DaSk Napisano 14 Maj 2008 Autor Share Napisano 14 Maj 2008 Witam!Potrzebuje pomocy i mam nadzieje ze to wlasciwe miejsce by sie zwrocic o takowa. Potrzebuje informacji o armacie Canon de 75 mm Anti-Arien sur plate-forme Schneider, a w zasadzie o samej podstawie. Jakies rysunki lub zdjecia.PozdrawiamDaSk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 14 Maj 2008 Share Napisano 14 Maj 2008 nie mam, ale o tę?canon de 75 mm contre-aéroplanes sur plateforme mle 1915 - statyczne działo przeciwlotniczej na obrotowej platformie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaSk Napisano 14 Maj 2008 Autor Share Napisano 14 Maj 2008 Tak o ten typ podstawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 14 Maj 2008 Share Napisano 14 Maj 2008 niestety tylko tak... nie te http://www.greatwardifferent.com/Great_War/Anti_Aircraft/Anti_Aircraft_01.htmta (prawo góra) http://www.greatwardifferent.com/Great_War/Verdun_Color/Verdun_Color_06.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaSk Napisano 15 Maj 2008 Autor Share Napisano 15 Maj 2008 Dzieki za linki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toska Napisano 2 Kwiecień 2013 Share Napisano 2 Kwiecień 2013 Witam może ktoś odszyfruje typologie tej armatki do czego i jak toto wyglądało skróty znalazłem w opisie stanu posiadania naszych z 39N.TR.DECAIS.DE.DEPARC DE 75 MLE 1910 CHATELLERAULT_1913stan na dzień 11 wrzesień sztuk 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 2 Kwiecień 2013 Share Napisano 2 Kwiecień 2013 czytaj uważnie...http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=288834#290789 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toska Napisano 2 Kwiecień 2013 Share Napisano 2 Kwiecień 2013 kopi czytałem powoli głośno i wyraźnie :)ale ni kaj nie mogę znaleźć tej specyfikacji w dostępnych topikach.Idzie mi konkretnie o ten typ armaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 2 Kwiecień 2013 Share Napisano 2 Kwiecień 2013 według mua"1) armata przeciwlotnicza półstała wz. 1897 na pomostach z francuską metodą strzelania. Zakupiono 4 armaty w grudniu 1919 r., do Polski dotarły w kwietniu 1920 r. Mieliśmy w uzbrojeniu w latach 1920-1939 tylko c z t e r y armaty tego typu. Były one, po rozłożeniu, przewożone na samochodach. Poziomy kąt ostrzału wynosił 360 stopni, a pionowy: od +12 do +85 stopni. Donośność pionowa do 5000 m. Czas przestawienia działa w położenie bojowe około 6 h dla leja płytkiego i 20 h dla leja głębokiego. We wrześniu 1939 r. była w nie uzbrojona 110 bateria kpt. Jana Zduna ze 103 Dywizjonu Półstałego Artylerii Przeciwlotniczej mjr. Mieczysława Zylbera.Un des premiers dérivés du modèle 1897, l'auto canon de 75 De Dion Bouton modèle 1910, destiné à la défense contre aéronefs (ballons) aux armées, est un modèle extrêmement novateur, avec son canon sur la plateforme d'un camion qui peut-être mis en batterie en moins de 5 min. Il se révèle cependant mal adapté au tir contre avion, du fait du manque d'appareil de préparation de tir (Voir Pagezy) et de sa limite de pointage en azimut (268 gr). Une version sur remorque permettant le tir tout azimut fut plus tard produite (1916-1917) plus longue à mettre en œuvre et donc incapable de elever" rapidement en cas de contre-batterie. 30 pièces à tir vertical" (soit 20 autocanons et 10 pièces semi-fixes") furent commandées aux ateliers de Puteaux (futur AMX) et réalisés en 1913. