Mam bardzo poważny problem. Poszukuję wszelkich POWAŻNYCH informacji o poniemieckim obozie w miejscowości Sławięcice k. Kędzierzyna-Koźla w woj. śląskim.
Skąd wogóle ten problem. Otóż zawsze interesowała mnie problematyka hitlerowskich pozostałości na Ziemi Gliwickiej, a w szczególności obozy koncentracyjne i obozy pracy. A obóz w Sławięcicach jest delikatnie mówiąc dziwny.
Zwiedzając pozostałości obozu bardzo wiele rzeczy wprawia w wielkie zdziwienie: 1. Dwie linie zasieków i wieżyczek strażniczych - otwory strzelniczy i na zewnątrz i do wewnątrz. 2. Bardzo solidna konstrukcja wież (obrazek w załączniku). 3. Płot betonowy wys. ok 4-5m + drut kolczasty. 4. Słupy nośne płotu w odstępach niecałych 2m. 5. Liczne potężne bunkry podziemne na terenie obozu.
Cały obóz umiejscowiony jest w głębokim lesie z dala od osad ludzkich. Obóz miał zapewniony dostęp do lini kolejowej - 3 rampy. Liczba pensjonariuszy" obozu sięgała aż 50 tysięcy ludzi.
Czy ktokolwiek wie po co Niemcy budowali taką fortecę wśrodku lasu?!?!?! Po co tak wysoki płot, po co tyle wież, po co te bunkry...? Jaką wartość mieli dla nich ci biedni, wychudzeni więźniowie, że byli aż tak pilnowani... Nie wiem.
Pytanie
Gość
Skąd wogóle ten problem. Otóż zawsze interesowała mnie problematyka hitlerowskich pozostałości na Ziemi Gliwickiej, a w szczególności obozy koncentracyjne i obozy pracy. A obóz w Sławięcicach jest delikatnie mówiąc dziwny.
Zwiedzając pozostałości obozu bardzo wiele rzeczy wprawia w wielkie zdziwienie:
1. Dwie linie zasieków i wieżyczek strażniczych - otwory strzelniczy i na zewnątrz i do wewnątrz.
2. Bardzo solidna konstrukcja wież (obrazek w załączniku).
3. Płot betonowy wys. ok 4-5m + drut kolczasty.
4. Słupy nośne płotu w odstępach niecałych 2m.
5. Liczne potężne bunkry podziemne na terenie obozu.
Cały obóz umiejscowiony jest w głębokim lesie z dala od osad ludzkich. Obóz miał zapewniony dostęp do lini kolejowej - 3 rampy. Liczba pensjonariuszy" obozu sięgała aż 50 tysięcy ludzi.
Czy ktokolwiek wie po co Niemcy budowali taką fortecę wśrodku lasu?!?!?! Po co tak wysoki płot, po co tyle wież, po co te bunkry...? Jaką wartość mieli dla nich ci biedni, wychudzeni więźniowie, że byli aż tak pilnowani...
Nie wiem.
Pozdrawiam
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.