mikipad Napisano 10 Maj 2008 Autor Napisano 10 Maj 2008 Witam, znalezione wśród carszczyzny, długość 28 cm. Na grzbiecie ślady pobijania twardym narzędziem np. młotkiem.Do czego mogło służyć Waszym zdaniem ???
mikipad Napisano 10 Maj 2008 Autor Napisano 10 Maj 2008 Powiększenie wybitego napisu. Dolny odczytałem, brzmi MOCKBA i jest oczywisty, z górnym mam kłopot.mikipad
mikipad Napisano 10 Maj 2008 Autor Napisano 10 Maj 2008 teraz doczytałem, myślę że pisany naszym alfabetem brzmi iszczieticzin"
kopijnik2 Napisano 10 Maj 2008 Napisano 10 Maj 2008 no świetne...iszczieticzin - zapewne nazwisko producentalecz iskat' - znaczy szukaćczyli w dowolnym tłumaczeniu - poszukiwacza, odkrywcy"...:))
mikipad Napisano 10 Maj 2008 Autor Napisano 10 Maj 2008 .....ale do czego służyło??? Pewien podlaski rolnik sugerował, że mogło służyć do przycinania kopyt. Nie wiem, nie znam się.
mikipad Napisano 10 Maj 2008 Autor Napisano 10 Maj 2008 tak sobie na początku myślałem, ale mnie chłopisko zmyliło tym przycinaniem kopyt.Dzięki i pozdrawiam
Pytanie
mikipad
Witam, znalezione wśród carszczyzny, długość 28 cm. Na grzbiecie ślady pobijania twardym narzędziem np. młotkiem.
Do czego mogło służyć Waszym zdaniem ???
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.