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 2 Kwiecień 2013 Share Napisano 2 Kwiecień 2013 oj chyba teksty piszą o różnych rozwiązaniach...francuski i poniższy dotykają twojego pytania3) armata przeciwlotnicza samochodowa wz. 1914 była zamontowana na podwoziu samochodu De Dion-Bouton 35CV. Stosowano w niej goniotachymetryczną metodę strzelania przy wykorzystaniu tachymetru elektrycznego Brocq wz. 1914 (jeden z pierwszych przyrządów do kierowania ogniem). Poziomy kąt ostrzału wynosił 240 stopni, a pionowy: od -5 do +70 stopni. Donośność pionowa do 5500 m. Czas pzrestawienia działa w położenie bojowe 2-3 minuty. W grudniu 1919 r. zakupiliśmy dwie armaty tego typu. Do Polski dotarły w kwietniu 1920 r. W komplecie był jaszcz samobieżny wz. 1914 do transportu 180 pocisków.W 1927 r. sprowadzono z Francji 10 dział nowszego typu (wz. 18/24), ze zmodernizowanym podwoziem i nowszymi przyrządami. W 1929 r. dwie armaty strago typu poddano gruntownemu remontowi: nadwozie w Zbrojowni ne 2, podwozie w CWS. W 1936 r. Państwowych Zakładach Inżynierii dokonano zamiany czterech podwozi De Dion-Bouton (będące w najgorszym stanie) na Polski Fiat 621L Tur". Należy dodać, iż nigdy nie zmieniano podwozi na marki Ursus.We wrześniu 1939 r. mieliśmy więc 4 armaty samochodowe na podwoziu Polski Fiat 621L oraz 8 armat samochodowych na podwoziu De Dion-Bouton. Był w nie uzbojony 1 Dywizjon Samochodowy Artylerii Przeciwlotniczej mjr. Alfonsa Fenglera (w 1 baterii - PF 621L, w 2 i 3 baterii - De Dion-Bouton). Warto wspomnieć, iż 1 bateria por. Jerzego Kuszewicza zestrzeliła w kampanii wrześniowej 6 samolotów i zniszczyła 4 czołgi niemieckie. Jedyna awaria - to awaria oporopowrotnika w jednym dziale. Natomiast sporo problemów było z armatami na podwoziu De Dion-Bouton. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toska Napisano 2 Kwiecień 2013 Share Napisano 2 Kwiecień 2013 Powiadasz że tylko cztery noto farta mam niby zwykłe siedm-piątki a strzelone z tego cuda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toska Napisano 2 Kwiecień 2013 Share Napisano 2 Kwiecień 2013 tamte złe paseczki zostały w ziemi co by była jasność:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 2 Kwiecień 2013 Share Napisano 2 Kwiecień 2013 ładnieale pokaż bicia łusekmle 10 jest jednoznacznereszta interpretacyjnajak wyszedłeś na CHATELLERAULT_1913 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toska Napisano 2 Kwiecień 2013 Share Napisano 2 Kwiecień 2013 A łotak :) nie chciałem nic sugerować coby nie zaciemnić ale nie gra kto to miał i gdzie używał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 2 Kwiecień 2013 Share Napisano 2 Kwiecień 2013 i łuski są z tego tematu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toska Napisano 2 Kwiecień 2013 Share Napisano 2 Kwiecień 2013 Hihot z logicznego myśleniaale temat ten sam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaSk Napisano 2 Kwiecień 2013 Autor Share Napisano 2 Kwiecień 2013 O tam farta. Przecież Niemcy stosunkowo często wykorzystywali te 75-tki jako armaty plot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 2 Kwiecień 2013 Share Napisano 2 Kwiecień 2013 de dionów było więcejhttp://odkrywca.pl/zdjecia-armat-plot-75-mm-wz-97-i-97-25,233705.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 2 Kwiecień 2013 Share Napisano 2 Kwiecień 2013 fotki zobaczyłem...a teraz przepisz treść stemplii bić jakoś nie czytam z tej fotki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brombi Napisano 2 Kwiecień 2013 Share Napisano 2 Kwiecień 2013 fajne brakuje mi takiej mam już 100 i 130 mm Schneidera,napisz co tam wybite Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toska Napisano 2 Kwiecień 2013 Share Napisano 2 Kwiecień 2013 Tuszowanie popularne nic nie wniosą łuchy nasze Starachowice orzełek na spłonce 2 sztuki 3 elaborowane u nas producent France u Hansów na służbie może\\ale kontekst mocno wrzesień drogi odwrotu armii Kraków z przydatkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.