 17 Maj 2008 Autor Napisano 17 Maj 2008 Rutus1 z Puław, i jak mniemam chodzę na podobnym sprzęcie - solarka, kopałeś coś z 1831? Jak tak to pochwal się na maila:szmarut@o2.pl A co do wyjazdu jest ktoś chętny z okolicy?Dysponuje ardzo szybkim i niezawodnym" samochodem - polonezem :D, wyjazd raczej rano. Będe na necie około 20stej na bank a później koło 23ciej pisać na maila jak coś.pzdr
szmarut23 Napisano 19 Maj 2008 Autor Napisano 19 Maj 2008 Pogoda nie dopisała... Ale teraz dłuuugi weekend więc na bank odwiedzę Twoje strony Rutus1
danieloff Napisano 19 Maj 2008 Napisano 19 Maj 2008 Witam, byłem w Chotczy w sierpniu, dokladniej na wyspie Chałupki - próbowałem namierzyć obozowisko budowniczych przeprawy, opuszczone w 1944, ale mi się nie udało - teren zbyt zarośniety i podmokły. A kojarzycie miejce, gdzie stacjonowali Turkmeńcy na Chałupkach? Podobno mieli nawet statek patrolowy Tannenberg". Udało się Wam coś po nich trafić?
danieloff Napisano 21 Maj 2008 Napisano 21 Maj 2008 Widziałem jedno gospodarstwo na środku wyspy, ale nikogo nie było w domu - a chciałem chwilę pogadać. Były za to 2 spore psy, na szczęście mnie nie zjadły. Zjadły mnie za to komary, prawie do kości:-)
cplstahl Napisano 21 Maj 2008 Napisano 21 Maj 2008 To prawda na wyspie była kompania Turkmenów i żandarmeria niemiecka. Mieli statek, którego używali do poruszania się po Wiśle, do momentu kiedy AK i BCH im go nie podziurawiły. Byłem tam już kilka razy i nic. Słyszałem, że ktoś tam coś znalazł, ale to nic pewnego. W czerwcu jak dopisze pogoda znowu się tam wybiorę, może tym razem szczęście dopisze.
danieloff Napisano 22 Maj 2008 Napisano 22 Maj 2008 Ja też się wybieram, tylko kupie więcej Off'a:-) W razie czego możemy połączyć siły, teraz chcę zacząć z innego końca wysepki.
cplstahl Napisano 22 Maj 2008 Napisano 22 Maj 2008 OK, odezwę się do ciebie za tydzień.PS Znam kogoś kto posiada zdjęcia Turkmenów stacjonujących w czasie wojny w tamtych okolicach.
danieloff Napisano 22 Maj 2008 Napisano 22 Maj 2008 Super, bardzo mnie to interesuje. A co do statku, to chłopaki z puławskiego inspektoratu AK i BCh solidnie go podziurawili, bo aż eksplodował kocioł parowy a Turkmeńcy uciekali do brzegu ze zrabowanymi po wioskach pierzynami:-) W tej akcji brał udział mój stryjek, stąd moje zainteresowanie tematem. Niestety, już nie żyje i to, czego nie zdążył opowiedzieć próbuję dowiedzieć się sam sam. W takim razie skontaktujemy się, mój skype: digging.badgerPozdr.Daniel
huk 100 Napisano 29 Maj 2008 Napisano 29 Maj 2008 ech dobra stara Chotcza :):):) myślę że już teraz coraz trudniej tam coś znaleźć -pozdro
szmarut23 Napisano 29 Maj 2008 Autor Napisano 29 Maj 2008 Rutus1 niestety nie... Ojciec w szpitalu więc interesu trzeba przypilnować. Mogę wpaść tam w Niedzielę jak masz ochotę pokopać, bo samemu mi się nie chce bo mam humor kiepski.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.