Skocz do zawartości

Wał Pomorski - Nadarzyce

beneksok

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Mam pytanie odnośnie Nadarzyc i znajdujących się tam schronów z II wojny światowej. Z książki J. Miniewicza i B. Perzyka „Wał Pomorski” wiem, że znajduje się tam kilkanaście schronów, w tym jeden B-werk(nr 13 w książce) i jaz forteczny. Dotarcie do jazu nie powinno być trudne, z tego co udało mi się ustalić.
Czy ktoś z Was tam był? Jak dojść do tego B-werka? Podobno trzeba przeprawić się przez jakiś kanał? Co z pozostałymi schronami. Gdzieś w Internecie znalazłem wzmiankę, że znajdują się na terenie poligonu??
Proszę o jakieś informację. Po prostu przed wyjazdem chciałbym być w miarę pewien, że uda się je zobaczyć
Z góry dziękuję
Pozdrawiam
p.s. proszę o poważne odpowiedzi
Napisano
Witam. W Nadarzycach byłem kilka razy parę lat temu. Jaz i połączony z nim bunkier (17 i 16)jest ogrodzony płotem i był ogólnie niedostępny. Do B-werka 13 trzeba przejść przez mocno zniszczony i dziurawy most drewniany ledwo się trzymał idąc ścieżką jak na mapce 8. Raz przechodziłem omijając ten kanał taktyczny obok schronów 14 i 15. Jak były kiedyś wiosną roztopy to przejście to było zalane i kanał ten od j.Miechówek łączył się z zalewem Nadarzyckim. Jednak jest tam (obok schronów 14i15)płytko ok 0,5m wody i ściągając buty tam też przechodziłem. Na północ od Nadarzyc i j.Businwskie DiM, Miechówek jest poligon lotniczy. Schrony 1-10 są praktycznie na terenie wojskowym.Ale mozna jakoś się przecisnąć. Na południe od Nadarzyc jednostka i lotnisko wojsk.używane jak są manewry. Ogólnie schrony wysadzone i trzeba uważać na wojaków. Zachowany most kolejowy przez Piławę, trochę okopów, ciężko wykopać coś ciekawego. Ale jak bym miał czas to bym pojechał i polatał.Jak masz pytania dt. Wału Pomorskiego to wal śmiało! POWODZENIA- Wojtek Okoński
Napisano
witam.potwierdzam to co napisał okoń.byłem tam zeszłego lata.na kanale/grobli była zrobiona kładka z bali, natomiast jak byłem wiosną-nie było jej,tak więc-jak trafisz.zresztą był tam jakiś spór pomiędzy władzami lotniska,a właścicielem elektrowni.polecam ten B-Werk,dwukondygnacyjny,jeden z większych samodzielnych"na Wale pomorskim.powodzenia.
Napisano
Witam
Panowie, dziękuję bardzo za rzetelną odpowiedź. Wasze informacje na pewno się przydadzą. Na razie jednak z żoną odpuścimy Nadarzyce. W lecie planujemy weekendowy spływ Borne Sulinowo-Nadarzyce, więc będzie okazja zaatakować te pozycję:) Jeszcze raz dziękuje, serdecznie pozdrawiam
Maciej

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie