Historyk_M Napisano 15 Kwiecień 2008 Autor Napisano 15 Kwiecień 2008 Witam. Jeżeli umieściłem post w złym dziale przepraszam i proszę o wybaczenie. Mój kolega i ja zastanawiamy się co to jest za pistolet jeżeli możecie to pomóżcie bo identyfikujemy go ze zdjęcia już kilka dni. http://img376.imageshack.us/img376/1083/zdjcie028xh4.jpg
stangret Napisano 16 Kwiecień 2008 Napisano 16 Kwiecień 2008 6,35 FN tzw. belgijka na mój gust.pozdrawiamstangret
KRUSZYNA Napisano 16 Kwiecień 2008 Napisano 16 Kwiecień 2008 Tak jak ktos powiedział wczesniej Ortiges kal.6,35.
Historyk_M Napisano 16 Kwiecień 2008 Autor Napisano 16 Kwiecień 2008 Panowie wielkie podziękowania w wasza stronę! Mam jeszcze jedno pytanie bo nie mogę nic na ten temat znaleźć, w jakiej armii używany był ten pistolet i w jakim okresie. Za pomoc będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam
KRUSZYNA Napisano 17 Kwiecień 2008 Napisano 17 Kwiecień 2008 Wątek ten powinien być w identyfikacji.Pitolet ten użytkowany był przez wszyskie służby,uzbrojone w broń krótką,Trzeciej Rzeszy.Kaliber za mały aby był etatowa bronią służbową.Często zakupywany prywatnie przez osoby majace do tego prawo.Pistolet dobry,poręczny,o zwartej budowie.Kieszonkowy,przeznaczony do obrony na b.krótkie odległosci. Armia i inne niemieckie uzbrojone formacje czasu drugiej wojny światowej,używały ogromnej ilości typów i rodzajów broni krótkiej.Spowodowane to było ogromnym zapotrzebowaniem i niewystarczającą produkcją.Nasze potoczne wyobrażenie o tej kwestii powstało na skutek telewizyjno-filmowej dominacji Parabellum P 08 i Waltera P 38.pozdrawiamkruszyna
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.