Skocz do zawartości
  • 0

Pagon - carski?

Piotr_r

Pytanie

Napisano

Znalazłem go na terenie obozu jenieckiego z II wojny, gdzie jeńcy pracowali przy budowie autostrady erlinki".
Jest metalowy, spod patyny przebija kolor złoty, na guziku jest carski orzeł(dwugłowy), pierwszej cyfry brak. Do kogo mógł należeć i skąd carski guzik w czasie II wojny. Może mi ktoś coś pomóć w identyfikacji.

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
zastanawiałem się właśnie nad tym, interesowałoby mnie tylko jaka armia takich pagonów używała i do kogo mógł należeć, do oficera a może do szeregowca. Zna ktoś jakies materiały najlepiej w internecie gdzie mógłbym to sprawdzić?
Napisano

Znalazłem go na terenie obozu jenieckiego z II wojny, gdzie jeńcy pracowali przy budowie autostrady erlinki".
Jest metalowy, spod patyny przebija kolor złoty, na guziku jest carski orzeł(dwugłowy), pierwszej cyfry brak. Do kogo mógł należeć i skąd carski guzik w czasie II wojny. Może mi ktoś coś pomóć w identyfikacji.

Napisano
skoro guzik carski to armia carska....a pagon raczej oficerski ewentualnie podoficerski..........

ogólnie bardzo ciekawe znalezisko..

aha jeszcze jedno.......czy obóz w którym byl więżniowie nie jest pozostałością po 1 wojnie......to by wyjaśniało skąd wziął się ten pagon.....
Napisano
może to pamiątka po ! wojnie i nie ma nic wspólnego z budową berlinki......??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie