Skocz do zawartości

wojsko polskie a usa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
wyczytałem ze Cykle szkoleniowe piechoty morskiej to jakieś 20 000 strzałów rocznie,
a mój kolega w liniowej wystrzeał przez 2 lata 4 magazynki. niezle
Napisano
Ja miałem strzelanie dwa razy w tygodniu,czyli 40 strzałów.Trzeba by to przemnożyć przez 18 m-cy.Nie było najgorzej.Dodam,że służyłem jako operator KH-200/kuter do ustawiania mostów pontonowych/.Kilku kumplom trafiło się,że faktycznie przez całą służbę wystrzelali tyle co Twój koleś.Cztery magazynki to delikatnie" mówiąc niewiele,ale nie każdy służył jako komandos.
Napisano
Generalnie mowiac piechota morska w USA (US Marines) to wojska pierwszego reagowania, i przewaznie sa wysylani pierwsi do boju np. Afganistan. Niektorzy uzywaja nazwy mieso armatnie kiedy mowa jest o tej formacji, gdzie nawet kucharz czy medyk przechodza te same podstawowe szkoly i szkolenia (szczegulnie w obsludze karabinu) co twoj typowy piechor. Oczywiscie dodatkowo po szkoleniu podstawowym kazdy oddzial liniowy przechodzi cykle szkoleniowe, typowo 4 miesieczne gdzie siedzi sie na poligonie i strzela w lewo i w prawo. Ostanio ze wzgledow na koszty pewny procent szkolenia przeniosl sie z poligonu na virtualne poligony, ale nadal duzy nacisk jest na training w realu.
Patrzac na 20 tysiecy strzalow rocznie, oczywiscie mowa jest o sredniej statystycznej, wystrzelonej czy to z M-4, M-16, czy M-249, bo innaczej wychodzi ze dziennie wysztrzeliwuja 2 magazniki dziennie (magazynek 30 naboji), czy piatek czy swiatek przez 365 dni w roku.

To powiedziawszy, przed cala afera w Afganistanie i Iraku (czyli przed rokiem 2001), byly odzialy w formacjach marynarki wojennej (US Navy), czy tez w lotnictwie (US Airforce), a nawet w rezerwie wojsk ladowych albo w gwardji narodowej (US Army Reserve, US Army National Guard) gdzie co poniektorzy nawet jednego strzalu na rok nie oddali. Typowo mowimy to o odzialach logistycznych, trasportowych, i innych pelniacych role wspomagawcza, ale nadal byl stosunkowo duzy procent ktorzy ledwo co dotkneli karabinu, od ukonczenia podstawowego szkolenia.

Tak wiec wszystko zalezy od perspektywy, rodzaju formacji, i jakiego typu statystyk uzywamy, bo jezeli w jednym pokoju bedziemy mieli jednego GROM-owca i jedneko powiedzmy kucharza, to nadal statystycznie obaj oddali co najmiej pare tysiecy strzalow rocznie, a praktycznie kucharz tylko lyzka machal:)))
Napisano
a mój kolega w LINIOWEJ wystrzeał przez 2 lata 4 magazynki"
Okejos, z całym szacunkiem, ale Twój kolega powinien bajki pisać...
Napisano
Należy sie jeszcze spytać czy komus w wojsku zależało na tym , żeby sobie postrzelać. Jak wystrzelasz pare magazynków , to spróbuj potem doczyścić broń. Jak tylko markujesz , że strzelasz to na czyszczeniu broni niewiele marnujesz czasu i masz go dla siebie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie