Skocz do zawartości
  • 0

Klamra wehrmachtu ?

walker69

Pytanie

Napisano

Witajcie!
Przypadkiem wpadła mi w ręce taka oto klamra. Front był czyszczony (trochę nie najlepiej) szczotką drucianą).
Na pieczątce jest data 1940 i na dole napis lup...sch...".
Nie znam się na fantach z IIWŚ, więc proszę Was o pomoc.

Czy to może być oryginał czy ładnie wykonana kopia ?

Pozdrawiam

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dziękuje Wam za pomoc. Akurat teraz (gdy dałem klamrę do id) znalazłem na Allegro podobną i odczytałem producenta.
Klamra leżała przez ostatni rok w szufladzie na zakładzie kolejowym (któryś z pracowników ją przyniósł i zostawił).
Nie mam jej jak teraz zmierzyć (nie mam jej teraz w domu).
W każdym razie dziękuje Wam bardzo za pomoc - już nie mam wątpliwości, że to oryginał. Szkoda, że przejechana drucianą szczotką (a nie choćby mosiężną). Pozdrawiam!
Napisano
Według mnie oryginał, Producent to R. Sieper & Sohne Ludenscheid. Aluminiowe widełki moim zdaniem są od tej klamry, jest to wczesna klamra stalowa i w tym okresie zdarzały się takie mixy. Mam podobną klamrę z 1940, choć innego producenta i mimo iż sama klamra jak i widełki są stalowe trzpień wykonany jest z aluminium.
Pozdrawiam
Napisano

Witajcie!
Przypadkiem wpadła mi w ręce taka oto klamra. Front był czyszczony (trochę nie najlepiej) szczotką drucianą).
Na pieczątce jest data 1940 i na dole napis lup...sch...".
Nie znam się na fantach z IIWŚ, więc proszę Was o pomoc.

Czy to może być oryginał czy ładnie wykonana kopia ?

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie