Pietrucha Napisano 13 Luty 2004 Autor Napisano 13 Luty 2004 Witam!Czemu większość Odkrywcy" zajmują artykuły dotyczące Dolnego Śląska? Przecież inne tereny Polski są równie atrakcyjne. Mapka na pierwszych stronach każdego numeru Odkrywcy" dobrze to pokazuje. Na Śląsku za każdym razem jest pełno kropek" zaś na innych terenach pojedyncze.Oczywiście nie mam nic przeciwko Śląskowi. Jest to kraina niezmiernie interesująca, po prostu uważam że inne tereny też są bardzo ciekawe.
yoony Napisano 13 Luty 2004 Napisano 13 Luty 2004 ja jestem ciekaw kiedy dokoncza cykl o teransporterach z Pilicy ?
wojna1939 Napisano 13 Luty 2004 Napisano 13 Luty 2004 Masz rację. Większość art. w O. dotyczy południowych rejonów naszego kraju. Jest to poniekąd zrozumiałe ze względu na ilość obiektów i wydarzeń historycznych, a co za tym idzie ilość poszukiwaczy. Rejon Polski północnej nie obfituje w obiekty historyczne (wydarzenia?). Większość została zmarnotrawiona w czasie nie tak dawno minionym. Niewiele tego zostało. Większe tematy zostały w zasadzie wyeksploatowane. Trzeba się dobrze natrudzić, żeby poszukiwania uwieńczyć sukcesem. Ale nie o to chodzi, żęby ciągle znajdować namacalne, materialne ślady historii.Zapewne spotkasz się ze stwierdzeniem: - Napisz coś, udokumentuj, wyślij, opublikują, a na mapc przybedzie nowy punkt w miejscu gdzie do tej pory nie było nic ..." i poniekąd będzie to prawda.Pozdrawiam z pomorza zachodniego - Mariusz.
Jura Napisano 13 Luty 2004 Napisano 13 Luty 2004 A może dlatego że redakcja Odkrywcy jest z Wrocławia?
Pietrucha Napisano 13 Luty 2004 Autor Napisano 13 Luty 2004 Odkrywca" nie jest regionalnym czasopismem, lecz ogólnopolskim.
MK Napisano 13 Luty 2004 Napisano 13 Luty 2004 Jestem z południowo wschodniej Polski i zaważyłem, że z braku większych działań (Poza Mega bitwą o Przełęcz Dukielską) nic się tam nie działo. Dlatego hasło południowa Polska" nie pasuje.Ale mimo tego pozdrawiamMK
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.