Gość Napisano 26 Luty 2004 Napisano 26 Luty 2004 Ja mam pytania:Czy ta stronka ma zaszkodzić Panu Henrykowi?Czy zamieszczanie dokumentów jako skany wciśnięte do word.doc to nowy standard dla internetu?Czy redakcja Odkrywcy ewentualnie autor artykułu wyrazili zgodę na publikowanie tych materiałów?
Gość Napisano 26 Luty 2004 Napisano 26 Luty 2004 Otóż to.I chyba trochę wstyd coś takiej jakości puszczać w świat, choćby i wirtualny.
merlin Napisano 26 Luty 2004 Napisano 26 Luty 2004 Tylko nie wpadnijcie w samozachwyt nad tym wykrywaczem.Mam wrażenie,że osiągi tego wykrywacza rosną w tempie geometrycznym. Byle do wiosny to jeszcze parametry trochę wzrosną.Dla porównania zróbcie inna próbę z monetami ( w mojej ocenie bardziej dającą do myślenia ).Słuchawki na uszy / dyskryminacja na poziomie 2/2.5 / dzwięk do maksa ( oczywiscie chodzimy z dyskryminacją) I jak śnieg wam zszedł z pól to przysypcie je lekko ziemią.Dlaczego uwazam ,ze jest to bardziej reprezentatywny pomiar. Bo jak będziecie chodzić w trybie all metal z cewką 37 cm, to całe poszukiwania będziecie kopać bo wykrywacz będzie łapał najdrobniejsze kawałki metalu ( głównie żelaza )najczesciej takie,ze nie bedziecie mogli ich znaleźć. Jest to dobry spodób na poszukiwanie ale po wcześniejszym przeszukaniu terenu na dyskryminacji.Na monety chodzi sie na dyskryminacji i koniec.Jeszcze raz napiszę to co pisałem wcześniej. HS 3 nadaje się na militaria( nawet doskonale)i jeżeli to kogoś interesuje niech nie zmienia wykrywacza.Ale HS 3 nie jest wykrywaczem na monety .owszem można złapać optymalne ustawienia na monety, ale parametry nie są satysfakcjonujące.
RG42 Napisano 26 Luty 2004 Napisano 26 Luty 2004 Zgadzam się w całej rozciągłości z Merlinem.Potwierdzam to, co napisał.Sam zmieniam wykrywacz, bo Smętek na monety nie jest za dobry.RG42
piterb1 Napisano 11 Marzec 2004 Napisano 11 Marzec 2004 to wszyscy wiedzą. ale na monetkach wiele osob ma tez niezle osiagniecia. bierze sie to z łatwosci opanowania i dosc dobrego namierzania. i nie przesadzal bym tez z krytyką. w hs3 wspolczynnik cena/ przez efekty jest jednym z lepszych. poza tym wsadzasz baterie i zapominasz ze je kiedys trzeba zmienic -nie znam drugiego tak oszczednego wykrywacza. no i w przeciwienstwie do wiekszosci zachodnich wykrywaczy (moze za wyjatkiem paru jak xlt)na rynku wtornym zawsze znajdziesz klienta gdy ci sie znudzi i dostaniesz niewiele mniej jak za nowy. do wad nalezy łamliwa plastykowa koncowka , odkrecajaca sie sróbki, wyrabiająca sie guma utrzumujaca pozycję cewki. na militaria jest jednym z lepszych a uwzgledniajac cene -najlepszym . przykladowo chodzac po terenie gdzie łuskek od mosina jest do bólu ustawisz odpowiednio dyskryminacje i masz z nimi spokój.pozdr
merlin Napisano 21 Wrzesień 2005 Napisano 21 Wrzesień 2005 Od grudnia 2004 roku chodzę z ultrą. Kilka razy bralismy z kolegą HS - 3 aby przetrzepać nim dokładnie teren w trybie all metal , który wcześniej przejechalismy ultrami na silnej dyskryminacji.Nakopalismy się żelaznych śmieci i nic ponadto.Zaniechaliśmy tych działań. Szkoda czasu. HS - 3 na monety to juz historia a nawet prehistoria. A testy na wolnym powietrzu niestety nie są reprezentatywne i nijak się mają do poszukiwań.
SZUKAM. Napisano 21 Wrzesień 2005 Napisano 21 Wrzesień 2005 hmm.. ostatnio smetkiem sieknalem 2 boratynki,5 gr i 10 gr. z okresy Królestwa Polskiego. Kumpel whitem wyjał łezkę moskiewską. Tej monety smętek nie widzi wogole. na zerze z lekka popierdywał jeszcze ale tak, że człowiek nie zwraca na to uwagi. Monety od boratynki wzwyż (jeśli chodzi o gabaryty) łapie, ale... trzeba naprawdę powoli chodzić, ze słuchawką, dyskr. nie więcej niż 3. Ale jak zauważono ... smętek nie jest typowo moneciarskim sprzetem :) to prawda.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.