ramol Posted May 5, 2008 Author Posted May 5, 2008 Witam. Dzisiaj na poletku wyszła taka monetka. Zidentyfikowałem ją, tylko ciekawi mnie czemu cyfra 9" w dacie 1695 jest odwrócona ( jakby lustrzane odbicie). Proszę o jakieś wskazówki bo w kwestii numizmatycznej jestem oga". Pozdrawiam.
ramol Posted May 13, 2008 Author Posted May 13, 2008 To znaczy , że ogonek" cyfry 9 sprawia wrażenie odwróconego z powodu zniekształcenia cyfry? Czy po prostu taki był sposób bicia? Pozdrawiam.
kopijnik2 Posted May 13, 2008 Posted May 13, 2008 9" - graficznie prawidłowo skonstruowana...wrażenie" odwrotności wynika z anomalii - jak dasz super fotki" to można się zastanowić czy burchelek - uderzenie - czy błąd matrycy...
ramol Posted May 13, 2008 Author Posted May 13, 2008 Rzeczywiście, ogólnie konstrukcja" 9 jest podobna do 6. Z fotkami będzie problem, ale po Twoim aprowadzeniu" wydaje mi się , że to chyba błąd matrycy ponieważ nie widać zmian na powierzchni cyfry (jest gładka, bez odkształceń). Dzięki serdecznie za pomoc. Pozdrawiam.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.