monte_ch Napisano 26 Marzec 2008 Autor Napisano 26 Marzec 2008 Ostatnio trafiłem na taki fant. Jest to dubeltówka na pewno z przed 1850-go roku czyli nie podlega ustawie o broni. Cała w rdzy nie nadaję się do użytku. Proszę o dokładniejsze określenie rodzaju nazwy tej dubeltówki. Z góry dziękuję.
monte_ch Napisano 26 Marzec 2008 Autor Napisano 26 Marzec 2008 Ostatnio trafiłem na taki fant. Jest to dubeltówka na pewno z przed 1850-go roku czyli nie podlega ustawie o broni. Cała w rdzy nie nadaję się do użytku. Proszę o dokładniejsze określenie rodzaju nazwy tej dubeltówki. Z góry dziękuję.
ERWIN Napisano 26 Marzec 2008 Napisano 26 Marzec 2008 Według mnie to jest konstrukcja z zapłonem centralnym, odtylcowym więc na pewno dużo młodsza od 1850
monte_ch Napisano 26 Marzec 2008 Autor Napisano 26 Marzec 2008 Będę bardzo wdzięczny za udzielenie informacji na temat tej dubeltówki. Widzę że się znasz w tym temacie Eriwnie z góry dzięki.
Cyrograf15 Napisano 26 Marzec 2008 Napisano 26 Marzec 2008 W prawdzie Lefaucheux sztyftowy z 1835r to nie jest ale ten sam konstruktor opisał właśnie nabój śrutowy centralnego zapłonu w 1848r. Niestety pierwsze strzelby miały kurki zewnętrzne. Tą szacuje na jakieś 100 lat.Wojtek
Pytanie
monte_ch
Ostatnio trafiłem na taki fant. Jest to dubeltówka na pewno z przed 1850-go roku czyli nie podlega ustawie o broni. Cała w rdzy nie nadaję się do użytku. Proszę o dokładniejsze określenie rodzaju nazwy tej dubeltówki. Z góry dziękuję.
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.