Skocz do zawartości
  • 0

Szkielet" bomby ?

Rahirha

Pytanie

Napisano

Witam. Leśniczy kilka kilometrów od Bydgoszczy pokazał nam dół w którym leży taki oto szkielet". Niestety nie mam pojęcia co to jest. Na oko ma ponad metr długości i średnicę 40-50 cm. (nie miałem miary) wykonane jest z kratownicy z prętów stalowych grubości palca - w dolnej części co widac pozostał jeszcze beton i coś przypominającego zapalnik". Co to za pozostałośc - omba betonowa"? Czekam na id. Za pomoc z góry dzięki.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mi to wygląda na pułapke na zwierzaki. Jesli to miejscówka pewna co do zmagań wojennych to całkiem mozliwe ze bomba. A raczej półfabrykat bomby betonowej.
+++pozdr.++++
Napisano

Jest to szkielet ćwiczebnej bomby lotniczej. Pustą komorę wypełniano substancją dymną, która umożliwiała pilotowi obserwację miejsca zrzutu bomby. Fanta znalazłeś przy starych magazynach luftwaffe.
Bydgoska luftmuna skrót od Luftmunitionsanstalt", służyła niemcom do składowania oraz elaboracji amunicji gdzie miedzy innymi składano V1.
Kiedyś w Bydgoskich lasach było tego więcej, niestety stały się łatwym łupem złomiarzy (co widac na załączonym zdjęciu)

Napisano
Tylko ten beton.. Po wybuchu szkielet by sie tak nie utrzymał.
Moze szkielet był wykorzystany po wojnie jako wnyka na zwierzeta. Widziałem kiedys podobną pułapke w lesie.
+++

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie