Skocz do zawartości
  • 0

Kawałek dwururk- pistoletu czy dubeltówki?

yano

Pytanie

Napisano

Witam Koledzy:)
Zwracam się do was z zapytaniem- czym był ów kawałek dwulufki w czasach swej świetności? Posiada następujące wymiary: dugość całkowita (tzn. tego co zostało) 232 mm, szerokość na linii mechanizmu zapłonu- kurków (?) 45 mm, szerokość przy wylocie luf 40 mm; kaliber~ 2x16 mm. Na spodzie pomiędzy lufami został szczątek mocowania pobojczyka, a na górnym złączeniu luf widać minimalnie zachowane resztki srebrzenia.
Panowie pomóżcie- z jakiego okresu to może pochodzić i czy było to dłuższe czy też mniej więcej takiej długości jak obecnie bo czas i rdza zdrowo potraktowały ten kawałek broni i na podstawie wylotu lufy nie mam zielonego pojęcia czy było to dłuższe.

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Widok od spodu; widoczne mocowanie pobojczyka.
Trochę dużo tych zdjęć wkleiłem, ale może ktoś dzięki nim coś dojrzy charakterystycznego.
Z góry dziękuję za pomoc.
yano

Napisano
Na pewno od czegoś z zapłonem kapiszonowym odprzodowo ładowanego. Przypuszczalnie dubeltówka. Dość ciękie ścianki luf i kaliber za tym przemawia. Tego typu broń widzałem nawet w katalogu z 1912r ale twoje przypuszczalnie jest starsze. Stawiał bym na koniec XIXw. To na spodzie nie koniecznie mocowanie pobojczyka, mogło być mocowanie do osady.
Wojtek
Napisano

Witam Koledzy:)
Zwracam się do was z zapytaniem- czym był ów kawałek dwulufki w czasach swej świetności? Posiada następujące wymiary: dugość całkowita (tzn. tego co zostało) 232 mm, szerokość na linii mechanizmu zapłonu- kurków (?) 45 mm, szerokość przy wylocie luf 40 mm; kaliber~ 2x16 mm. Na spodzie pomiędzy lufami został szczątek mocowania pobojczyka, a na górnym złączeniu luf widać minimalnie zachowane resztki srebrzenia.
Panowie pomóżcie- z jakiego okresu to może pochodzić i czy było to dłuższe czy też mniej więcej takiej długości jak obecnie bo czas i rdza zdrowo potraktowały ten kawałek broni i na podstawie wylotu lufy nie mam zielonego pojęcia czy było to dłuższe.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie