Skocz do zawartości

Dukat ??

bruner0

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,chodząc po ugorku przyszedł do mnie jego właściciel. Po krótkiej miłej rozmowie zaprosił do siebie i pokazał mi tą monetkę.
W podanym poniżej linku widać że jest ona nieco inna,różni się awersem ,rewers jest identyczny.Inne napisy i ten stateczek czy but (?) koło miecza? Czy to znak mennicy?

http://cgi.ebay.pl/Gouden-Dukaat-1777-Holland-Gold-Ducat_W0QQitemZ330184257284QQihZ014QQcategoryZ34291QQtcZphotoQQcmdZViewItem
p.s. zostałem za proszony na po żniwach bo miejsce gdzie ją znalazł jest już obsiane.

Napisano

Tak wiem,ale ciekawi mnie ten inny napis na tym na fotce poniżej jest napisane ..... HOL -czyli Holandia a na tym powyżej ..... WESTF czy chodzi tu o Westfalie ?To jest chyba region w Niemczech ?

Napisano
Kopijnik pomińmy dukata z powstania,mi chodzi konkretnie o tego z pierwszej fotki,a raczej o ten znaczek na niej przy mieczu z lewej.Czy jest on (dukat)rzadkością czy popularny?Bo powstańczy to nie ulega wątpliwości.Jego wartość z przed kilku lat to ok.1000Pln ,a dziś 12 000 - 15 000.O ile ktoś chce się go pozbyć.
Powróćmy jednak do monety z pierwszej fotki.Na twojej fotce też jest Westf" , Bel" (też przy mieczu jest jakiś znaczek) czyli można by wnioskować,że były one bite w różnych krajach nie tylko w Belgi?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie