SP17 Napisano 8 Luty 2004 Autor Napisano 8 Luty 2004 Witam. Czy ktoś może rozpoznać tę monetę(?). Widoczny jest tylko kartusz herbowy - ktoś kto widział lub ma takie monety bedzie wiedział co to jest. Wykonana z miedzi - to ja tak poczerniłem ją markerem by było coś czytelne. Nad kartuszem widoczna jest też korona. Na odwrocie niczego już nie widać. Średnica - 18mm. Pozdrawiam.
mietek Napisano 8 Luty 2004 Napisano 8 Luty 2004 Niestety nie pamiętam dokładnie jaka, ale pruska.Miałem podobny problem, więc też szukałem jakowa to jest.
hydro Napisano 9 Luty 2004 Napisano 9 Luty 2004 Podejrzewam, że to jest pruskie albo saskie cztery pfennigi z około połowy 19 wieku.
SP17 Napisano 9 Luty 2004 Autor Napisano 9 Luty 2004 Hydro - jeśli masz na myśli te fenigi powiedzmy z lat 1848 i podobnych, na których nominał był podany również w częściach talara - to nie jest ta moneta. Tam kartusz herbowy jest całkiem inny. Ta jest ciut wieksza od monety 1 fenigowej ale mniejsza od 2 fenigowej.
Gość Napisano 10 Luty 2004 Napisano 10 Luty 2004 Irek.znalazłem ta monetę w katalogu........to saksonia(SACHSEN)..trzeba twoją zmierzyc.....ale raczej 1 fenigówkalata 1831...32.....33.kształt tarczy pokrywa się w 100 %większe nominały miały gruby rant..twoja to blaszka i dochodzę do wniosku że na pewno 1 fenigówka......ogólnie chyba rzadka monetka....ale twoja jest w stanie agonalnym i jeszcze ta dziurka......
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.