Skocz do zawartości

łuski berdana

makul

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
mam następujące pytanie - mam łuski berdana oraz czubki ołowiane do nich. Żeby nie było wątpliwości co do stanu-zdjęcie poniżej. Jednak niektóre są całe tzn. nie są połamane ani dziurawe. Moje pytanie dotyczy tego, jak zabezpieczyć te łuski przed rozpadem przygotowując je/w trakcie czyszczenia?? Prawdopodobnie długotrwałe przebywanie w ziemi oraz pozostałość prochu/sadzy/węgla spowodowała że niektóre są bardzo kruche.
Dodatkowo jak oczyścić ołowiane czubki?
Dzięki za pomoc.
makul

Z tego co się orientuję ten „papierek” to mogła być przybitka czyli izolacja między ładunkiem, a pociskiem. Nie wiem dlaczego była na spodzie łuski o ile rzeczywiście tam była, gdyż jej funkcją jest to co powyżej napisałem. „Czubki” są to pociski i lepiej stosować poprawne nazewnictwo. Co do konserwacji się nie będę wypowiadał bo tego nie zbieram. Pozdrawiam!

mam pytanie co do łusek - czy można je wzmocnić poprzez zakitowanie silikonem? Chodzi o to czy nie rozsadzi podczas zasychania? I jak go później usunąć?bo jak wydłubię to trochę przecież zostanie? Czym można go rozpuścić?
makul

Ja tak robiłem. potem wkładałem pocisk (ot tak, żeby nabój był zbliżony wagowo do orginałki :)
Łuski Ci nie rozsadzi, to pewne.
Zaraz, chcesz zalać silikonem żeby wzmocnić a potem wydłubać, żeby co?... rozwalić ? sorry nie kumam Twojej koncepcji
Aaaa może zależy Ci żeby silikon nie był widoczny? To lej bezbarwny ;)

Chcę zalać silikonem żeby łuska była dosyć mocna i nie łamała się podczas czyszczenia. Następnie ją wyczyszczę, a później usunę silikon.
PS czy po czyszczeniu (wogóle łuski) można je wypalić np. w ognisku? w jakimś ogniu o niewysokiej temperaturze?
pozdrawiam,
makul

Moim zdaniem ogień i stare łuski to złe połączenie :/ Osłabisz pęknięcia a i może nie wyjmiesz w stanie takim w jakim włożyłeś...
Odnośnie czyszczenia: ja bym ją spróbował wyczyścić miedzianą szczotką (bardzo miękką) na wiertarce. Ja tak czyściłem parę Lebeli.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie