Skocz do zawartości

kopie niemieckich hełmów

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ciekaw jestem waszego zdania na temat kopii hełmów niemieckich obecnych na portalu aukcyjnym na litere A oraz coraz czesciej spotykanych na rozmaitych bazarach itp. Kilka lat temu mialem takowy m35 i nie zrobil na mnie zbyt dobrego wrazenia czy poprawiło sie cos i jak sprawa wyglada ze spadochroniarskimi?
Napisano
Miałem w rękach stalową replikę hełmu M40 wyprodukowaną na Dalekim Wschodzie (to jest ta z Allegro):
- dzwon hełmu wykonany był z blachy cieńszej niż oryginały,
- miejsca zagiącia blachy na rantach dzwonu wykonane były niestarannie, w wyniku czego daszek hełmu wygladał nieco inaczej niż w oryginalne,
- podpinka wykonana poprawnie, zamocowana była na aluminiowej obręczy, ale metodą w żaden spoósb nie nawiązującą do niemieckiej,
- pasek pod bordę wykonany był niestarannie i wymagał barwienia, przeszycia i wymiany klamerki,
- malowanie było średnie, ale ponieważ to jest rzecz wtórna, którą łatwo można zmienić więc nie czepiam się.

Miałem również w rękach stalową replikę hałmu M40 oferowną przez STURM i zrobiła na mnie znacznie lepsze wrażenie, ponieważ wykonana jest znacznie staranniej. Jej zdjęcia zamieściełem już jakiś czas temu w tym miejscu:
http://panzerlehr.mojeforum.net/viewtopic.php?t=432

Moje stanowisko jest w tej materii następujące: stalowe repliki hełmów oferowane obecnie na naszym rynku są i tak o niebo lepszym rozwiązaniem niż bieganie w plastkiowym odlewie - zwłaszcza jeżeli ktoś potrzebuje hełmu, który stale będzie nosił w pokrowcu maskujący.

Pozdrawiam
Hindus

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie