dzava Napisano 15 Kwiecień 2008 Autor Napisano 15 Kwiecień 2008 Witam, czy ktoś zna (lub ma) jakąś literaturę dotyczącą polskiej 3. Dywizji Strzelców Karpackich, gdzie byłby wykaz oficerów do niej przydzielonych lub choćby indeks osób wymienionych w danej książce.
skrzypol1 Napisano 15 Kwiecień 2008 Napisano 15 Kwiecień 2008 Polecam monografię 3 DSK wydaną w Londynie:T.1 Działania bojowe, Londyn 1978 pod redakcją Mieczysława Młotka, (zawiera indeks nazwisk osób pojawiających się w książce)T.2 wydany w Londynie w 1991 r. zawiera (prawdopodobnie - bo nie znam jego zawartości)dzieje dywizji po zakończonej wojnie oraz chyba??? spisy żołnierzy. Dodatkowo są opracowania dotyczące 3 batalionu strzelców karpackich oraz 3 karpackiego pułku artylerii lekkiej. Jeżeli jest jakieś pytanie to może będę mógł pomóc???
dzava Napisano 15 Kwiecień 2008 Autor Napisano 15 Kwiecień 2008 Szukam kpt Mariana BAJERLEINA (może być inna pisownia) - na widzianych przeze mnie zdjęciach jest w otoczeniu żołnierzy polskich pod piramidami, właśnie z godłem 3. DSK na ramieniu. Może jest na jakichś wykazach?
skrzypol1 Napisano 15 Kwiecień 2008 Napisano 15 Kwiecień 2008 W pierwszym tomie (który posiadam) nie znalazłem takiego nazwiska. Może coś więcej - np. przydział (jednostka), specjalność wojskowa (rodzaj broni, służby)???
dzava Napisano 16 Kwiecień 2008 Autor Napisano 16 Kwiecień 2008 Do września 1939 roku był oficerem wywiadu; ale nie ma go na wykazie oficerów wywiadu PSZ z czerwca 1944 roku.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.