matrix14xxx Napisano 14 Maj 2008 Autor Napisano 14 Maj 2008 WitamKopnąłem taką lupkę.Wojskowa ?Cywilna?
Breslau74 Napisano 14 Maj 2008 Napisano 14 Maj 2008 To cywilna lupka,miała jeszcze przykręcaną rączkę.Jubilerzy,aptekarze,malarze,grawernicy..
Breslau74 Napisano 14 Maj 2008 Napisano 14 Maj 2008 miały :) zastosowanie..Wszystkie lupy były cywilne.a to że ich we wojsku używali to inna sprawa.Wojsko też używało maszynek do mięsa,żołnierze używali parasoli,okularów,monokularów a czy one były produkowane specjalnie dla wojska ?W 95 % nie. I to samo z lupami i innymi adaptowanymi, aczkolwiek potrzebnymi przyrządami.pozdrawiam
mietek Napisano 14 Maj 2008 Napisano 14 Maj 2008 Wydaje sie iz mamy ze 4 kategorie rzeczy cywilnych w wojsku:- rzeczt osobiste zolnierza, a dozwolone regulaminowo (maszynki do golenia i inne osobiste)- rzeczy oficerow, kupowane prywatnie (lornetki, bron boczna, mapniki, pasy, mundury, buty itp)- rzeczy kupowane na rynku cywilnym na roznym poziomie jednostek wojskowych (w przypadku rzeczy brytyjkich te mialy odbiory wojskowe). Do tej kategorii mozemy zaliczyc tez i rzeczy darowane wojsku.- rzecz doraznie zabezpieczone" przez zolnierzy na froncie, a nie uwzglednione w regulaminachChyba w wiekszosci armii wystepowal podzial jak wyzej?Dalej, lupa cywilna uzywana przez oficera nadal bedzie lupa cywilna, ale ta sama lupa kupiona przez jednostke zaopatrzenia bedzie juz wojskowa (z nabitymi znakami odbioru) - mowa o rzeczach UK.W kolekcji mam tez kilka lornetek, te same modele ale:- jedna to cywilna- kolejna cywilna darowana/zakupiona (dodatkowe bicia armijne)- trzecia zas z oznaczeniami kontraktuTo tak na marginesie rzeczy cywilnych.
Pytanie
matrix14xxx
Witam
Kopnąłem taką lupkę.
Wojskowa ?Cywilna?
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.