makul Napisano 31 Marzec 2008 Autor Share Napisano 31 Marzec 2008 Witam, korzystając z pięknej pogody w weekend wyskoczyłem na wykopki. No i trafiłem piękne naboje mosina w ładownicy (Iwś -ale się rozsypuje) oraz berdany. O ile wiem jak wyczyścić mosiężne łuski o tyle nie mam pojęcia jak wyczyścić berdany. Rozsypują się po dotknięciu ale generalnie są w dobrym stanie. Słyszałem że proch/smoła węglowa wpływała destrukcyjnie na te naboje jednak majstrując przy nich wiem że struktura ścianek jest mocna. Do tego nie wiem jak poradzić sobie z wyjęciem ołowianego naboju oraz jak go wyczyścić (na spodzie jest zwitek czegoś w rodzaju białego papierka/materiału)?Do tego z mosinami nie wiem jak wyjąć je z zardzewiałej łódki? Jak ją oczyścić/zakonserwować żeby nie zniszczyć naboi? Dodam że są bardzo ładne:) chyba przez to ze były w ładownicy.Z góry dziękuję za pomoc.makul Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 31 Marzec 2008 Share Napisano 31 Marzec 2008 Ja znam bardzo dobry sposób oddaj je na policję albo wyrzuć, pamiętaj osoba która nie posiada zezwolenia łamie prawo. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makul Napisano 31 Marzec 2008 Autor Share Napisano 31 Marzec 2008 Nie trzymam tego w domu, nie noszę tego przy sobie, nie mam tego pod łóżkiem. Samochodem też jeżdżę 110km/h co jest łamaniem przepisów na pewnych drogach. Dlatego skoro policja nie złapała mnie z czymś takim w dłoni- uważam ze nie popełniłem przestępstwa. Tak więc w dalszym ciągu mam pytanie - jak coś takiego wyczyścić/zakonserwować żeby było ok?Tak na marginesie dodam ze w przypadku broni (ewidentnie wykopkowego np. mausera) uważam ze spawanie lufy, przecinanie, szlifowanie itp. to potworne okaleczanie broni które i tak niewiele w niej zmieni-a wykopek to wykopek-nie broń. Ale to moja prywatna opiniamakul Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 31 Marzec 2008 Share Napisano 31 Marzec 2008 Makul, zapoznaj się z regulaminem. Namawiasz ludzi do podania sposobu rozbrajania - pisząc konserwacji. Szczęście jak widze że nie wykopałeś bąby lotniczej która wymaga konserwacji". Tym razy kartki nie daje, jedynie zamykam wątek.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.