De Horsting Napisano 13 Maj 2008 Autor Napisano 13 Maj 2008 Szwagier przysłał mi to z Francji.To Legii cudzoziemskiej?Długość to ok. 105 cmSzerokośc ok 25 cmMateriał to chyba bawełna.
Breslau74 Napisano 15 Maj 2008 Napisano 15 Maj 2008 Szukałem.Ten szalik podpada mi pod ekwipunek pilota LuftWaffe.Kolor zgadzałby się,materiał też. Północna Afryka 1942-43.Innej opcji nie widzę,ale to tylko moje przypuszczenie.Może ktoś inny cos dopowie.Szal ma spemple .To są najprawdopodobniej symbole odbioru lub inwentaryzacyjne.Tak mi sie wydaje.Czyli musiał to być ekwipunek bodajże regulaminowy i przydziałowy.a może ma ktos zdjęcie ekwipunku włoskiego pilota?
Breslau74 Napisano 14 Maj 2008 Napisano 14 Maj 2008 Ja też widzę wrone:)!A raczej poświatę gapy" i coś tam jeszcze chyba jest.Ciekawy szalik hmm.Ty kolego nie jesteś tym od plandeki DAK,jeżeli dobrze kojarze?Gdyby ten szalik był wełniany i szary to byłby to oryginał Wehrmacht.Ale żółty ?????Bawełniany ????? Ciekawe.Aż muszę pogrzebać.Mnie ten kolor jednoznacznie kojarzy się z pustynnym camo.Po drugie bawełna jako oddychający materiał też by pasował.Może to też jest z ekwipunku DAK?Będę musiał poszukać.I to na 100% nie należało do Legii Cudzoziemskiej!
Breslau74 Napisano 14 Maj 2008 Napisano 14 Maj 2008 He He :)!!! Wrona na wentylatorze .Dobre IRONMAN :)!A teraz do rzeczy. To mogło być zrobione przez Niemców dla Włochów.Ten szal jak twierdzisz ma nieco ponad 1 dł. To mało.Trudno by było sie nim porządnie owinąć.Czyli nie służył do ochrony przed zimnem(choć na pustyni noce bywają zimne) to raczej jakaś ochrona na twarz,nos,uszy, oczodoły przed piachem,pyłem.Tak mi się wydaję.Może sie mylę.Jeszcze pozaglądam do paru linków.pozdrawiam!
rm Napisano 13 Maj 2008 Napisano 13 Maj 2008 raczej nie symoblem legi jest granat z 7 płomieniami a na tej pieczątce raczej wrona siedzi..
Pytanie
De Horsting
Szwagier przysłał mi to z Francji.To Legii cudzoziemskiej?
Długość to ok. 105 cm
Szerokośc ok 25 cm
Materiał to chyba bawełna.
14 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.