Skocz do zawartości

kule...

markoraster

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
9 x 18 mm Makarowa (57-N181S) - standardowy nabój pistoletowy państw Układu Warszawskiego został opracowany na przełomie lat czterdziestych i pięćdziesiątych XX wieku i wprowadzony do uzbrojenia w roku 1951 wraz z pistoletem Makarowa.
Sorki, to tak tylko dla formalności.
Napisano
prawdopodobne typy użytej amunicji
wystarczy zmierzyć i zważyć

do it yourself...

typ naboju - waga pocisku płaszczowego w gramach...

6,35x15,5 - 3,25
7,62x25 - 5,50
7,65 mauser wz. 1896 - (7,63) 5,51
7,65x17 SR - 4,70
7,65x20 wz 1935 - 5,60
7,65x22 - 6,00
9x17 - 6,20
9x19 Luger - 8,00
9x20 R - 11,60
9x29 R - 10,20

i Makarowa nie mieszajcie do tego...
Napisano
a w kontekście języka i poezji...

Sześć tylko miała armat; wciąż dymią i świecą;

I nie tyle prędkich słów gniewne usta miecą,

Nie tyle przejdzie uczuć przez duszę w rozpaczy,

Ile z tych dział leciało bomb, kul i kartaczy.

bomba - granat- zamiennie używane...

GOŚĆ wiedział, co pisze...
Napisano
Witam
Co do płaszczy-zawsze wykonane są z metali kolorowych miedzionikiel itp.Ich zadanie to uszczelnienie przewodu lufy w czasie oddania strzału tj. wcisniecie go w bruzdy i pola.Dla przykładu klasyczny kaliber 7.62 to srednica lufy,a średnica pocisku dla niej jest o setne większa.
Nie pamietam dokładnie,zapiski mam w domu,a w domu mnie ma.
Zróbcie eksperyment za pomocą suwmiarki?
Pocisk nie może byc uszkodzony.
pzdr.
ps.a co do słowa kula wszyscy macie racje,no i nikomu nie życze kulki w łeb"
Napisano
Stosując się do rady KOPIJNIKA2 zmierzyłem te pociski,kule" zastosowałem suwmiarkę typu Inoxydable : średnica u podstawy 7,6mm wysokość 12mm... mam też łuskę z tego miejsca o wymiarach:12mm podstawa przy spłonce dł 46mm z literami DWM i oznaczeniem cyfrowym prawdopodobnie 8,15 x 4,6
Napisano
Amunicja makarow produkowana jest od 1940r,uzywana przez rosjan,ja nie mialem tych kul w reku i widze tylko z foty wiec sie domytslam,choc nie ukrywam ze sie moge mylic.
Jezeli te pociski maja wymiary takie jak markoraster podaje to moga pochodzic to prawdopodobnie pepesza wlasnie miala ten cal.,moze to byc tt-tka,nic innego mi do glowy nie przychodzi.
Niemcy w broni krotkiej uzywali raczej parrabelum 9 mm
Napisano
odnośnie łuski
8,15 x 46,5 R Frohn

8,15 x 46 R Target Normalised

8,15 x 46 R Stahl

8,15 x 46 R Frohn

8 x 46 R Hartstang

8,15x 46 R Teschner-Collath

8,2 x 46,5 R Frohn

8,15 x 46 R Normal

8,15 x 46,5 R Jagdgewehr

8,15 mm Frohn

8,15 x 46,5 R Norm

DWM 455

GR 553

Hirtenberg 581 581H

SAA 4025
Napisano
sory wszystkich w poprzednich postach pomylilem makarowa z tt-tka.Newybaczalny blad,oczywiscie makarow wszedl w 1951 roku do uzbrojenia ruskich ale amunicaj byla juz produkowana w latch 40 stad moja pomylka.choc kto wie czy nie mieli czegos na taka wlasnie amunicje.
Napisano
z pewnym wysiłkiem, bym znalazł średniej jakości foto tej ammo...

pytanie do Autora...
z 12 mm do szyjki 8 mm - przejście płynne - bez stożka?

pytanie drugie
dot. średnica u podstawy 7,6mm wysokość 12mm." - daj foto i odczytaj dno łuski...
coś mi nie pasuje...
Napisano

Tak łuska jest cylindryczna zmniejszająca swą objętość z12mm w podstawie do około 9mm na wylocie bez tzw skoku". Co do kuli to faktycznie zmierzyłem kilka i statystycznie wychodzi 8mm u podstawy i 11,5 wysokości... łuska jest w gorszym stanie ale tak jak pisałem ma oznakowanie DWM i 8,15 x 46

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie