KsięstwoCieszyńskie Napisano 24 Marzec 2008 Autor Share Napisano 24 Marzec 2008 Witam,jak wyglądała kwestia C96? Kto mógł jej używać i kiedy? Czy np. podoficer żandarmerii polowej mógł uzywać tej broni przez cały okres wojny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bergfuhrer Napisano 24 Marzec 2008 Share Napisano 24 Marzec 2008 Jedyne foto z użyciem komisarza przez niemców w zasie II wś jakie pamietam to była fota żołneirza SS-VT z Francji 1940, na piersi miał kabure drewniana(w sumie kolbo-kabure) z takim smiesznym opaskowaniem skórzanym i ww bronia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
valpurgius Napisano 25 Marzec 2008 Share Napisano 25 Marzec 2008 Dwie foty tych pistoletów używanych przez niemieckich żołnierzy są w Indywidualna broń strzelecka drugiej wojny światowej" (Lampart, Wwa 2000). Myślę, że jak kto taki pistolet miał, to go używał, jeśli była amunicja. Wehrmacht oficjalnie nie przyjął ich do uzbrojenia, w SS znowu używano wszystkiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FALKE-63 Napisano 25 Marzec 2008 Share Napisano 25 Marzec 2008 Kilka fotek żołnierzy używających Mausera C96... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FALKE-63 Napisano 25 Marzec 2008 Share Napisano 25 Marzec 2008 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FALKE-63 Napisano 25 Marzec 2008 Share Napisano 25 Marzec 2008 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jankes90 Napisano 30 Październik 2008 Share Napisano 30 Październik 2008 Witam, mam do Was drodzy forumowicze pytanie otóż w jednej z książek znalazłem takie oto mocowanie tego wspaniałego pistoletu w kaburze do pasa. I niestety nie posiadam wiedzy w jaki sposób zostało to zrobione? Z własnej wiedzy wiem tylko że były specjalne skórzane noszaki a tu widzę jakoś bezpośrednie przymocowanie, pewnie za pomocą tego uchwytu przy zawiasie. Czy ktoś z Was orientuje się jak to zrobić? Gdyż mausera mam, kolbę będę mieć a noszaka nie mam siana żeby kupić ani możliwości by samemu zrobić.Dziękuję i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KsięstwoCieszyńskie Napisano 30 Październik 2008 Autor Share Napisano 30 Październik 2008 W zasadzie można zaryzykować stwierdzenie, że jest to dodatkowa kabura na całość, tj. pistolet w drewnianej kolbokaburze, magazynek i wycior. Coś takiego ma żołnierz na ostatnim zdjęciu kolegi Falke-63. Mam coś takiego. Myslę, że każdy kaletnik ewentualnie dobry szewc sobie z ty poradzi. A i koszt wykonania nie powienien być specjalnie wielki. zainteresowanym mogę wysłac foty na maila. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KsięstwoCieszyńskie Napisano 30 Październik 2008 Autor Share Napisano 30 Październik 2008 aha, wiem ze stosowano tez sam pasek zapinany na drewnianej kolbokaburze i noszono na pasku przewieszone przez ramię. druga fota kolegi Falke-63 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jankes90 Napisano 30 Październik 2008 Share Napisano 30 Październik 2008 Ale co do takiego mocowania jak podałem na zdjeciu to ktoś coś wie? A Ksiestwo masz może dokładniesze fotki tego mocowania kabury do paska przez ramię? Bo fotki archiwalne nie oddają technicznych walorów wyrobu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KsięstwoCieszyńskie Napisano 30 Październik 2008 Autor Share Napisano 30 Październik 2008 co do paska to akurat moja kolbokabura tego nie ma niestety :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jankes90 Napisano 30 Październik 2008 Share Napisano 30 Październik 2008 A jeszcze jedno ma ktoś może zdjecie smyczy do tego pistoletu? Jak wyglądała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.