Jaco71 Napisano 28 Wrzesień 2008 Napisano 28 Wrzesień 2008 Fragment zdjęcia ze strzelnicy SS w Rajsku k/Oświęcimia 1944. Zdjęcie z albumu będącego w posiadaniu Muzeum Holokaustu w Stanach.
Jaco71 Napisano 3 Listopad 2008 Napisano 3 Listopad 2008 Jestem w takiej rozpaczy że chyba obadam tą strzelnice . Co prawda kilkadziesiąt lat LWP robi swoje ale saperka mi rdzewieje ... więc będzie w sam raz;)
Pilot76 Napisano 7 Listopad 2008 Napisano 7 Listopad 2008 Witam panowie ja mieszkam w Skidźiniu a strzelnice w Rajsku to za chwile szlak trafi taka zdewastowana,ale wał może jeszcze coś skrywać.Może jakieś wspólne kopanko.?Pozdrawiam Pilot76
Kubaz Napisano 10 Grudzień 2008 Autor Napisano 10 Grudzień 2008 Odświeżam wątek :) Ostatnio w lokalnym portalu internetowym ukazał się następujący, krótki artykuł:nalezisko na Osiedlu Pileckiego [03.12.2008] Na strychach i w piwnicach starych domów w Oświęcimiu jeszcze dzisiaj znajdowane są różne pamiątki, związane z pobytem w naszym mieście SS-manów i ich rodzin podczas drugiej wojny światowej.Ostatnio w piwnicy jednego z bloków mieszkalnych na Osiedlu rtm. Witolda Pileckiego młodzi ludzie odkryli makatkę z napisem niemieckim: „Zum Andenken an unsern lieben Sohn gestorben für's Vaterland”.Dodatkowo na tej makatce zawieszona jest głowa Chrystusa w koronie, wykonana z plastiku oraz umieszczona są trzy przyozdobione zdjęcia.Pierwsze z nich przedstawia najprawdopodobniej ostatniego cesarza Niemiec i króla Prus, Wilhelma II, który panował w latach 1888-1918. Drugie fotografia jest zupełnie zniszczona, natomiast na środkowej z nich znajduje się zdjęcie niemieckiego żołnierza, który pod panowaniem wspomnianego Wilhelma II, zginął podczas pierwszej wojny światowej.Pamiętający o nim rodzice, spowodowali zapewne wykonanie znalezionej obecnie makatki, na której przytoczony powyżej napis w języku niemieckim można przetłumaczyć: „Ku pamięci o naszym kochanym Synu, który zginął za Ojczyznę”.Niemożliwością jest cokolwiek więcej ustalić na temat tego poległego żołnierza niemieckiego i jego rodziców oraz okoliczności przywiezienia tej makatki do Oświęcimia."Zamieszczono także zdjęcie tego znaleziska, które wklejam dla koleżanek/kolegów na forum :) Ciekawe ile jeszcze różnych fantów wyjdzie podczas remontów, porządków czy innych prac w poniemieckich budynkach.... A takich budynków jest sporo, przykładem jest częściowo zrealizowane Musterstadt", ale o tym kiedy indziej :)Pozdrawiam,Kuba
adikson1 Napisano 11 Grudzień 2008 Napisano 11 Grudzień 2008 Jest ktoś chętny na wyprawe z wykrywaczem gdzieś w pobliżu tych bunkrów ? Może coś ciekawego by się jeszcze znalazło
szyman Napisano 14 Grudzień 2008 Napisano 14 Grudzień 2008 Witam. Temat poszukiwania z wykrywaczem koło schronów i bunkrów jest całkiem interesujący ja się na to pisze ale dopiero po świętach.
szyman Napisano 27 Grudzień 2008 Napisano 27 Grudzień 2008 Dodaje zdjęcie jednego z ciekawych obiektów na terenie osiedla Chemików
szyman Napisano 22 Luty 2009 Napisano 22 Luty 2009 Witam.Proszę o kontakt osoby zainteresowane penetracją bunkrów i schronów w oswięcimiu
Jaco71 Napisano 11 Lipiec 2009 Napisano 11 Lipiec 2009 Witam. Szyman ten schron to za pocztą na osiedlu?
szyman Napisano 12 Lipiec 2009 Napisano 12 Lipiec 2009 Tak za pocztą ,a identyczny jest za elektrycznym
Jaco71 Napisano 13 Lipiec 2009 Napisano 13 Lipiec 2009 Kolejny stoi za salonem samochodowym przy zjeździe z Dąbrowskiego na nowy cmentarz. Pozdro
szyman Napisano 19 Lipiec 2009 Napisano 19 Lipiec 2009 Tak wiem ten za salonem potocznie nazywany byłBomba"
Arek1985 Napisano 15 Sierpień 2009 Napisano 15 Sierpień 2009 Witam jestem nowy na tym forum i ogólnie nowy w tych sprawach.I miałbym małe pytanko a mianowicie czy byłaby możliwość na ugadanie się z kimś na poszukiwania???jestem z okolic OświęcimiaPozdrawiam
jabol Napisano 29 Grudzień 2013 Napisano 29 Grudzień 2013 WitamDzisiaj dowiedziałem się o schronach betonowych w Polance Wielkiej k. Oświęcimia. Czy ktoś coś wie na ten temat ?. Ponoć są tam 2 obiekty,jeden na pewno znajduje się na terenie prywatnej posesji. Pozdrawiam
Bilbo321 Napisano 29 Lipiec 2014 Napisano 29 Lipiec 2014 Witam w Brzeszczach niedaleko Oświęcimia jest parę starych schronów jeden niedaleko starej gminy a drugi przy kopalni w Jawiszowicach ale ten ostatni jest zdaje się zamknięty.Słyszałem że jest ich więcej ale ja byłem tylko w tych dwóch trochę starych butelek po lekach i pochłaniacz od maski p-gaz.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.